Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diy duvaljka, jbc lemilica, led svetlo, mikroskop
Mene najvise cudi sto piseda je unutra sony imx678 koji je starvos2 tehnologije gdje bi mu sa malo svjetla trebala slika biti odlicna.

Tvoje slike izgledaju vrlo dobro ali fali ostrina slike i kontrast, ali je slika puuuno bolja nego moja kamera daje.

Cini mi se da je kinez prodao imx334 a u opisu pise imx678.

Slika je stalno tako zatamljena, kad nabavim ring lightbi antiglare light onda cu vidjet kako radi.

Iskreno sa slikama gore koje sam postavio nisam zadovoljan jer po reklami na ae slike su vrhunske no ja to ne dobijam jer nemam ring light.

Koji ring lightbi antiglare light preporucate?
Reply
Pisali smo to vec, ja imam video si ona dva svetla na stipaljku i fleksibilnim crevom, sa filterom zalepljenim termo trakom na oba svetla, i to je super, namestis iz kog god hoces ulga svetlo. Uradjeno je tako iz razloga sto ring svetlo prati ugao kamere a to nije ono sto ja hocu, hocu da svetlo postavim iz ugla koji meni odgovoara i uvek mogu idealno da osvetlim to sto radim. I mozes da ga premestas gde god hoces, mozes i na policu da ga stavis, na jedan kraj a drugu na drugi kraj, mozes i da rastavis kao ovo sa slike pa da imas jednu samo lampu. Treba da napravim policu, da smestim napajanja, malo taj radni prostor da sredim, da na policu stavim led svetlo, da kupim novi stalak za mikroskop, da na njega stavim cm4 kameru, u okviru police da dodam uticnice za 220V, da kupim monitor, silikonsku veliku podlogu za sto, ali nikako da uhvatim vreme za to uvek mi je nesto prece, ni prasinu ne stizem da obrisem : )

Attached Files
.jpg   IMG_20260130_134403_230_LL.jpg (Size: 1,39 MB / Downloads: 15)
Reply
(01-30-2026, 01:29 PM)ronovar Wrote: Mene najvise cudi sto piseda je unutra sony imx678 koji je starvos2 tehnologije gdje bi mu sa malo svjetla trebala slika biti odlicna.

Tvoje slike izgledaju vrlo dobro ali fali ostrina slike i kontrast, ali je slika puuuno bolja nego moja kamera daje.

Cini mi se da je kinez prodao imx334 a u opisu pise imx678.

Slika je stalno tako zatamljena, kad nabavim ring lightbi antiglare light onda cu vidjet kako radi.

Iskreno sa slikama gore koje sam postavio nisam zadovoljan jer po reklami na ae slike su vrhunske no ja to ne dobijam jer nemam ring light.

Koji ring lightbi antiglare light preporucate?

veruj mi da na hdmi slika uopste nije mutna, znatno je ostrija nego na slikama koje sam poslao jer samsung kada upakuje u jpg pocisti i shum i tesko je verno uslikati ono sto se dobija preko hdmi porta. Na hdmi portu postoji i grain koji znacajno igra ulogu u "zivosti" i ostrini slike, plus preko menija moze da dodatno da se digne sharpnes ali meni nije odgovaralo da dizem sharpnes preko ovog nivoa niti kontrast jer zelim sliku vernu onome sto i ja sa lupama vidim dok gledam pcb. Sto se svetla tice mogu da ugasim sva svetla i da samo sa mobilnim telefonom osvetlim pcb i bice i vise nego dovoljno svetla za kameru. Ja dok nesto radim po pcb zbog refleksije od led ringa uvek drzim blago po strani , tek onoliko da refleksija izlazi van vidokruga kamere, a i ujedno dim od kalaja ne volim da mi ide direktno u objektiv. Licno nisam osetio potrebu za filterima antiglare, polarizatorima i ostalim cudima, ne kazem da je to lose imati ali nisam osetio neku vecu potrebu. Kada mi zatreba da procitam naziv neke komponente rucno inkliniram pcb ili bocno osvetlim sa telefonom ili led lampom i izvucem natpise da se vide perfekt, a to je ono sto i Savan predlaze sa bocnim svetlima i realno to vredi imati.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
@ddanijel sve si u pravu ali evo slikano sa poco f7 kamerom koja je po recenziji nije nesto kvalitna no slika mora da bude ovakva sa kamere koju sam puno plation.

Razmisljam da probam imam mi 10 lite mob da njega stavim na stalak i i da na ekranu mobitela zoomiram pcb komponente.

Ovdje na slici nema nikakvog ring lite, antiglare light lece i ostalo. Slikano u labu na obicnom svjetlu po danu.

