Za pocetak da vam napisem jedan bezobrazan vic:
Doktore, boli me ulaz u cmar
Devojko, bolece vas sve dok je ulaz
Bocko, verovatno si u pravu, igre reci su gadna rabota
Da razjasnim samo ono oko struje:
Struja iz hidro/termo centrale dolazi dalekovodima i ostalim andracima do lokalne trafo stanice. U trafo stanici se
napon spusta na 230/400V. Jedan kraj sekundara od 230V se zestoko uzemljuje i to postaje nula N. Drugi kraj se
obelezava sa F i postaje faza. Obe zice, F i N, putem bandera ulaze u kucu na strujomer (otimac love) pa na tablu
preko glavnog osiguraca na dolaznoj fazi. Na razvodnoj tabli se preko sabirnica razvodi/deli na zone objekta.
Razdeljena faza se pretvara u "fazice", i svaka "fazica" ima svoj zaseban osigurac. I nula se deli i ide prema zonama
objekta. Sve se to obavlja trozilnim kablom koji ima zicu za uzemljenje. Sva uzemljenja se sabiraju u sabirnici za
uzemljenja. Uzemljenje se uzemljuje
. To je onaj otpor koji se meri i koji je vazno da je sto manji, da bi osigurac
sigurno iskocio i zastitio vas i ostalo. Tako bi bilo bez FID sklopki, ali su one jako unapredile zastitu. Dovoljno je da
se javi razlika od 30 mA, sklopka reaguje.
Prema tome, ako uzmemo da ulazi struja u stan, onda nula i uzemljenje moraju da budu spojeni pre FID sklopke,
a ako uzmemo da instalacija izlazi iz stana onda se zice spajaju posle FID sklopke, ili, ZASTITNOG UREDJAJA
DIFERENCIJALNE STRUJE.
Ja toplo preporucujem da se uvek uz FID odradi i bilo kakvo uzemljenje, jer ce i uzemljenje od nekoliko stotina oma
spreciti neprijatno peckanje na zanokticama koje se cesto javlja jer ja sada nemam pojma kako izjednaciji potencijale
na slavinama i plasticnim kadama uz ovu silnu plastiku u cevima.
Principijelna sema FID sklopke
1 sklop, 2 namotaj, 3 jezgro. 4 test otpor
Realna sklopka
Sema, dal' ulazi ili izlazi odlucite sami
Kako radi FID
Uticaj struje na coveka
Plava nista, zelena se oseca, zuta grci, crvena kako raste sigurnije ubija