Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sve i svašta
Prošla baba sa kolačima Ronovare. Oni su postali obsolete i nemam pojma di ih nabaviti. Možda će stići još neka količina u trgovine koje si naveo ali kada nemam pojma.
Reply
Radim layout za sigmu sa vrhunskim djelovima i vidim da nema vise za nabaviti kvalitetne vas bjs , jedino uzet mje340/350 oni su kontra audiophilni zvuku i to je lose rjesenje.

Ako ima ko da proda te bjt sa F sufixom moze se javit uzeo bih 100 do 150parova ovisno koliko se ima pa da bude rezerva za buduce projekte koji trebaju to126.
Reply
Nasao sam ove zamjene od KEC (Korean Electronic Company) odlicna su zamjena za KSC i KSA 3503/1381

https://eu.profusion.uk/de_en/kta1381-y-u-ph
https://eu.profusion.uk/de_en/ktc3503-y-u-ph

Mali Cob, 100mA Ic, Uce 300V savrseni za VAS, a kako zvuce? Neznamo jer ih nemaju na lageru...
Reply
A sta je sa zvukom mje340/350, sta ne valja?
Reply
(02-14-2025, 07:13 PM)enaB Wrote: A sta je sa zvukom mje340/350, sta ne valja?

Dobri su MJE340/350 ali zelja je ipak nesto visa klasa bjt-a za drivere gdje je Cob nizak tj par pF. Lakse bjt radi kao VAS i kao driver izlaznih lateralaca...

A Cob za MJE340/350 pogledaj u DS pa usporedi Smile
Reply
Imam pitanje oko racunanja TO126 disipacije/struje za BIAS u VAS-u.

Evo konkretno za jedan BJT u TO126 kucistu za primjer:

[Image: attachment.php?aid=44834]

Npr imamo pojacalo koje radi na +/-50VDC sto znaci da za TO126 racunamo 100VDC a VAS BJT neka je za 20% veci napon on potrebnog, znaci min 120VDC nam je potreban TO126 BJT, po DS on ide do max 150V znaci to je OK!

Max disipacija na 25C Temperature Ambijenta (Tamb) je 1,2W sto znaci da ga mozemo tjerati na max 80% disipacije da budemo u sigurnoj zoni a to je cca 1W.

Izracun max dozvoljene struje sa kojom ce TO126 raditi je 1W/100VDC = 10mA sto je daleko ispod max dozvoljene Ic od 50mA.

To je sve OK, ali za VAS ponekad trebamo struju VAS-a min 10mA pa do 15mA ako VAS tjera gladne kapacitivne mosfete iz VAS-a a sa tom disipacijom znaci da nijedan TO126 nemoze tjerati na +/-50VDC struju VAS-a od 10mA jer bi time premasili max dozvoljenu disipaciju. Pa me zanima dali mi je izracun tocan? Gledam nabavku brzih VAS BJT pa mi treba izracun da znam sto traziti.

Primjera radi pojacalo radi sa +/-50VDC i postavimo struju VAS-a na 15mA sto znaci da je disipacija na TO126 citavih 1,5W a dozvoljeno po DS je 1,2W i time smo prekoracili SOA.

Sad neznam ovo za 1,2W dali je hladjenje bez hladnjaka ili sa hladnjakom, ja svakako TO126 stavljam na poveci L-profil za koji trenutno crtam PCB.

Attached Files
.png   1.png (Size: 128,82 KB / Downloads: 137)
Reply
Quote:Primjera radi pojacalo radi sa +/-50VDC i postavimo struju VAS-a na 15mA sto znaci da je disipacija na TO126 citavih 1,5W a dozvoljeno po DS je 1,2W i time smo prekoracili SOA.

Ukupna disipacija na oba tranzistora VAS će biti reda 1.5W
Reply
Da krivo sam se preracunao, racuna se napon napajanja x struja kroz VAS (kolektor), posto ce biti hladjeni na L-profilu 5 takvih tranzistora to je 5x0,75W ili ti 3,75W disipacije koje ce hladiti L-profil duzine 150mm x 40mm visine x 20mm sirine x 6mm debljine.

Ono sto me zanima dali ko zna kakva je danas realna cijena za Toshiba 2SA1360Y/2SC3423Y, u digikeyu su ih davnoo imali ali sam nasao prodavaca iz EU koji ima 120parova zaliha tih NOS toshiba pa me zanima dali je cijena od 1,6375eura po komadu realna? Posto na digikeyu nema vise ih kao ni prikaz cijene ali se zna da na vecu kolicinu ide i popust. Nekako mi ostalo u sjecanju da su bili ti tranzistori jeftiniji duplo nego su sad po komadu...

Eto vasa misljenja, jer sam ih vec kupio sve po toj cijeni, pa mi se cini punoo novaca, ali bolje ulozit u kvalitetne VAS BJT nego ostavit novce svaki vikend u kafani Smile
Reply
Vrhunski su.

Nego, kad tako naiđete na neke dobre ponude, podelite info na forumu.
Reply
(Yesterday, 09:28 AM)Boban Wrote: Vrhunski su.

Nego, kad tako naiđete na neke dobre ponude, podelite info na forumu.

Znam da su najbolji jer imaju najmanji Cob, i fT od 200MHz, iz Y grupe pojacanja su od 120-240 i novi su kupljeni davno iz digikeya.

Postavit cu slike kad stignu.

Platio sam 120 parova iz istog date lot boxa 393e sa shippingom.

Citao sam po netu da oni daju najbolji zvuk, i da su ksc i ksa od faorchild sporiji ali lakse nabavljivi.

Imat ce profusion kec zamjenu za te toshibe jos boljih performansi.

Link nisam stavljao jer sam ih ja kupio sve pa nema smisla link stavljat jer je oglas maknut da se ne javljaju kupci a ja sve pokupovao.

Sad jos postene drivere u to220 i mozda sankene jedno 25 do 50 parova ako se namakne lova i miran sam.

Ovo su originali a ne fake na aliexpresu, tamo sam gledao sto prodaju i pisu original toshiba a kuciste font i kvaliteta obrade losa, sto znaci da su fake.

Sad sam u potrazi za toshiba 2sa970/2sc2240 ako ko ima link gdje se prodaju originali, nebi trebali biti skupi. Uzeo bih jedno 500parova, da se ima zaliha za buduce projekte.

Viktor je davno posao za te toshibe cijenu 0,5e kom za jedan i 0,75e za drugi komad plus porez.
Ali to je bilo davno a sad su cijene skocile duplo gore.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 18 Guest(s)