Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Macchina A0
To je to! Tako sam i ja radio samo sa dva ELM-a pa posle replicirao na mom MCU ono što mi je bilo bitno. Na ELM mogu filteri da se postave pa jednostavnije sniff ide.
Odlična ti je ta postavka i ovaj T8Suite mi se sviđa. Nisam znao za njega!
Reply
Tek treba da proradi u "punom sjaju" kada završim drugi VCP kanal na istom kontroleru.
Namestio sam USB deskriptor za 2 porta ali moram da prepravljam CubeMX dubioze jer nisu to predvideli i da se naprave CDC1/CDC2_Transmit/Receive funkcije.

[Image: attachment.php?aid=45299]

Na drugom portu se napravi konzolna interaktivna varijanta za podešavanje dok se prvi port ostavi za aplikaciju da ona njega koristi dok sa druge strane kontroler to sve može da vidi i filtrira tj mogu da se postave pojedinačni upiti i parsiraju odgovori dok to sve radi i da se ispisuje recimo u Arduino Plotter formatu kanali sa vrednostima i direktno crta grafikon.
U Just4Trionic codu imaja gotovih funkcija za razne stvari specifične za taj ECU, vrlo korisne i mogu da se portuju bez problema, suva logika nevezano za USB ili CAN.

Attached Files
.png   Screen Shot 2025-04-03 at 14.51.31.png (Size: 54,78 KB / Downloads: 303)
Reply
[Image: attachment.php?aid=45309]

Vratio sam se na BluePill jer sam imao već ovu LCD tastaturu sklopljenu i CAN tranciver sam premestio na njega (bes USB konekcije).
Ovde se vidi rezultat ODB-II upita za jednu vrednost Vbat, dobije odgovor u roku od 7-15ms, tako može da se pita i radi bilo šta drugo.

Ovaj VU-metar mi je "monitor vrednosti", postavlja kazaljku od 0-100% zavisno od vrednosti registra i on se "osvežava" posle svakog upita i odgovora pa se praktično vidi i ponašanje tokom rada kada se te vrednosti menjaju.
Radi preko TMR-PWM, predvideo sam dva za dva instrumenta.

Preko tastaturice može da se bira praćenje osnovnih PID parametara, na LCD normalno ili u HEX formatu i analogno na VU-metru Smile 

const ObdPidInfo supported_pids[] = {

{0x01, "01-MonitorStatus", "%02X", 1, PID_FMT_RAW},
    {0x02, "02-Freeze DTCs  ", "%02X", 1, PID_FMT_RAW},
    {0x03, "03-FuelSysStatus", "%02X", 1, PID_FMT_RAW},
    {0x04, "04-EngineLoad  ", "%u%%", 1, PID_FMT_PERCENT},
    {0x05, "05-CoolantTemp  ", "%dC", 1, PID_FMT_TEMP_C},
    {0x06, "06-ShortTrimB1  ", "%+d%%", 1, PID_FMT_TRIM},
    {0x07, "07-LongTrimB1  ", "%+d%%", 1, PID_FMT_TRIM},
    {0x08, "08-ShortTrimB2  ", "%+d%%", 1, PID_FMT_TRIM},
    {0x09, "09-LongTrimB2  ", "%+d%%", 1, PID_FMT_TRIM},
    {0x0A, "0A-FuelPressure ", "%ukPa", 1, PID_FMT_RAW},
    {0x0B, "0B-IntakeMAP    ", "%ukPa", 1, PID_FMT_RAW},
    {0x0C, "0C-EngineRPM    ", "%uRPM", 2, PID_FMT_RPM},
    {0x0D, "0D-VehicleSpeed ", "%ukm/h", 1, PID_FMT_RAW},
    {0x0E, "0E-TimingAdvance", "%+ddeg", 1, PID_FMT_TEMP_C},
    {0x0F, "0F-IntakeTemp  ", "%dC", 1, PID_FMT_TEMP_C},
    {0x10, "10-MAFAirFlow  ", "%u.%02ug/s", 2, PID_FMT_MAF},
    {0x11, "11-ThrottlePos1 ", "%u%%", 1, PID_FMT_PERCENT},
    {0x13, "13-O2SensorBank1", "%u.%02uV", 2, PID_FMT_VOLT},
    {0x15, "15-O2SensorBank2", "%u.%02uV", 2, PID_FMT_VOLT},
    {0x1C, "1C-OBDStandard  ", "%02X", 1, PID_FMT_RAW},
    {0x1F, "1F-EngineRuntime", "%us", 2, PID_FMT_KM},
    {0x21, "21-DistanceMIL  ", "%ukm", 2, PID_FMT_KM},
    {0x22, "22-FuelRailPress", "%ukPa", 2, PID_FMT_RAW},
    {0x23, "23-RailPressDies", "%ukPa", 2, PID_FMT_RAW},
    {0x2C, "2C-CmdThrottle  ", "%u%%", 1, PID_FMT_PERCENT},
    {0x2F, "2F-FuelLevel    ", "%u%%", 1, PID_FMT_PERCENT},
    {0x31, "31-DistSinceCLR ", "%ukm", 2, PID_FMT_KM},
    {0x3C, "3C-CatalystTemp ", "%dC", 2, PID_FMT_TEMP_CX10},
    {0x42, "42-ControlModVolt", "%u.%02uV", 2, PID_FMT_VOLT},
    {0x43, "43-AbsLoadValue ", "%u%%", 2, PID_FMT_PERCENT},
    {0x44, "44-EqRatio      ", "%.2f", 2, PID_FMT_LAMBDA},
    {0x45, "45-RelThrottle  ", "%u%%", 1, PID_FMT_PERCENT},
    {0x46, "46-AmbientTemp  ", "%dC", 1, PID_FMT_TEMP_C},
    {0x47, "47-ThrottlePos2 ", "%u%%", 1, PID_FMT_PERCENT},
    {0x49, "49-AccelPedalPos", "%u%%", 1, PID_FMT_PERCENT},
    {0x4C, "4C-CmdAccelPedal", "%u%%", 1, PID_FMT_PERCENT},
};

