Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Macchina A0
Recimo da se motor vrti sa nekom maksimlanom brzinom od 8000 RPM, kada se to pretvori u vreme i frekvenciju dobijamo 133Hz.

Motor sa 4 cilindra bi praktično imao 133 * 4 = 532Hz neku maksimalnu brzinu ponavljanja ciklusa.
Te frekvencije su na primer za STM32 "opuštencija" i on na toj frekvenciji može da ima oko 17bita PWM REZOLUCIJE!

Na 1kHz običan BluePill ima 16bit PWM rezoluciju po jednom PWM kanalu, jedan tajmer napravi 4 potpuno sinhronizovana "fazno pomerena" kanala bez problema i pri tome ima 65535 nivoa postavljanja duty-cycle tj vremena trajanja pulsa bilo da je za svećicu bilo da je za diznu za gorivo ili oba (sa dva tajmera sa 4 kanala).

Pri tome svi ovi tajmeri imaju sinhronizaciju sa A/D konverterom i upravo takve kombinacije služe baš za ovakve aplikacije gde se nešto treba izmeri u nekim fazama tog ciklusa ali vrlo tačno i precizno sinhronizovano.

Dodatno postoje triger i zaštitni mehanizmi na internom HW nivou koji su uskladjeni sa motorom šta sme i ne sme da se nikako aktivira u nekim situacijama i koje su krajnje granice kada se pali "Check Engine" Smile

Ovi STM32 kontroleri kao da su "rodjeni" za ECU, a verovatno i da jesu rodjeni za to, nebi imali CAN modul u sebi od starta da nije tako ...

BTW: Recimo za neki Full-bridge DC/DC konverter isto treba 4 kanala sa jednog tajmera ali tada ovi STM32 tajmeri moraju da rade na većim frekvencijama i onda im se proporcionalno smanuje PWM rezolucija, postaju prespori za tu namenu, zato se šilje ti specialni HR-PWM ali samo za te DC/DC potrebe, što je posledično sad potrebno za električne automobile, ne guraju se više svećice na motoru nego SiC/GaN tranzistori za pokretanje glavnog električnog agregata. Za te potrebe recimo Tesla ima spominjane TI kontrolere, oni pokreću sve te silne kilovate ...
Reply
Malo mi je nejasan simos tools, moj auto uopste nije simos nego je Temic DQ250-MQB i podrzan je sa VW_Flash cak je i najmanje zasticen od svih ovih drugih tipa simos18.1, dsg binovi su takodje skoro nezasticeni i moguce je zbog toga da se ugura payload da se dumpuje fw. Tutorijal sa github u okviru vwflash malo je nejasan, sta mi treba da bi otkljucao ecu, moracu malo dublje da trazim info. Za sada sam nasao koji je model ovog mog i ima ponesto na netu za njega . Moracu probati dali uopste mogu da uradim dump preko simos tools, ko zna mozda su oni to vec sve ugradili u android aplkaciju pa necu morati da se mucim : ) Postoji opcija read dsg, write dsg, samo jos da jedan dan probam da kliknem na read dsg dali ce da odradi dump pa da mogu da dalje da pretrazujem gde je calib block i u sta da gledam, sad nemam ideju nikavu uopste ni koji tool mi jos treba, koji format fajla, bin, frf ili sta znam, od nule krecem : ) Ako nekom zatreba temp mail da se registruje na VehiCal -> https://internxt.com/temporary-email : )

Nasao sam originalni bin fajl za ovaj moj model u ovom folderu

Attached Files
.jpg   2025-04-09_192111.jpg (Size: 469,32 KB / Downloads: 15)
Reply
Pošto sam "izučio" ovo oko CAN-a i kontolera i frejmova, došao je trenutak da napravim ono što sam stvarno hteo, specialni interfejs koji radi vrlo pikatnu stvar za moj slučaj!
Pošalje nekih 5-6 poruka kada se startuje, te komande su u narodu poznatije kao "Clear DTC" nakon čega se čuje "bip-bip"! Smile
I to bi bilo to za moj SAAB slučaj!

CAN tranciver i malo DC/DC napajanje 12->5V je ispod pločice, kutica je od nekog "budjavog" interfejsa koji sam počupao i bacio Smile

[Image: attachment.php?aid=45354]

Attached Files
.jpg   IMG_20250411_131022788.jpg (Size: 116,26 KB / Downloads: 144)
Reply
Odlična kolekcija linkova - Awesome CANBUS !!!
https://github.com/iDoka/awesome-canbus/.../README.md
Reply
[Image: attachment.php?aid=45361]

Na gornjem spisku naleteo sam da spominju BeagleBone Black (BBB) razvojnu pločicu, hmm zanimljivo, imam pločicu hvata prašinu, skinem prašinu : ), pokrenem zadnji njihovim Debian Linux image i pojavila se dva mrežna uredjaja, can0 i can1.

