09-30-2021, 01:26 PM
Izvinjavam se ako imamo temu za ovo ali bih cenio neki savet kvalitetne paste - nabavljive kod nas ako je moguće.
Hvala.
Hvala.
Koja pasta za stencil ?
|
09-30-2021, 01:26 PM
Izvinjavam se ako imamo temu za ovo ali bih cenio neki savet kvalitetne paste - nabavljive kod nas ako je moguće.
Hvala.
09-30-2021, 01:46 PM
Kakvim mukama da te mučim...
Šta će tema u pojačavačima snage? ![]()
09-30-2021, 02:08 PM
Za pojačalo je
![]()
10-01-2021, 10:33 PM
Ti bokca... Ja mislio da se ovde procentualno najviše ljudi bavi lemljenjem smd komponenata pa će biti preporuka za neku kvalitetnu kalajnu pastu za lemljenje istih.
Može biti sam se prevario. Može lokot ![]()
10-01-2021, 10:42 PM
(This post was last modified: 10-01-2021, 10:42 PM by elektropionir.)
nema tu puno price, kupi chip quik Sn63/Pb37 ako te nije strah da radis sa olovom, ako jeste kupi Sn42/Bi57.6/Ag0.4.
Ako radis sa jako malim komponentama i IC-ovima sa malim pitch-em izmedju nogu kupi klasu T5, ako lemis samo standardne smd kupi T3. Eto to je to.
10-01-2021, 11:07 PM
Ja lemim SMD ali ne koristim tinol pastu kao takvu jer koliko mi je poznato sve one imaju rok trajanja i sa vremenom se stvrdne i može se baciti,a ne lemim često SMD dijelove. Zato koristim malo bolji flux koji sam pomiješao sa najsitnijim Sn/Pb kuglicama za BGA čipove. Pa ovisno o veličini SMDa stavim na lemno mjesto određen broj kuglica i držeći jednom rukom pincetom element drugom rukom lemilom otopim kuglice i zalemim ga,onda drugu stranu zalemim na klasični način kao i THT sa 0,5mm tinol žicom.
Ako trebaš lemiti SMD integrirce onda je sljedeća metoda vrhunska, namažeš mjesto sa fluxom, staviš integrirac,zalemiš mu dvije nožice, nagneš malo PCB i držeći u jednoj ruci lemilo a u drugoj tinol pređeš preko svih nožica,višak pokupiš sa pletenicom. Znam da nije savjet vezan za pastu ali kažem problem svih tih pasta je rok trajanja i zato ih izbjegavam... Ako te SMD misliš lemiti na vrući zrak ili u nekoj reflow pećnici onda je jedini način lemna pasta.
10-01-2021, 11:23 PM
Ne znam za ovu metodu, ali covjek pita koju pastu da koristi kada ima stencil za plocicu koju je narucio.
Ja svaki put kada kopujem plocice narucim stencil. Kosta dodatnih 4-5eura ali olaksava zivot i ubrzava rad. To je jedini nacin ako imas mnogo komponenti za zalemiti, ili imas sitne cipove. Pastu kupi u sprici a ne u kutiji i kada ne koristis drzis je zacepljenu, Imam pastu koju sam kupio prije 3-4 godine i dalje je kao nova.
Velik izbor pasta je u Comet elektroniku, samo je nabavljivost pitanje trenutnog stanja lagera.
Ne postoji tu bas najbolja kao takva, sama po sebi, više je izbor prema uslovima lemljenja i temperaturi P.S. Videti L(ow)M(elting)P(oint)A(lloy)-LMPA Q6, pa naručiti uz nešto čekanja. https://store.comet.rs/Catalogue/Product/19796/
10-03-2021, 01:21 PM
10-03-2021, 01:48 PM
Već duže vreme asembliramo kod firmi koje rade uslužno lemljenje, ali ovo je nešto što povremeno koristimo za lemljenje prototipa i sitne korekcije:
https://www.mgelectronic.rs/1-4149
10-09-2021, 08:35 PM
Svratio do MG electronic za ovu pastu iz posta iznad.
Svemu od pomenutog tipa što imaju u radnji ističe rok za 15 dana pa voditi računa ako neko naručuje.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
10-09-2021, 08:55 PM
Da, proveravajte datume. Inače, te paste imaju kratke rokove trajanja. Oko 6 meseci, a naše maloprodaje to nabavljaju jednom u tri meseca i često budu već pred istek roka. U svakom slučaju, nije veliki problem da se koriste i po nekoliko meseci nakon isteka roka trajanja, ukoliko se skladište u frižideru. Što duže stoje, suše se i zgušnjavaju. Moje kolege su, čini mi se, dodavale neku lemnu pastu i takav miks pravili da ih koliko, toliko vrate u život da mogu da se posluže u slučaju nužde.
Naravno, najbolje je iskoristiti u roku trajanja. |
« Next Oldest | Next Newest »
|