Sledeća funkcija koja mi treba je "Clear_DTC();", ostale servisne funkcije nisu sad prioritetne ... Big Grin

Može sve da radi vezano za konekciju sa ECU, malo je složenije sa servise koji koriste frejmove/poruke iz više delova (UDS), sve ove predhodne su bile sa jednim frejmom za upit i odgovor je isto u jednom frejmu i relativno je lako to sve uskladiti po tim njihovim definisanim stvarima i statusima za razne parametre.

Postoje upiti koji vraćaju šta je sve podržano, kod ovog ECU su to standardne ODB-II stvari a sve ostalo ide preko proširenog servisa sa više frejmova po poruci koji pristupaju svim ostalim parametrima i akcijama.

Attached Files
.jpg   IMG_20250406_182203010.jpg (Size: 303,88 KB / Downloads: 276)
Reply
Da, na primer da se stavi trenutni pritisak turbine pa na VU metar... svasta nsto moze da se uradi. I ovaj programcic za android Simos Tools ima te guages pa moze istovremeno da se prati mnogo stvaii u real time... Evo i moja spravica kompletirana, danas cu ga ako stignem probati na automobilu ako sam dobro okrenuo konektor : ) Na pinu 16 je plus klema pa sad dali sam dobro okrenuo videcu. Konektor sam morao da razvucem, nije dobar Easyeda model, ali nema samo da proradi bice dobro.

Attached Files
.jpg   IMG_20250407_123500_607_NV.jpg (Size: 2,66 MB / Downloads: 15)
.jpg   IMG_20250407_123507_342_NV.jpg (Size: 2,51 MB / Downloads: 12)
Reply
Znas kad sam znao da nisam dobro okrenuo, google me zeznuo sa ovom slikom gde je nacrtan obd2 uredjaj i pored obd2 port misleci da je to obd2 port tog uredjaja pored, mislim takvi su svi rezultati, ne razumem zasto je tesko tim ljudima sto kace te slike tesko da napisu iz koje perspektive se pinout odnosi, evo ja sam sad nacrtao i jasno pise o kom portu se radi i iz koje perspektive se odnosi pinout, wt..... : ( Eh sto mi u poslednje vreme nesto ne ide kako treba, sve kontra, sam sebi posla napravim, ovo mi je sad teze razlemiti nego sve ovo sto sam polemio. : (

[Image: attachment.php?aid=45314]

