Da, toga nema ovde da se nađe po prodavnicama. Možda na KP, ali sumnjam.
Sve i svašta
|
11-26-2024, 10:03 PM
Da, nema. Malo su specifični naponi. Nema na KP. Moraće izgleda neki budž...
Ne znam gde se koristi 440V? Avioni, raketle ..
11-28-2024, 04:18 PM
440+Hz su za te sprave koje spominješ, možda čak sad to na 10kHz+, "mali generatorčić koji radi na izduvne gasove", slično kao turbo, i to proizvodi trofazni možda i petofazni sinusni napon, to im je "interni power line", mogu kilovate bez problema da dižu i spuštaju i ispravljaju i magnatno-pojačavaju i da rade svašta i to opet kažem u domenu od nekoliko kilovata pa naviše sa minijaturnim komponentama.
Znam to za 440Hz u avionima, nekad davno sam pročitao, i jasno je da je to sve zbog smanjenja težine. Samo mi je nepoznato gde se koristi 440V? Sledeći niski napon posle 3x400V koji koristimo za veće motore je 3x680V. Tako da mi je baš neobičan taj trafoić. Ako se ne može naći gotov, može se namotati sigurno.
11-29-2024, 11:43 PM
Taj napon služi u ovom slučaju za start plazma luka za sečenje...
11-30-2024, 06:36 AM
Tzv pilot luk. Probaj ovde https://vibvar.rs/
Zna li neko koja je ovo komponenta?
Neka ploca za napajanje,nebitno, ne nalazim nista pod tom oznakom.
11-30-2024, 08:33 PM
(This post was last modified: 11-30-2024, 08:33 PM by Khadgar2007.)
Mogao bi to biti optokupleraj. Googlaj HCPL-034h.
https://vi.aliexpress.com/item/100500611...pt=glo2vnm
11-30-2024, 09:06 PM
Ja bih rekao lm741
Jeste optokapler, poklapa se sve po šemi i na ploči.
Hvala Khadgar.
Jel pravio neko class B power amp ikad? Naletim pre neki dan na Topping B100 koji je class B topologije ultra malog izoblicenja, kao laboratorisjsko audio pojacalo -> https://www.audiosciencereview.com/forum...iew.57036/ Malo trazeci po netu naidjem slucajno i na ovakvo jedno pojacalo https://www.diyaudio.com/archive/blogs/c...t2715.html , dali je moguce da su kinezi pokupili varijant od Ultra-LD Mk.3 za svoj B100 ?
Ne znam dali je to ovo pojacalo i dali je klasa B, koliko sam skontao ima ih vise vrsta, od 130W, od 200W, neko je 100W, nisam uspeo da pohvatam koje je od tih B class. Ovaj kalem 10uH vrlo podseca na B100 kalem pred sam izlaz na kleme za zvucnike? Po specifikaciji tu su na slicnom nivou buke kao i B100. Ja ne kontam ovakve diskretne sklopove pa ko konta taj bi trebao da zna o cemu se radi u B100 pa i u ovaknom jednom pojacivacu. Koliko mogu da zakljucim ovo je open loop, a B100 ima trostruku kompenzaciju. e sad ko ce ga znati. : )
12-04-2024, 06:48 PM
Jos jedno interesantno B class pojacalce sa 3 pole kompenzacijom https://www.diyaudio.com/community/threa...mp.385080/
Nije mi jasno čemu B klasa, kad je sve isto ko AB klasa? Zbog malo manje grejanja i više neprijatnih izobličenja? To gore na šemi ima mirnu struju 70-100mA kroz svaku granu, znači ipak je AB klasa.
A po ASR, Topping DAC-ovi i pojačala imaju najbolja merenja, znači najbolje što postoji. To je istureno odeljenje CK Kine za marketing.
Nisam siguran da je kod B100 baš sve vrhunsko.
Od 15. septembra, kada je tema otvorena, pa do prošlog ponedeljka nakupilo se ništa manje nego 60 stranica diskusije. Posebno preporučujem komentare koje su postavilil PMA i KSTR, a naročito ovaj drugi, napr. "Calling this an amplifier with balanced input and 100 Watts is a total scam, it's a shame." U suštini, taj monoblok je dobar samo za tiše kućno slušanje - tada ima zaista niska izobličenja, a na komprimovanoj muzici i većoj snazi izgleda da se zaštita vrlo brzo umeša.
