Ovo bi bilo ok kao integrator na xor?
Si5351 + PIC16F1455 USB controller
|
Taj filter je prosta stvar, R/C stepen klasičan (dva stepena tačnije), ne treba OP za to na tom mestu. Kasnije za sam PID regulator treba OP.
11-25-2024, 10:12 PM
Uzgred, video si na snimku oko PLL da je spominjan fazni komparator Tip I, II i III.
Integralac CD4046 (SN74LV4046A) ima u sebi taj fazni detektor i to sva tri tipa, preko toga se pravi i LOCK-MONITOR. Dakel taj 4046 rešava XOR i LOCK, njegova VCO funcija se ne koristi, ne treba nam to ovde, samo komparator.
I još jedna caka koju sam se setio, pošto po nekim mojim proračunima, za takav jedan Oven treba oko 1-2W snage za grejač i neka termalna masa.
Preporuka za masu je da bude GVODJE ili ČELIK (ne Cu ili Al) i da se gejač realizuje sa SMART-LED! Pitanje, koliko treba Smart-led da bi discipirale 1-2W? Sto baš te LED? Zato mi ne treba drajver, imaju u sebi! Palim/Gasim i menjam intenzitet digitalno i sa tim utičem na temperaturu!!!!
11-25-2024, 10:51 PM
Sad mi nije jasan lock monitor jer onda opet mora rc i za lock monitor? Ja sam to drugacije zamislio, posle xor bi isao fini integrator a na stm32 bi se koristio adc, znaci kada nastupi lock tu imamo 3.3V ili blizu 3.3V i preko adc znamo da je to tu negde oko 3.3V ili je oko nula volti pa znamo u kom smeru stelujemo ovo grubo grejanje i merimo grubim temp senzorom tu neku pocetnu temperturu do xor ranga. : )
Na koje smart led mislis?
11-25-2024, 10:59 PM
Na WS2812B ili tako nešto, programabilni "šporet"
11-26-2024, 12:10 AM
Ah, evo ga naučni rad potpuno na ovu temu!
https://www.semanticscholar.org/paper/A-...ccb0799a76 2-Figure1-1.png (Size: 33,89 KB / Downloads: 90) 2-Figure2-1.png (Size: 38,19 KB / Downloads: 102) 2-Figure3-1.png (Size: 22,68 KB / Downloads: 90) 2-Table1-1.png (Size: 31,43 KB / Downloads: 91)
Odlicana ideja sa programabilnom led, fakticni sve moze da se smesti uz stm32, tu imamo i temp senzor za tu neku grubu temperaturu, led preko spi i to je super. Samo pronaci led koja ima i brighntes kontrolu i to kad se podesi na neku finu vrednost to je 10 puta stabilnije nego nesto sa tranzistorom kao grejnim telom i sto ti kazes ne treba nam nikakav drajver za led jer je sve vec u samoj led, super ideja! Vec imam i ideju kako bi to fino izgledalo kada bi se ostavila po koja rupica na tom unutrasnjem oklopu ovena pa preko silikon u nekom sloju pa jos jedna kutijica isto sa rupicama to bi izgledalo kao svemirski brod sa svim tim svetlom kroz rupice : ) Pcb bi bio u 4 lajera, dva sredisnja lajera bi izolovala stm32 koji bi bio sa donje strane ali i dalje bi sve bilo temperaturno spregnuto i potrudio bi se da dobijem pcb ne veci od 25x25mm tj rernica ne veca od toga, i to moze da se napravi cisto da se proba kao igracka za ucenje a sto da ne mozda i proradi to na prvu kako treba!
Skinuo sam ovaj rad gore, dole je u atacmentu! Nasao sam jedan AT cut https://www.lcsc.com/product-detail/Crys...37203.html koji bi mogao uz https://www.lcsc.com/product-detail/Cloc...04891.html i jedan eventualno SC cut pronaci isto od 12MHz mada vise bi voleo nesto jeftinije jer je proba u pitanju pa cu zato dva komada AT i njega takodje na drugi SI5351A, da nebi pravio i Driscoll za pocetak najeftinije i najednostavnije je sa dva komada SI5351A pa sve to zajedno sa stm32 koji bi tu bio glavni za rad na led rernici i to je to za pocetak a nije ni nesto ekstra skupo za napraviti : ) Rernica bi tu mogla da bude tek tolika kolka su ta dva kristala + stm32 sa donje strane i 4 led diode, verujem 10x10mm bi to moglo da se napravi.
