Cini mi se da nismo pricali o ozvucavanju automobila, mada je nisam neki zaludjenik za tu vrstu ludila .
Ne da nisam u toku nego nemam pojma sta se desava oko auto zvucnika pa me interesuje sta staviti umesto nekih fabrickih poluocajnih 13-ica u prednjim vratima.
Ne mora nista skupo i ekstravagantno samo da dobitak ipak bude primetan.
Radio je obican fabricki Grunding, kasetas . Ali mi se cini da nije on kriv za los zvuk.
Bazuke, vuferi, faradi, pojacala u gepeku i sl. me ic ne interesuje .
Ja sam primetio ogromno poboljšanje kad sam ubacio zadnje zvučnike.
Oni su daju osnovu, a prednji su samo popunjavaju prazninu pošto bas koji njima fali daju zadnji. Zadnjima gepek dođe kao rezonantna kutija pošto u vratima i prednjoj tabli nema baš mnogo prostora...
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Citroen Saxo sa troja vrata. Ima zvucnike samo u vratima i to svira dosta muljavo mada se ja ne vozim mnogo ali radio mora obavezno da svira .
Nije da sam ga juce kupio pa da ne mogu to da istrpim ali mi doslo nesto da menjam zvucnike .
Nema posebne visokotonce niti predvidjena mesta za ugradnj. Samo sirokopojasne postavljene nisko u vratima i to od 13 cm. Verovatno bi mogli da se sa manje ili vise budzenja ubace 16-ice.
Na zadnjim bocnim stranicama bi trebao da ima mesta za 10-ke mada ovaj moj nema i kazu da je potrebno rasturitu previse stvari pozadi da bi se ti zvucnici postavili.
Znam da gepek daje najbolji zvuk u celini ali relativno cesto skidam policu i vadim iz kola, ne bih da je busim, zezam sa kablovima, cesto je pokrivena stvarima pa ni zvucici ne bi bili postedjeni raznih kesa, odece i sta se vec trpa na zadnju policu .
09-22-2014, 08:33 PM (This post was last modified: 09-22-2014, 08:33 PM by buca33.)
U vrata stavi neku 5", npr AZ550(ja platio 500din par), u tablu neki visoki za 150din, max200 za par. Njih povezi na kasetovon. Nazad BXC2020(oko 1200-1300 po komadu) i za njih sklepas pojacalce sa TDA8560 i za 3 'iljade imas sistemcic puckica.
Kvalitetnije i da oces ne moze
Zaraziti nekog cekanjem je najbolji nacin vladavine nad njim
09-22-2014, 08:55 PM (This post was last modified: 09-22-2014, 08:59 PM by Vasabor.)
Sa bilo kog fiatovog otpada kupiti "bose" zvucnike od fiat stila (zatvorena korpa ) pevaT ce za sve novce .....i na poklopcice za retrovizore ubaciti visokotonce ,to ti mogu poslati samo sutni adresu na pm.
ps... nemoj neonke nije vishe u modi ,,rgb trakice .....
i da dodam doticni grundig je 10w po izlazu , a fabricki zvucnici na saxu i renault 19tici 6w
09-22-2014, 09:58 PM (This post was last modified: 09-22-2014, 10:10 PM by zare.)
A taman sam birao boje neonki i raspored kako da ih postavim. Ubiste me u pojam .
Ti Bose zvucnici iz Stila su sa koje pozcije, da znam sta da trazim? Prednja vrata, zadnja...
10W po izlazu puna kapa. Ne treba mi bumc bumc auto .
Evo jedne varijante postavljanja visokotonaca u stranicu vrata na Saxu. Mozda i bolja varijanta zbog bolje usmerenosti visokotonaca nego u poklopcu retrovizora.
Da li su ovo ti zvucnici iz Stila? Ako jesu nema sanse da to uglavim u vrata.