Attached Files
.jpg   obd2_pinout.jpg (Size: 212,87 KB / Downloads: 173)
Reply
Zar na toj slici gde te je Google "zeznuo" ne pise lepo CAR OBDII port ? Ne pise interface obd2 port nego car, a unakrsna pretraga na google photo daje nedvosmislene rezultate tako da nema zajeba gde je sta, plus ako nekad nisi siguran voltmetar u ruke i 30sec posla da potvrdis nesto i ne dodjes u ovakvu situaciju.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Tako to ide, idem kracim putem i na kraju bude duzi put nego sto sam i zamislio, da sam premerio unimerom a to je dve minute nebi se mucio! Jao sto sam se namucio da skinem obd2 konektor, pa jos odvalio par pinova. Zalemim nekako i prikljucim na automobil i sve radi osim CAN komunikacije, vratim se kuci misleci da mozda nije dobro zalemljen TJA jer ako se secate imao sam onaj pwm na 14.7kHz 2% dutty pa reko mora da je to u pitanju nije dobro zalemljen, odlemim i ponovo zalemim, stavim na osciloskop sad vise nema pwm, nki mali nivo par mV, sta je sad? Trazi gledaj, meri o vidim da jedan pin na CAN liniji nema kontakt, nekako prespojim, stavim ponovo na osciloskop, isti onaj pwm 14.7kHz, ajde reko to je normalno vljda dok ne dodje 50ohm load tj racunar automobila na CAN liniju, spustim se dole, prikljucim, radi kao doxa! Okacicu vam danas nove gerber fajlove, finalne!

Evo par slicica : ) Nadam se da se ove greske nece vise vracati nakon sto sam ih pobrisao, pre neki dan sam zamalo ostao bez goriva, nadam se da je to u pitanju : )

Attached Files
.png   Screenshot_20250408-131812.png (Size: 215,66 KB / Downloads: 21)
.png   Screenshot_20250408-131820.png (Size: 181,45 KB / Downloads: 18)
.png   Screenshot_20250408-131828.png (Size: 175,09 KB / Downloads: 17)
.png   Screenshot_20250408-131855.png (Size: 129,58 KB / Downloads: 17)
Reply
Oooo čestitam, dobrodošao u klub!
Malo DTC Misfire cilindar 1/2/3/4? ... ehhh veselo ... Smile

Rekoj ja Clear_DTC() funkcija nam treba!
Jedan button koji samo to odradi!

U stilu "Nemoj sad da pritisnem ovo dugme?!" Big Grin
Reply
Evo jos koja slicica, u real tajm na ekranu imam, 295HP merim kada ga okinem do patosa, misfire bukvalno nula : ) Ono su bile zaledjene greske ne pojavljuju se vise sto mi je izuzetno drago! : )
Za sledeci put kad budem kacio, hocu da instaliram poslednji fw za radio, nisam to jos uradio jer nemam vcds a probacu sa ovim ako budem uspeo da malo shvatim gde je koji blok-registar, trebace mi da prekalkulisem XOR value i da upisem, kazu da se pojavi greska nakon ugradnje novog fw pa mora preko vcds to rucno da se upise u blok ako se dobro secan 0x05, videcu jos necu da zurim sa tim dok ne budem 100% siguran. Ima tu jos bezbroj mogucnosti jer mogu i da citam i da pisem i po ecu i po dsg i po holderu, po radiu, svasta nesto, super je spravica : ) Malo mi se ne svidja temperatura rashladne vode i temperatura ulja, moracu to da propratim a nisam primetio na satu bilo sta!

Dobro je ovo, mogli bi se napraviti jedni digitalni cajgeri, na primer da se spoji vise komada tft ekrancica da formiraj linijicu onako da izgeleda kao neki ekran rezolucije recimo 2048x36 i da s smesti negde na centralnom delu i da se preko njega postavi tamni plexiglas da to lici kao fabricki a ispod da bude taj ekran gde se prikazuju ove vrednosti u real tajm, bilo bi ekstra. Pa onda jedno dugme za menjanje mapa, mapa stock, mapa tune, to bi bilo top : ) Ima on vec fabricke modove voznje, normal, race, individual, samo ne svidja mi se menjac u race modu, nekako su predugacke brzine to bi trebalo da optimizujem da ih skratim malo, inace auto je kao tane u race modu, promeni zvuk totalno, ogibljenje, menjac produzi brzine u vise obrtaja... nemam nesto ni potrebe za vise konja, 300 konja + 1 dovoljno : )