11-26-2024, 11:39 AM
Voldeo bi da pronadjem jos nesto manje od ovoga https://www.lcsc.com/product-detail/Cloc...C6543.html
Ovo je "sirotinjska" varijanta! Pazi foru, na jednom je "jeftin" TCXO oscilator, na drugom je običan XO, to su oscilatori i delitelji i sve ostalo tu Si5351 vrhunski završava posao, termički spregnutno, na jednoj PCB. Ovaj sa TCXO ima "ravnu" temperaturnu krivu dok ovaj drugi XO "zakrivljenu", preko delitelja može da se dovede u bilo koji frekvetni opseg i to ide u 4046 komparator, to se pretvara u upravljački napon i treba u toj kombinaciji ANALOGNI drajver za grejač (OP + tranzistor). Razmišljao sam oko raznih varijanti za grejač, ipak je najbolji ThermalTrack u TO-247, on se zašrafi na gvozdeni komad u kojem je smeštena ova elektronika i oscilatori, preko njegove diode može da se radi termalna zaštita jer je svakako neophodna, to je onaj sklop sa LM10 koji sam spominjao u drugim temama. Ceo sklop je zaključan u analognu PID petlju.
Ja vec nacrtao 70% : ) Samo treba odluciti sta tu dodati-oduzeti, birao sam 0402 komponente. Miki tcxo nije losa ideja ali koliko bi tu dva kloka bila slicna tu je pitanje, jedan bi bio vise nalik na sinus a drugi generisan iz SI bi bio vise kvadratni, otkud znam mozda je najbolja varijanta da sa dva ista ac cut i dva SI odradimo? Ajde ovo ostalo treba osmisliti, isto osmisliti i gde bi sta povezivali na stm32, tako da nisam crtao dalje, to sam ostavio da se predvidi dalje. Ja bi mozda ipak na varijantu sa led diodama, jer kad se to sve spakuje u kutijicu tu vise nema otvaranja, a sta ako se grejno telo odradi analogno i nesto ne ide kako treba to onda nije prakticno ponovo otvarati, ovako ako ne radi kako treba kanta i ponovo. Mogao bi mozda stm32 da se izbori sa ovim rgb led i da to cak lepo i funkcionise a jednostavno bi bilo upravljati digitalno sve komplet. Kako god se odluci, samo da ne mora posle da se otvara kutijica ovena!
Edit: ipak mislim da led nebi mogle da budu u stanju da nabiju 80C tako brzo? Ja sam pronasao neke rgb 1x1mm pa bi mozda moglo da se tu postavi 10-20 komada na primer i onda bi tek moglo nesto da bude od toga? Samo osmisliti code za drajvovanje rgb led na osnovu napona iz xor. Ali sad meni tu nesto drugo pada na pamet, nece valjati da je stm32 temperaturno spregnut zajedno sa kristalom u ovenu jer ce stm32 sam od sebe da dogreva oven ako bude radio neke zahtevne operacije, ne znam vise ni sam, gledam nekako da to bude najprostije moguce pa posle razmisljati o unapredjenju svega toga.
Gledaj sad n primer poklopce kako sam osmislio, tako nekako, to sa leve strne to je bottom lajer na koji se lemi ovo malo bakra sa te desne slike spoljnjeg poklpca koji ce biti od alu pcb sa silk skrin, taj bakar poklopca ce proci kroz top lajer kroz te rupe tako da se lem nece videti jer je sa donje strane. Donji poklopac j isto od alu pcb isto sa okvirom na kojem je malo bakra. A vidis sa leve slike je predvidjen i unutrasnji poklopac, on bi isao od tankog bakra ili jos bolje od pocinkovanog lima i jednostavno se zalemi, isto i sa donje strane. E sad izmedju spoljnjeg i unutrasnjeg poklopca bi isao neki izolacioni materijal, mislim da je ok silikon, on je skroz neutralan a lako ga je naneti. To mi je neka ideja da to i lici na nesto a da bude i funkcionalno. Alu pcb 1mm lako se savijaju ti coskovi spoljnog poklopca. Ocxo bi bio u sklopu pcb a ne kao klasican ocxo sa nogicama, u oven ide samo to sto treba da ide i sa donje i sa gornje strane, a okolo sve ostalo. Na brzinu sam nacrtao!