Ehh, pa taj kontroler Sitara AM3358 dakle ima već dva porta CAN-2.0 i uključeni i namešteni u Linuxu! 
To je sjajno! Treba samo mali tranciver IC da se doda i BBB je na CAN mreži!  Smile
Svi Python alati sa gornjih linkova mogu da rade i SVE kombinacije sa Linuxom preko ETH/LAN mreže i/ili USB-VCP mogu da rade, čak kod ovog modela preko USB može istovremeno i Ethernet i USB preko istog USB kabla/konekcije, WEB baziran GUI JS/HTML i ostale pogodnosti koje postoje oko toga a ima i HDMI+Touch opcija kome i to treba Smile

To je uglavnom pod Linuxom i tu sad tek počinje priča na drugom real-time jezgru, PRU jezgro, tj ima još dva PRU jezgra na 200MHz u sebi za bilo kakve potrebe procesiranja u realnom vremenu, klasičan bare-metal i manipulacija GPIO pinova, 5ns vreme instrukcija i ostale stvari.
Proradio mi je Blink LED sa tog PRU jezgra, odlično, sjajan integrisan HW u odnosu na Rasppbery Pi cele serije koja nema uopšte CAN kontrolere a ni PRU ili dodatna real-time jezgra.

BTW: Zato sam inače napustio Raspberry Pi kao platformu jer za bilo kakvo ozbiljnije procesiranje treba još jedno jezgro, ja sam dodavao STM32 M4F pa sam morao da ih spajam i kontrolišem posebno, isto kao i kod @Savan gde je za druge potrebe ipak trebalo i još jedan STM32 pa onsa RPi pa tu nešto se oni domunjdjavaju.
U celoj TI Sitara seriji su u startu to rešili integrisano u smislu da ima jedno ili više Cortex-A jezgro koje vrti Linux i razne kombinacije dodatnih jezgra, spominjao sam AM64xx gde su nakrcali oko 17 dodatnih jezgra, 5 tipa jegra, gde se biraju kombinacije M4, M4F, R5F, PRU i posebno kome to treba DSP C6xxx jezgra više komada, brutalan integrisan HW! Big Grin
Njihov primer koristi 4 R5F jezgra, na jednom vrte FFT neku kalkulaciju, na drugom Closed-loop Motor kontrolu sa enkoderom, na trećem nešto .. iz LInuxa sa Node.js dignut WEBserver ... maaaa

Attached Files
.jpg   BeagleBoneBlack_CAN0.jpg (Size: 583,28 KB / Downloads: 92)
Reply
Za cega sluzi tranceiver, jel ne moze direktno na can da se spoji ili bas mora ta dodatn plocica?
Reply
Konkretno transceiver NCA1042, isto je i sa MCP2551 islični služe samo da obezbede fizički sloj (+ zaštita linija) i translaciju nivoa sa/ka diferencialne CANbus linije dalje ka nekoj digitaliji sa RX i TX linijom, relativno je prosta njegova uloga ali je neophodan da bi to radilo po tom protokolu.

Kontroleri koje sam spominjao dodatno imaju CANbus modul (can kontroler) na koje se vezuje taj RX i TX i to je sve što se tiče te konekcije.

Recimo na RPi nema interno modul za CANbus nego mora preko SPI da se priveže specifičan IC/kontroler poput MCP2515, Stand-Alone CAN Controller with SPI Interface, više žica, glomaznije, kompleksnije za obradu sa većim SW/HW overhead, bolje je kada je integrisan modul pa se doda samo tranciver.

Za ovaj BBB tj AM3358 piše da je implementiran interno CAN kontroler zasnovan na Bosch-ovom IP (Intelectual Properties), implementirana je kompletna specifikacija protokola, video sam nekih 57 registra vezanih samo za to, i zato kažem da je sjajna stvar kada to sve neko lepo stavi pod istu MCU kapu i pod Linux i dalje je relativno lako i opušteno sa time da se radi.
[Image: attachment.php?aid=45368]

Attached Files
.png   Screen Shot 2025-04-13 at 21.02.31.png (Size: 109,18 KB / Downloads: 87)
Reply
Ah kako slatke male pločice sa STM32F103 sam pronašao, sa/bez dodatnim USB-Serial kontrolerom, porucio nekoliko komada, morao sam posle i sa kuticama da se pozabavim, biće interfejsa za razne stvari ... : )

[Image: attachment.php?aid=45370]

Attached Files
.png   obd.png (Size: 93,33 KB / Downloads: 49)
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)