[Image: attachment.php?aid=47451]

Attached Files
.jpg   IMG_20260130_112421.jpg (Size: 4,4 MB / Downloads: 140)
Reply
Nije uporedivo ovo o cemu pricas jer foto aparat treba da uzorkuje 1 sliku i najcesce to moze i pri slabom svetlu jer je expozicija dugacka. Dugacka expozicija znaci da kada bi generisao slike za video imao bi 1-2 frejma po sekundi, znaci neupotrebljivo. Svaki sistem kamere koji treba da izbaci video zapis tj. video reprodukciju pri 30fps ili jos gore 60fps zahteva mnogo vise svetla. Ove mikroskop kamere su u jos dodatnom problemu jer koriste optiku za uvecanje koja dodatno gusi svetlo i samim tim neminovno je da zahteva znacajno osvetljenje. Za test probaj ukljuci led na mobilnom telefonu i sa njime osvetli pcb i vidi kakva ce slika biti na kameri, trebalo bi da bude ok. Moguce da ti je kamera ok ali da zaista nemas ni malo dodatnog svetla na pcb koji gledas i da je zato onakva slika?
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Samo svetlo ti fali, ova slika pokazuje https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=47442 da je dobra ostrina u pitnju ali ima piksela zbog loseg svetla ali vidi se da je dobra kamera i ostra. Malo su mi sumnjivi ti ghost krugovi od tih odsjaja, kao da je neki problem sa ili socivom ili staklom kamere, para neka usla, prljavstina ili ko zna sta. Probaj da prebrises krpicom za naocare, bez alkohola samo onako na dah. Na svakoj slici, gornji levi ugao i donji desni ugao, ima neke senke. Verovatno da su stakla na mikroskopu podparena, ko zna gde je Kinez to drzao na lageru, negde na hladnoci ili ko zna gde, podparilo pa oksidiralo pa ti pravi problem, probaj prebrisati, ako nemas krpicu za naocare vatom onda.
Reply
. .
Reply
. .
Reply
Evo probao koliko mi vreme dozvoljavalo...

Fnirsi lemilica je baš dobra, lepo izgleda uživo i odaje utisak kvaliteta - što i jeste slučaj. Zaista lepo radi, osećaj u ruci odličan. Vrhovi su odrađeni perfektno.

[Image: attachment.php?aid=47456]

[Image: attachment.php?aid=47457]

Attached Files
.jpg   SC_000043.jpg (Size: 114,41 KB / Downloads: 94)
.jpg   SC_000041.jpg (Size: 138,79 KB / Downloads: 96)
Reply
Mikro je takođe odličan. Kod mene u sobi osvetljenje nije baš najbolje, dolazi iznad po sredini sobe i nije baš jako, pa sam morao da dodam svetlosti od lupe - bočno. Ove trake na lupi su držale telefon jer sam snimao otpakivanje i probe. Kasnije sam postavio LED ring koji je došao uz micro i potrebno je vrlo malo svetlosti da slika bude valjana. Primeri na slikama su sa razdaljine od 20-25cm i 40-50cm. Uživo je to još bolje.

Nosač je odrađen odlično, čvrst i masivan, ali mora da bude učvršćen van stola - pričam za moj slučaj jer mi se sto klima na pomeraj ruke. Izliću beton u nekoj kanti i napraviti postolje Smile, ili će ići neki razmeštaj u sobi i fiksiranje na zid verovatno...

Lemilica i mikro su izašli oko 195 eur i mislim da su odlična kupovina. Preporuka sa moje strane za oba alata. Hvala @ddanijel i @me[R]a za infoe u vezi mikroskopa.

[Image: attachment.php?aid=47458]

[Image: attachment.php?aid=47459]

[Image: attachment.php?aid=47460]

[Image: attachment.php?aid=47461]

[Image: attachment.php?aid=47462]

Attached Files
.jpg   SGCAM_20260131_140752192.jpg (Size: 523,85 KB / Downloads: 93)
.jpg   SGCAM_20260131_140805073.jpg (Size: 392,27 KB / Downloads: 93)
.jpg   SGCAM_20260131_140920606.jpg (Size: 427,39 KB / Downloads: 93)
.jpg   SGCAM_20260131_141100852.jpg (Size: 550,01 KB / Downloads: 93)
.jpg   SGCAM_20260131_142055950.jpg (Size: 445,33 KB / Downloads: 94)
Reply
Poslala mi YIZHAN podrška softver i zadnji FW za ovu kameru. Ja se ne sećam koju verziju imam, proverim za vikend. Iz arhive je file sa datumom VerVS20 SMC_20250325100746.
Za svaki slučaj, poslao sam im ponovo pitanje da potvrde da je file za navedenu kameru pa javim.

Linkovi

https://mail.163.com/large-attachment-do...20software

https://mail.163.com/large-attachment-do...20software
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 6 Guest(s)