Na 10 ili 20 rgb led dioda to bi bio lajt sou, ali sa njima bi moglo da se ima turbo grejanje na primer svih 20 da radi u isto vreme a mozemo da imamo i fino grejanje na primer samo jedna led radi a na njoj imamo i mogucnost da palimo 3 led po zelji i da im damo jos cak i snagu kojom sijaju, moglo bi se imati neko fino podrgrevanje izoborom led. Ne znam vidi pa razmisli, osmisli! Centralni deo sto bolje ususkan to manji drift i manje muke za stm32
11-26-2024, 05:11 PM
Izgleda niko od vas nije gledao karakteristike led diode i to da na 70-80c imaju trajnost mozda par stotina sati, zaboravite tu varijantu.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
11-26-2024, 07:59 PM
Hm cak ni cob ne moze da izdrzi vise od par godina
Mikijev grafikon iz post 260, tu je znaci greska od 1ppm u prevodu za 10Hz xor rezoluciju temperaturni rang 25C, znaci stm-ovim 12bit adc rezolucija bi bila 0.006C po bitu ili na efektivnih 10 bita to bi bilo 0.024C. Analoogijom nemam ideju uopste kako odraditi oven, tu onda treba verovatno i vref i sve po redu? Do analogijje i nekako mogu da se snadjem, vec odatle tesko. Nemam uopste ideju ovaj napon iz xor 0-3.3V cime to razdeliti na rezoluciju bolju od 0.001C, ako dodje vref koliko ce to onda da bude precizno ako recimo vref ima drift 1mV tu bi rezolucija trebala da bude 0.001C, jel to ok ili moze bolje? Ili losije? Ili drugacije se misli odraditi oven kontrola? Pid elemenat predpostavljam da se misli na promenjivi gain preko LTC i pwm od stm32 koji menja gain na preko LTC? Nemam ideju, bas dugo razmisljam ovako onako i sad bas nemam nikakvu ideju. : )
Nema STM32/PIC tu nikakve veze sa kontrolom i upravljanjem, njegov zadatak je samo da postavi fiksno delitelje tako da do XOR stignu bliske frekvencije, rekoh da se može menja opseg frekvencija, različito radi ako se postavi 10kHz, 100kHz, 1MHz, 10MHz ili bilo koji neka druga kombinacija deliteleja, drugačji je opseg hvatanja, druga je "strmina" detekcije, sa tim se praktičo menja PROCESNO POJAČANJE!
Kada to proradi STM/PIC bukvalno mogu da se odkače jer nadalje radi anlogni PID regulaciju temperature. Postoji samo začkoljica pre nego što stigne na zadatu temperaturu kako se tad upravlja. U upticaju su 1) Si5351A vrlo jeftin 0.8$, treba dva komada za full postavku 2) Si5351C, skuplji oko 3.9$, ima dva ulaza, slično kao pod 1) 3) CDCE6124, slično kao 2) oko 6$ ali ima EEPROM pa može da zapamti delitelje! Mozda se izbegne MCU!!! 4) LMK03318, LMK5B12204m vrlo sličnoo kao 3) samo ima manji jitter BTW: Može bilo koja kombinacija neka dva fino granulirana programabilna delitelja, tehnički može da se napravi sve sa dva mala 8-pin PIC-a, mora dva jer svaki ima po jedan NCO (to je neka vrsta finog delitelja) i jedan PIC je sa TCXO dok je drugi sa XO, zajedno dolazi do 4046 i dalje se analogno to sve procesira. Komparator je 74HC4046 zbog veće brzine (do 38MHz). Grejač je Thermal Track sa OP-AMP, imamo to već ovde u temi samo signal dolazi sa LPF umesto sa temp senzora. Dodatno opciono termalna zaštita sa LM10 preko interne diode od TT.
11-26-2024, 10:48 PM
Da shvatio sam i hteo da dopunim post ali kasno, stm32 je tu za grubu kontrolu dok xor ne udje u opseg gde to nesto posle toga treba da preuzme finu regulaciju, jasno mi je, moracu potraziti temu za termal track nema mi druge! : )
Skica sa dva PIC-a, to je najprostija varijanta i verovatno najkompaktnija.
Uzgred, i ova sense dioda može da se uzorkuje preko frekvencije! Na tom 4046 je ostao slobodan VCO! Na njega se veze sense dioda i ona kako menja temepraturu tako menja napon i tako se menja frekvencija i to ide u ulaz od PIC-a i on to moze da izmeri i poredi!
A ovako nesto https://www.lcsc.com/product-detail/Volt...80995.html pa u istu rernicu nebi bilo lose imati ? I odradim drajving za rernicu slicno kao sa onom vref sa temp pinom. Koliko je dobro da je vref jako blizu oscilatora, recimo sa druge strane pcb?
|
« Next Oldest | Next Newest »
|
Users browsing this thread: 3 Guest(s)