Attached Files
.png   Screenshot_20250408-143616.png (Size: 216,41 KB / Downloads: 16)
.png   Screenshot_20250408-143625.png (Size: 119,04 KB / Downloads: 8)
.png   Screenshot_20250408-143628.png (Size: 236,79 KB / Downloads: 7)
.png   Screenshot_20250408-143632.png (Size: 188,24 KB / Downloads: 7)
.png   Screenshot_20250408-143635.png (Size: 201,24 KB / Downloads: 8)
.png   Screenshot_20250408-143638.png (Size: 191,92 KB / Downloads: 6)
.png   Screenshot_20250408-143641.png (Size: 130,05 KB / Downloads: 9)
Reply
Evo ga i finalni fajl, ima dve verzije kao moja i ona sa esp32 antenicom izvan plocice, obe su smanjene za pola cm jer sam ispravio pad za obd2 konektor. Prepravio sam i rx,tx swap, ono sto sam kod sebe zeznuo sad je sve kako treba.

Attached Files
.zip   project_final_rev.08.apr.2025.zip (Size: 322,95 KB / Downloads: 1)
Reply
Ja sam se tek naoštrio sa tim CAN stvarima!

Svidja mi se protokol i kako radi na ovim STM32 kontrolerima, CAN je nešto izmedju RS-485 koji je totalno prost bez dodatnih funkcionalnosti i Ethernet mreže koja samo po sebi relativno složena za obradu.

CAN mreža i CAN kontroleri koji imaju u STM32 su dobro rešeni, vrlo je mali overhead nad procesiranjem koje ima i CRC i re-transmisiju i adresiranje/filtriranje i automatski bus-managment.

Ovo što smo imali do sad je CAN 2.0 specifikacija koja radi do 1MBit, moj ECU na 500kBit i fiksirana je dužina frejma do 8 bajtova, ne može preko toga, za duže mora iz više frejmova (UDS).

Tu sad dolazi noviji protokol FDCAN koji podržava brzine do 5Mbit i dosta bitna stvar je ta da je povećana dužina frejma na 64 bajtova.

Takva mreža i cela SW/HW postavka je zgodna za bilo kakvo povezivanje dva ili više MCU-a na jednu mrežu sa robustnim HW slojem i interupt podrškom za prijem (i slanje) poruka.

Ovo je nova serija kontrolera i pločica od WeAct Studio, kontroleri koji imaju FDCAN module, 550MHz 564KB RAM i 1M FLASH + Mali 0.96'' LED
STM32H723VGT6
https://www.aliexpress.com/item/1005005872938104.html
[Image: attachment.php?aid=45328]

Ovo je SUPER-PILL : ) sa STM32H503CBT6, 250MHz, 32K RAM, 128K FLASH, FDCAN
https://www.aliexpress.com/item/1005005872938104.html
[Image: attachment.php?aid=45327]

Za FDCAN se koriste brži tranciveri 5Mbit, na primer ovaj NCA1042, neizolovani, izolacija može na digitalnom nivou sa jednim RX/TX parom da se reši.
https://www.aliexpress.com/item/1005005097756866.html

Za 1Mbit IZOLOVANI ovde ima NSI1050
https://www.aliexpress.com/item/1005005097678045.html

Attached Files
.png   Screen Shot 2025-04-08 at 15.37.44.png (Size: 260,18 KB / Downloads: 99)
.png   Screen Shot 2025-04-08 at 15.38.01.png (Size: 278,52 KB / Downloads: 97)
Reply
Ovako nesto 8x8mm , samo nezgodno je za rutirati zato ovakav nije lose, cudi me da nece da smeste i hrpwn, i dsi, i ovaj can i da naprave jedan dobar tqfp48 mcu da bude univerzalan za vise stvari. Ja sam za sad na F411 dok se ne pojavi nesto bas dobro
Reply
Miki sta mislis o esp32-c3 , i on ima can 2.0, stvarno cu razmisliiti da predjem na esp32, cini mi se da je mnogo bolji od stm32 i manjih dimenzija, i vise memorije u sebi, bluetooth i wifi ima... ? Kakvo je misljenje za njega?
Reply
Dobri su svi ti kontroleri, nema univerzalni, za svaku specifičnu aplikaciju može da se izabere neki poseban koji tačno radi samo te neke probrane stvari koje tebi trebaju.