Iz prakse ko ima iskustva, ima li svrhe postavljati dvosistemski zvucnik u vrata pa da visokotonac svira u noge? Znamo kako je u hi-fiju
Deluje daleko gore od odvojenih visokotonaca negde gore na tabli i li vrhu vrata ali cisto da vidim neka Vasa iskustva pa da resim sta da radim.
09-23-2014, 09:54 PM (This post was last modified: 09-23-2014, 09:56 PM by Vasabor.)
Ne to su zadnji iz kupea , isto tako izgledaju zvucnici iz Golf4 ..... neobjasnjivo lako "pucka" taj tapacir tako da se ne bih igrao bash tako , sto se retrovizora tice nije obaveza....
09-25-2014, 02:44 PM (This post was last modified: 09-25-2014, 03:42 PM by zare.)
Nesto nisam imao zivaca da jurim i cekam pa naletim na ove zvucnike. Ne mogu danas da stignem da ih montiram ali se nadam da ce sutra biti gotovo.
Neka mozda srednjija klasa Pioneer-a.
Nesto mnogo nisko idu po fabrickim specifikacijama: http://www.pioneer.eu/uk/products/archiv.../page.html
Na brzinu probani i rade, videcemo kada se ugrade sta ce biti. Kondenzator na visokom je neki otpad od 3.5 uF.
E da, fabricki Gruning 1301 ima 4x5 W po korisnickom uputstvu pa ce biti interesanto da li ce i kako gurati ove zvucnike .
nisam neki etalon po pitanju zvuka, ali do sada sam najzadovoljniji bio baš sa pioneer 13cm zvučnicima. imam jedne koji mi rade već 20 godina i proveli su o najužasnije momente (kvarovi pojacala,pretjerano gaženje snagom pojačala...) a i dan-danas rade u kutiji ma poslu gdje je prašina,vlaga,visoka i niska temperatura. dobio sam ih 94te i bez vješanja koje sam onda napravio od platna nekog kaputa,a kad sam ih dobio već su bili stari bar 10-15 godina,dakle negdje su moj parac (kraj 70tih i početak 80tih. ni ovi novi nisu loši,zna im biti lakša membrana pa ne trpe baš bas što se da riješiti kondenzatorom i seriji a birati ga "na uho",povećavati kapacitet dok se ne vidi krajnji domet po pitanju basa. ovi stari su bili poput RCF kod razglasnih sistema - neuništive rage!
.
inače potpuno se slažem sa TDA,napred po meni idealno imati takve 13ice a otraga elipse koje gepekom popunjavaju prazninu basa. to je jako teško postići kod karoserije tipa limuzina - jedini spas je vufer podešen rezom što više da bi se dobio što prirodniji baš a ne onaj "okidač reg. tablica i majstor kvariš zadnjih grupa lampi! ujedno komplikuje ugradnju,ožičenje i zauzima prostor i što je najgore opet ga više čuju oni napolju nego ti unutra. hečbek sa troja ili petoro vrata,13icama napred i elipsama otraga, i sa najmanjim gepekom daje prirodniji zvuk od limuzine sa vuferom,bar po pitanju auta starijih generacija koji nemaju mjesta za zvučnike kakve je predložio Braca.
Namontirani zvucnici . Malo juce pred onaj pljusak malo jutros, uglavnom zavrseno je.
Ne mogu da kazem da nisam iznenadjen kako lepo sviraju ovi Pioneer-i . Naravno, samo da mogu nekako da ih zamenim, isao bi polipropilen na visoki da bude jos bolje .
Niski tonovi su mi onako bas iznenadjenje za zvucnik od 13 cm, ima ih bar za mene neocekivano mnogo. Obzirom na snagu radija koji ih gura cak sam i zadovoljan definicijom.
Kao sto vec ranije rekoh, nisam bas mnogo zaludjen za vrlo kvailtetan zvuk u kolima. Ovo kako svira je vise nego korektno za bar 95 % ljudi.