(Today, 07:14 AM)savan Wrote: Sto nisi sam uradio kad znas bolje od tog majstora koji ti je dosao u kucu da ti radi grejanje. Kako se odnosis prema osobi koja ti stane iznad glave i pocne da pametuje dok rutinski radis svoj posao to me samo zanima. Predpostavljam da ti nije bas prijatno. Mislis li da je tom nekom prijatno kad ti stanes iznad njegove glave. Dali mislis da ti bolje znas i imas vise iskustva od tog koji to rutinski radi 20-30 godina.
Evo pokusacu da ti smisleno odgovorim da bi probao da shvatis koliko nisi u pravu.
1.Nisam sam uradio jer mi se ne isplati da kupujem alat koji cu jednom iskoristiti i nikad vise, ali za neke segmente drugih poslova sam i kupovao alat koji sam upotrebio jednom ili dvaput.
2.Potrudio sam se da mi niko ne stoji iznad glave, ali i dok sam morao da trpim nekoga iznad glave nisam imao problem jer sam svoj posao oduvek obavljao ispravno tako da mi ni najmanji problem to nije predstavljalo, niti bi mi predstavljalo. Cak i volim kada imam nekoga pored jer 2 glave su pametnije od jedne, a i uvek moze da pridrzi, pomogne itd.
3.Taj neko ko dodje da radi nije imao problem da mu ja stojim iznad glave, masis poentu, imali su tehnicki crtez kako treba da povezu kombinaciju kotla na pelet, izmenjivaca toplote za podno i kombinaciju za radijatore. 2 pumpe, za nezavisna kruga vode spojeni termalno izmenjivacem. Sve sto je trebalo je da povezu kako je nacrtano, jedinu garanciju koju sam trazio je da nigde ne curi voda, a to da li ce da greje i kako ce da radi nije bila njihova odgovornost. 1 "majstor" nije razumeo nacrtano i ubedjivao me da to tako ne moze da radi. Drugi majstor kada je video podno grejanje rekao da to nije zdravo po mene i da nece da mi povezuje (a imao sam podno i pre toga, budala) i okrenuo se i otisao. Treci majstor je dosao, pogledao, rekao moze, dosao ujutru, povezao, naplatio i to je to. 10godina evo kako se grejem bez greske.
Znaci poenta je da to sto je neko "majstor" ili majstor ne znaci nuzno da on sve zna i da to sto se ja ne bavim grejanjem mozda ne znam bolje od njega. Ne poznajes me i nemas pojma sta sam sve radio i sta umem da radim. Slicne probleme sam imao i sa automobilima i "majstorima" za njih dok nisam prelomio i poceo da teram u ovlasceni servis, malo skuplje ali odrade uglavnom sve onako kako je fabricko uputstvo, ukljucujuci stezanja moment kljucevima za razliku od lokalaca koji stezu na osecaj, jer oni imaju 30godina iskustva.
Mogao bih da ti nabrojim jos x primera u svim segmentima kakvih sam se budala nagledao u poslednjih 15godina koji su toliko sujetni da ne smes nista da im kazes, a nemaju pojma koliko su suplji i da iako rade taj neki posao, pojma nemaju zasto se nesto radi kako se radi, i zasto nesto ne treba tako kako oni rade, jer 95% njih su sa jedva zavrsenom trogodisnjom skolom, nemaju pojma o principu kako nesto radi i zasto je to tako, jednostavno ne razumeju sustinu ali neko pre njih je radio tako, oni su naucili da se to radi tako i sebi daju za pravo da misle da je jedino njihovo ispravno. Ti i dalje nemoj da nosis kacigu jer jebes glavu, ali neko se pre tebe peo na stub, zaboravio sraf gore, ti krenes da se penjes i od vibracija padne li ti taj zaboravljeni sraf na glavu zavrsio si karijeru.
Mlad si, ali u svemu smatras da znas bolje od svih nas ovde na forumu, a nikako da ti prorade one tvoje skalamerije gde smo ti svi mi vise puta ukazivali na probleme i kako se projektuju stvari, medjutim sujeta je cudo, ali bitno da je font pogodjen kako valja !