U industriji se generalno izbegava bežični prenos, to samo za neke operator-specifične akcije i privremenu diagnostiku, sve ostalo za real-time ide preko žice, trend je ka Ethernet mrežama sa 1Gbit+ i generalno to sve isto samo sa OPTIČKOM konekcijom i kako kome treba sa dodatnim redudatnim mrežama i sa/bez IEEE-1588v2 PTP vremenskom sihronizacijom kroz tu mrežu.

Spominjao sam Sitara AM64x i AM62x, izuzetni kontroleri koji imaju A53 jezgro za Linux + recimo 4 x Cortex-R5F jezgro za super-real-time procesiranje.
AM64x nema grafiku ali ima više real-time jezgra, AM62x ima grafiku sa internim GPU i samo jedno dodatno M4F jezgro za real-time potrebe.

Dakle kako kome treba, širok je izbor trenutno, nema univerzalni kontroler ...

PS: Sve ovo što spominjem oko STM32 i AM62/64 je zasnovano na ARM Cortex jezgrima pa je sve to manje-više organizovano po istom principu, to je dobra stvar i zajednička za sve te kontrolere.
ESP32 je jedini u toj priči koji nije ARM baziran nego je to sve njihovo nešto specifično pa je generalno to "znanje" primenjivo na uzak krug tih kontrolera, sa ARM je totalno druga priča, svi su manje-više prešli na te arhitekture, ogromna je ponuda ARM kontrolera, kada je Microchip prešao na ARM šta dalje da pričamo Smile
Samo što je Texas Instrument otišao toliko daleko sa njihovim ARM jezgrima da Microchip u tom segmentu ne može da parira jer se predugo predomišljao da predje na ARM, TI je u medjuvremenu to "doktorirao" i prave trenutno najbolje kontrolere po tom pitanju.
Reply
(04-08-2025, 01:58 PM)savan Wrote: Evo jos koja slicica, u real tajm na ekranu imam, 295HP merim kada ga okinem do patosa, misfire bukvalno nula : )
.....
Pa onda jedno dugme za menjanje mapa, mapa stock, mapa tune, to bi bilo top : ) Ima on vec fabricke modove voznje, normal, race, individual, samo ne svidja mi se menjac u race modu, nekako su predugacke brzine to bi trebalo da optimizujem da ih skratim malo, inace auto je kao tane u race modu, promeni zvuk totalno, ogibljenje, menjac produzi brzine u vise obrtaja... nemam nesto ni potrebe za vise konja, 300 konja + 1 dovoljno : )

Ajd redom, ne mozes da meris, mozes samo da "meris" 295HP, kada bi moglo da se meri preko dijagnostickog uredjaja ljudi ne bi posedovali valjke za testiranje i optimizaciju ecu. Ta vrednost je samo iskalkulisana na osnovu odredjenih parametara i verovatno kao takva je bila jako blizu dok je auto bio nov.

To dugme za menjanje mapa ne znam kako si zamislio ali sve izmene koje se rade mora da se prekalkulise i cheksum i komplet upise u ecu sa novim cheksumom, ne ide to na dugme bas na nacin kako ti mislis. Najvise sto moze je upravo to sto imas, vise stilova voznje (normal, sport, individual) gde prakticno menja neke od limita i rezima ali nista vise od toga.

Menjac u sport modu radi kako je fabrika predvidela da radi, tj izvlaci max snagu iz agregata, bilo kakvo kracenje brzina i ranije menjanje vise nije sport mode i performanse ne bi bile takve vec losije.

Temperatura rashladne tecnosti koju vidis na dijagnostici je realna sa senzora i trebalo bi da imas mislim 2 senzora za rashladnu tecnost. Ono sto prikazuje na tabli je za korisnika da se ne bi brinuo zasto mu temp ide na 100c i slicno nego stoji zakucano na 90c i drzi krajnjeg korisnika bezbriznim. Konkretno na vag 2.0tdi 190ks sve od 80c do nepunih 100c na tabli stoji zakucano 90c. Jedino je temp ulja prikazana realna na tabli i ono sto se ocitava preko can.

