Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PCB
(Yesterday, 11:14 AM)savan Wrote: FeDex je izbor kada ukupna cena roba + shipping ne prelazi 49.9eur, sve preko toga ti ide onda sve po redu za naplatu, izadje te bukvalno toliko koliko to kosta, negde u temama je bilo reci kako ide kod njih. I ne samo to, ima da se gnjavis i da pises izjave, da saljes, da cekas... Uvek biraj Air Registered Mail! FeDex, TNT zaobici, ako mozes zaobidji i DHL. Ja licno nedam im paru jednu, pa ni ne narucujem ni pakete koji su ispod te cifre, nisu zasluzili.

Ako imaš neki paket koji si u skorije vreme dobio od JLC, možeš li pogledati jesu li naveli i slanje kao stavku na paketu, jesu ubacili fakturu unutar paketa?
Reply
Ja sam kupio i dobio ovu kutiju preko Fedex IP, nisam platio carinu i špediciju. Stiglo mi za 5 dana. Cena kutije je bila 55$ a shiiping 88$. Princip je da roba vrednosti do 50eur ne podleže carinjenju, bez obzira koliko košta shipping. PDV je izgleda već uključen u shipping.  E kad vrednost robe pređe 50eur, onda se carini ukupna suma roba+shipping, pa onda PDV, pa još trošak špedicije. Ne znam kako radi DHL, njih izbegavam po svaku cenu. Samo FedexIP gde ima opcija slanja, to mi je sigurica. I od JLC PCB sam tako poručivao, mada vidim da ima i opcija obične pošte neke sa tracking, nisam još probao. Sledeći put možda to izaberem, pa nek putuje.

https://www.aliexpress.com/item/1005008666061653.html
Reply
Ne znam u čemu je razlika između Fedex i Fedex IP? Po tvom iskustvu, ako bih naručio ovu ploču preko Fedex, ne bih platio nikakve dodatne troškove - ploča 30 eur, slanje 30 eur?

Izlistao sam opcije slanja JLC - Srbija na prethodnoj strani za CNC. Evo ih za PCB, identične su mislim:

[Image: aTkCJGH.png]

Inače, pošaljem juče mail podršci vezano za opciju Global Standard Direct Line shipping method, koji postoji za Hrvtasku i duplo je jeftiniji od Air Registered Mail. Jutros mi stiže odgovor da, na žalost, nema te opcije slanja za Srbiju, ali će nastojati da u budućnosti omoguće što povoljniji vid slanja.................. i u znak izvinjenja su mi poslali kupon od  5 doll na PCB Smile.
Sreća da smo dobri sa kinezima, inače bi imali samo DHL kao opciju Big Grin.
Reply
Sad sam poslao mail https://portal.flying-cargo.rs/ pa da vidimo šta će odgovoriti...
Reply
JLC paket je išao preko tog Fedex Express. Ali mi je ukupna svota bila uvek malo ispod 50eur. Običan Air Mail ti je siguran, samo čekaš duže. I ako platiš carinu i PDV, oni ne mogi da dodaju trošak špedicije, a to je najveća cifra obično. Za 30eur robe i 16eur poštarine, nećeš sigurno ništa platiti. Isto i za Fedex, 30+19e neš platiti. Možda se sme uzeti i taj DHL express jer vidim da su smanjli cenu na 18e.  Nego je meni DHL uvek sumnjiv, oni prave problem sa brojem komada i slično. Ja ću Air mail  sledeći put da odaberem. Vreme isporuke mi je nebitno. Ostaje mi malo više para za vrednost PCB i nemam posla sa tim nezgodnim poštama.
Reply
Evo dobio sam info od Fedex:

F:
Quote:Postovani

Zahvaljujem se na dopisu.

Posiljke koje stizu na ime fizickih lica kao posiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode u vrednosti do 50.00 eur i kao takve se oslobadjaju  od strane carine nemaju troskove uvoznog carinjenja odnoso troskove spediterkske usluge i troskove carine.
Pomenute posiljke podlezu naplati pdv-a 20%na deklarisanu vrednost robe.

Stojimo Vam na raspolaganju za ostale dodatne informacije.

Pozdrav,

B:
Quote:Ako sam dobro shvatio - PDV se plaća samo na vrednost robe, u ovom slučaju na 28.30 eur? Konačna cifra bi u ovom slučaju bila: 28.30 x 1.20 (roba) + 30.42 slanje (Fedex)? PDV plaćam pretpostavljam prilikom isporuke?

F:
Quote:Pdv  se placa samo na iznos robe.
Privatna lica obicno placaju prilikom isporuke u gotovini ili karticom.

Ovo je dobar info.

Ukoliko se izabere Air Registered Mail, sem što je skuplja opcija, postoji mogućnost da bi naši sabrali cenu robe i slanja, tei na celu sumu nakačili PDV i carinu.
Reply
pdv racunaj na robu + shipping, ali FK ima neku fiksnu cifru zboravio sam koliko znam da je nesto nenormalno puno 4-5 k din, samo nisam siguran dali se racuna roba + shipping za uslov free mislim da se racuna jedno + drogo i ako predje 50eur da ide sve po redu, hoce nekad da progledaju kroz prste ali vec sledeci put racunahj da ces dobro da platis zato bolje izaberi ARM i miran si, tu ti 50% sansa da neces uopste da platis carinu i pdv i svakako je jeftinije od koje druge shipping opcije to ti ja garantujem, ja imam iza sevbe dobrih 50+ kupovina i znam da je Fedex, dhl, tnt ocija za izbegavanje. Ups je malo povoljniji i ozbiljniji, nema tih trecih strana. Singapure Post je isto dobra opcija ali sklonili su ga, bio je jedno vreme na LCSC ja mislim. Kako odlucis, ja za $3 nebi rizikovao da platim i spediciju tj uslugu trece strane za pstupak carinjenja u njihovo ime, imaces samo jos dodatnog posla da ispunjavas papirologiju i da se nerviras.
Reply
Najsmesnije je tu kad platis nesto posteno dobro i ocekujes da to stigne kao sto mu i ime kaze ekspres a ono stigne za 10 dana, pa se onda pitas majku mu a ko ce da plati cekanje, nece niko naravno, zato ih ja izbegavam jer nije mi to logicno da se toliko puno naplati za uslugu prevoza to nije normalno da to toliko kosta u Srbiji a na primer u EU zemljama ne, nije posteno i zato ih treba izbegavati i koristiti ARM. FK treba izbegavati jer sta su oni nego posrednik za FeDex i TNT i koji hoce da zarade a hoce i ovi dvoje, nije normalno da za uslugu carinjenja placas 5k din uslugu FK-u znaci ne racunajuci carinu i pdv to placas posebno drzavi, izadje te na kraju kao Svetog Petra kajgana.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: Boban, 1 Guest(s)