100W na 4oma sa THD 1%, ne piše RMS nigde. Što bi se reklo može im se, nisu jedini, ulepšavaju za prodaju.
Veličina uređaja izaziva sumnju, i ako je monoblok, osim ako nema negde skriven ventilator. Da je D klasa, verovao bih. Eksterno SMPS napajanje 38V 4A. Ulazna impedansa u SE modu 5koma, neka pretpojačala baš i neće biti srećna. Samo slušni test, ništa na reč ne verujem, a ni u Amirova merenja. A i avatar mu je Kineski. So 86 watts is what you get for max and peak power. Company spec is 83 watts which is an honest assessment. They do spec 100 watts at < 1% THD which I probably could achieve if I tried harder. Na svu sreću, zaštita se uključila pre tih 100W.
12-06-2024, 09:42 AM
Nije bas za nepoverovati, tako se isto govorilo za ostale uredjaje iz Topping kuce pa je na kraju ipak to vrhinski dac na primer, tako i ovo vrlo moguce da je vrhinski amp.
12-06-2024, 11:52 AM
Šta je vrhunski pojačavač, to je pitanje definicije.
Ako kao kriterijum uzmemo subjektivni utisak, onda svako od nas može da ima svoj vrhunski pojačavač, pa i ako taj možda ima i 10% izobličenja. Objektivna merenja, kojima se pojačavač upoređuje sa idealom (žica s pojačanjem) daju skup parametara koji omogućava poređenje, odn. rangiranje pojačavača po tim kriterijumima. Moj stav je da ako se objektivno dobar pojačavač nekom ne sviđa, onda mora sebi da odgovori na pitanje kako zna da su snimci koje sluša perfektni. Znam samo da se sa povećanjem linearnosti moje tehnike, moja zbirka muzike na CD smanjivala. Prisetimo se činjenice da je CD standard (16/44.1) postao pijatan za slušanje tek dodavanjem maskirnog šuma (dither) na zadnjem bitu rezolucije (deset godina posle lansiranja CD), kao i da se pri merenju THD pojačavača pri koišćenju DAC-a kao izvora signala takođe preporučuje dodavanje šuma na zadnjem bitu (24-tom). Topping zaista ima dobre D/A konvertore za novac koji traže, ali su tada kompromisi neizbežni. Moj "T10balanced" ima problem sa kapacitivnim opterećenjem - izlaz osciluje na oko 2,7MHz, a ako ga priključim preko jediničnog bafera, onda je u redu. To znači da su negde "sekli krivinu", koju ću morati da ispravljam.
Lepo je to objasnjeno:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sound_localization Markw4 je to lepo objasnio: Quote:From the standpoint of a dac, the problem is to accurately reproduce lateral and depth localization cues (two different things). Phase coherence between channels needs to be within a few microseconds under all playback conditions, including with both channels playing different musical content. This requirement is for ITD lateral localization as described in the wiki article. Ovde su isto neka njegova zapazanja i merenja https://www.dropbox.com/scl/fo/58jhp9nz1...2&e=1&dl=0 U potpunosti se slazem sa njegovim misljenjem i povezujem to skroz sa DDPD za koji mogu da tvrdim licno za sebe da veci zvuk i dinamicniji nisam cuo bez obrzira sto su rezultati merenja bili jako losi, nekako je sve instantno, direktno, izvorno. Isto misljenje imam i za dsc2 sa audio transformatorima, meni je veci zvuk sa audio transformatorom nego sa preampom, odmah sam primetio razliku i kako sam je nazvao kao "neko osrednjavanje" nakon sto je na to mesto dosao preamp izgubili su se ti neki detalji, lokalizacija instrumenata, ne mogu da objasnim, kao neki filter koji je sve te neke detalje pomesao i osrednjio i doveo na neki linearan nivo i to sam odmah primetio da to nije vise onaj zvuk koji je bio preko audio transformatora, na primer na "flat" sa audio transformatorima nista ne fali osim sto ja hocu vise basa, na primer kada je preamp i na flat razlika je velika, sa preampom na primer nema sanse da mogu da slusam na flat, moram da podignem malo treble i bass takodje i onda je to to, ali sa audio transformatorom na flat moze da se slusa ceo dan bez problema, da se uziva. Razlika je definitvno. Mada ja sam zadovoljan i prezadovoljan sa Draganovim preampom, mnogo dobar preamp. |
« Next Oldest | Next Newest »
|
Users browsing this thread: 8 Guest(s)