Sve to sto sad imas mozes i sa bilo kojim vcds interfaceom tj . kineskom kopijom mladjom od godista tvog auta, i iskreno ocekujem uskoro novu epizodu u temi pod nazivom "zasto golf ne ispisuje nista na displayu".
edit(dodato) Volim ljude koji misle da su pametniji nego 100 inzinjera neke fabrike koje je radilo na razvoju nekog agregata i misle da oni znaju bolje i da mogu da isteraju iz nekog agregata nesto vise i da sve ostalo ostane u toleranciji i dugotrajnosti. Ne mali broj puta sam se objasnjavao sa ljudima koji posle remapiranja garantuju manju potrosnju i slicne stvari, a niko nije znao da mi objasni kako to utice na dugotrajnost i pored mog objasnjenja njima sta se desava u odredjenim rezimima sa temperaturom sagorevanja (znatno vislja zbog siromasnije smese u odredjenim intervalima). Tema je interesantna ali i siroka i trazila bi mnogo vise nego ovo sto sam napisao.

Pozdrav
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Da tako je, to su sve "preračunate" vrednosti na osnovu drugih parametara, isto i sa potrošnjom, nema "senzor" za tu konkretnu stvar koju je recimo nekada imala Zastava Florida, potrošnja se preračunava na osnovu duty-cycle (PWM) otvorenog vremena vemntila za gorivo u tom trenutku po cilindru pa se tako zna i preračuna/prikaže preko OBD.

Postoje "pravi" senzori za razne stvari, uglavnom analogni koji idu direktno na ECU i ostali svi digitalni su preko ODB mreže, ECU to hendluje sve i kuva ceo proces rada motora do nivoa kontrole svakog pojedinačnog paljenja svećica po cilindru + kod ovog SAAB je taj proces paljenja dodatno razčlanjen na segmente jonizacije/merenja/paljenja jer koristi povratnu informaciju sa svećice da zna neke nivoe sadržaja trenutne smeše goriva i vazduha, to je SAAB patentirao pa mislim da sad koriste i drugi proizvodjači, uglavnom ozbiljna kontrola svega i svačega u realnom vremenu i gomila prametara se vode kao "mereni" i "preračunati".

Svi ovi "preračunati" su sa nekom dozom toleracije i greške, posebno to sa "295HP" i što kaže Danijel, kao voltmetr da si prikljčio tj valjci i kalibrisana oprema to sve tačno pokaže, sve ostalo je informativnog karaktera.

Generalno ne preporučujem tvikovanje ECU ili motora osim ako nisu specifično nabaljeni "krševi za igranje" pa iako sve crkne na kraju, jbg, makar da znaš što je otkazao poslušnost i da ide kod sledećek mastora nema smisla nego direktno na opad gde pre toga počupaš celu električnu instalaciju i ECU naravno i tako dobiješ turu delova za sledeću iteraciju Smile
Reply
Kinezi su "odlepili" sa ovim HUD ODB ekranima, poveže se preko interfejsa poput Machina A0 ili EML327 bežično, može i žičano i ima dalje da se klikće i prikazuje svašta, cena smešna.
Kada bi samo ubo neki primerak da ima unutra STM32 ... Smile
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-o...l-hud.html

[Image: attachment.php?aid=45341]

[Image: attachment.php?aid=45340]

Attached Files
.jpg   hud.jpg (Size: 166,61 KB / Downloads: 62)
.png   Screen Shot 2025-04-09 at 02.14.24.png (Size: 173,92 KB / Downloads: 63)
Reply
I da vrlo bitno, ne može da se "menja mapa u letu" na neko dugme tek tako, menjanje mape podrazumeva FLESHOVANJE ECU-a i to ne može da se radi nikako dok je motor u radu, ta operacija inače traje 5-10-15 minuta da se postavi nov "patchovan" firmware naravno sa uračunatim CRC izmenama i sve što treba, učita se i kreće reset + skidanje klema sa akumulatora da počisti sva stanja iz RAM-a i kreće rad ispočetka sa novom mapom pa se onda naknadno to kao nešto gleda prati i repliciranje uslova testova su problematični, zato su neophodni valjci i cela ta postavka da se tačno to sve premeri i vidi da li realno ima promene i kakve.

Na SAAB 9-3 V6 imam JEDNO DUGME koje tehnički radi tu stvar, menja izmedju verovatno dve mape ali je caka u tome što je to Automatic i on da instrukciju menjaču da nastavi da ide istom brzinom ali promeni stepen prenosa za jednu brzinu niže i za toliko podigne broj obrtaja!!! Big Grin
Hahaha, postane sve agilnije i radi sa većim brojem obrtaja koji inače nisu problem za taj V6 tako da je to sve fenomenalno fabrički rešeno, stvarno je sve u fazonu "nemoj da pritisnem ovo dugme" Smile
Taj V6 na možda moju sreću nema Trionic8 nego neki poseban ECU još ludji napravljen kao keramički hibrid za koji kažu da se "nikad nije kvario do sad", drugačije je rešen da se "ne kvari" i TADA JE SAAB PROPAO Big Grin
Reply
Inače ima nekoliko OPEN SOURCE ECU projekta, ko zna šta radi može da pokrene svoj ECU i da ga namontira nemam pojma našta, na Yugića 45 da se prepravi na elektronsko paljenje sa turbom, ne znam nešto što može da se nabavi za 100-200Eur-a i da se igra ko kako hoće ... Big Grin
U teoriji niko ne brani da se implementira caka sa jonizacijom svećica i merenjem smeše pre paljenja na Zastavinom motoru i da se uvede automatizovana klapna za gas, poetenciometar za pedalu i ostalo što je SAAB uradio na svojim motorima, izmenisli su upravljanje i to sve doveli u super-optimalne tačke rada koje štede i gorivo i sam motor uz istovremenu maksimlanu optimizaciju izduvnih gasova koji bez problema mogu da se dovedu u neke ECO3+ granice bez katalizatora.

Čak na primer svećica je standardna, recimo na YUGO bi pasovala pojedinačna bobina od SAAB-a sa tim nekim jonizatorima koja se postavi na sve 4 svećice, ima unutra neka elektronika i izlaze 4 žice po svećici i to posle ide dalje ka ECU koji radi kontrolu kompletnog tog tajmina i merenja preko toga i koriguje tajming svecica da postigne što bolju efikasnost i/ili snagu, nešto što je trebala Zastava tada da radi ali nije stigla do te tačke.

Evo ovi napravili ECU baš sa spominjanom F4 Discovery pločicom, gurnuli celu pločicu i dodali nešto sitnog HW-a Big Grin
https://circuitcellar.com/research-desig...e-control/

[Image: attachment.php?aid=45342]

Attached Files
.jpg   Harvey_Belomutskiy_Photo_1-e1609375158357.jpg (Size: 61,14 KB / Downloads: 71)
Reply
Moglo bi na dugme kad bi se prepravila funkcija menjanja moda "jump to" recimo prilikom menjanja moda voznje sa normal u race pa umesto race da funkcija jumpuje na tu novu mapu stage2 na primer, ali nemam nameru da diram niti imam potrebe, autic je kao sat, samo mi se ne svidja kod menjanja brzina. Na primer u individual modu pojavi se dugme na ekranu da se menjaju parametri prema korisniku, da motor bude u sport modu, da vesanje bude u nekom drugom.. ali i dalje kada se postavi u race mod menjac i motor su na istom kao u race modu, rad motora mi savrseno odgovara ali ne i menjac, a sigurno postoji u fw block koji samo treba podesiti da menjac bude drugacije optimizovan dok je motor u race modu, samo to hocu da modifikujem a to moze da se uradi jer ti parametri i jesu ostavljeni za korisnika, ima cak i opcija fast adaptation u aplikaciji, da se prvo resetuje pa fast adaptation... U normal modu skoro da je savrseno adaptiran menjac ali ni tu mi nije idealno kako bi mi odgovaralo, malo samo da je na vecim obrtajima promena brzina bi bilo savrseno, to se primeti uzbrdo kad vozim da ide u petoj brzini a trebalo bi u cetvrtoj na primer, nije bas dobro optimizovano kako mislim da bi trebalo. Ili u race modu uz isto brdo ide u drugoj brzini i na 4-5 hiljada obrtaja i dere se a nema potrebe da je na toliko visokim obrtajima, samo to treba uskladiti i adaptirati prema korisniku. Videcu kad budem krenuo da se time bavim, necu da se pravim pametan i da diram nesto sto nisam siguran nego prvo cu dobro da prelistam po netu da vidim kako se i sta radi i sta sme sta ne sme.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)