Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odvojni-izolacioni transformator u audio merenjima
Trebaš opremi i igračkama da nađeš najpogodnije mesto, a nakon toga da razmišljaš o nameštaju i rasporedu Smile
Reply
Teška je situacija.  Big Grin
Reply
[Image: attachment.php?aid=47771]Aco, naleteh na zanimljiv članak i kombinaciju, koju ću i sam najverovatnije napraviti, potreban mi je regulacioni trafo, pošto odvojni već imam, (nosio sam ga i na jedno od druženja u Kg, u kutiji od stabilizatora napona, sa prekidačem za isključivanje uzemljenja...) 
Pogledaj i galeriju, zanimljivo ga čovek rešio... 
https://www.elteh.net/projekti/regulacio...mator.html 
link

Attached Files
.pdf   Regulacioni transformator i odvojni Elteh.pdf (Size: 378,37 KB / Downloads: 13)
.bmp   shema.bmp (Size: 1,35 MB / Downloads: 272)
"Lako je napraviti preterano jako, teško je napraviti Dovoljno jako!" [Image: smile.gif]
Reply
Pa to bre!

Ovo je strava, isto ću napraviti.

Hvala Bocko.
Reply
Čak bih rekao, da ovo sve o odvojnom i regulacionom trafou zaslužuje novu temu, da se ne izgubi ovde...

Od posta 5296 pa dovde, tema bi bila, recimo:
Odvojni-izolacioni transformator u audio merenjima...
Možda otvoriti temu u Merenja i merni uređaji?

Molim Ninju da se izjasni a admini da naprave seobu Smile
"Lako je napraviti preterano jako, teško je napraviti Dovoljno jako!" [Image: smile.gif]
Reply
Da da, nema potrebe da ja odlučujem. Svakako je tako najbolje.
Reply
evo ...
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......
Reply
Hvala, komšo! Smile
Reply
Odvojno/izolacioni/varijabilni "trafo". Ovih dana sam napokon završio ožičenje i "skutijao" ovu napravicu. Osmišljeno je kao malo naprednije i ima raznih mogućnosti. Prvi u "lancu" je odvojni trafo----->onda idu žarulje sa prekidačima tako da mogu spajati jače/slabije uređaje i ovisno o njihovoj potrošnji odabrati jačinu žarulje sa prekidačem----->aktivni strujni osigurač----->variak---->digitalni V/A/W metar. 
Usko grlo je variak koji je za 220VAC/2A dok je odvojni trafo odokativno 1kVA,a strujni prekidač je ograničen sa onom gromadom od dvostrukog triaka. Postoje dvije utičnice, jedna je spojena direktno na odvojni trafo pa na nju mogu spojiti što god hoću, a druga je spojena na "lanac" koji sam ranije spominjao.

Aktivni strujni prekidač je zanimljiv. U biti sa njime se može odabrati nakon koliko perioda mrežnog napona(1,2,4,8,16 perioda) će se aktivirati strujni prekidač. Struja okidanja se podešava sa potenciometrom, a može se još aktivirati i "delay" od 500ms tako da tek nakon što prođe to vrijeme+broj odabranih perioda strujni prekidač se aktivira. Ispod su dva linka di je jako dobro objašnjeno kako taj sklopić funkcionira.

https://www.youtube.com/watch?v=M73hFZUJBCE&t=735s

https://www.youtube.com/watch?v=fOc9Tv_XsKA&t=416s

[Image: attachment.php?aid=47975]

[Image: attachment.php?aid=47976]

[Image: attachment.php?aid=47974]

Attached Files
.jpg   viber_image_2026-04-02_14-18-07-024.jpg (Size: 218,28 KB / Downloads: 121)
.jpg   testni pult (1).JPG (Size: 430,21 KB / Downloads: 117)
.jpeg   testni pult (2).jpeg (Size: 117,12 KB / Downloads: 120)
Reply
Eee, nek' si ga skutijao Smile
Odlična kombinacija, kakva je situacija sa "GND lift" opcijom?
Još kad bi mogao priložiti šeme svega Smile (meni lično je baš jasno, možda aktivni strujni prekidač ne, šema hvali)...
Šta ćemo za 100W-atne inkadescentne sijalice, kada se sve manje proizvode, ako i?
Lično sebi bih dodao još A i V-metar na prednju stranu, mada je i sa sijalicama očito, ako nešto nije u redu sa nepoznatim-testiranim uređajem...
Reply
Sijalice sad nakupuješ razne dok ima, više komada, u ovoj aplikaciji trajaće večno. Mogu i halogene, isti đavo. Čak su mi simpatičnije halogene jer su fizički manje i dugotrajnije, a funkcionalno iste.
Reply
GND neka "kupi prnje",nestane iz mog testnog pulta i neka se nikada ne pojavi  Big Grin . Pa poanta je ovoga da je sve floating i odvojeno od mjernih instrumenata koji su svi povezani na uzemljenje. Tako da mogu bez bojazni testirati pojačala koja su spojena u most ili nekakvo smps napajanje bez da moram imati diferencijalnu sondu ili kemijati sa dvije sonde za osciloskop.
VA metar je već ugrađen,ali se baš ne vidi iz ovog kuta, a na prvoj slici di lim još nije plastificiran rupa za njega nije napravljena.

Što se tiče žarulja dobro Nixie kaže kupiti jedno 20tak raznih snagai miran si doživotno.

Nije problem,okačim ja i šemu.
Reply
Iskočio na KP mogući kandidat za odvojni, a i malo više primena može da ima ponuđeni trafo, malko jača cena od 80EUR za mogućih-iskoristivih oko 200VA... (ima 3 kom) (može da se koristi sekundar kao primar, a primarni deo sa +10%/0/- 10% se može koristiti za probu, nekih oko 2x17V, iliti +-22V, tako sam i sam probavao BatoMM Smile )
Reply
lično - ne bi se libio da koristim dva ista transformatora sa povezanim sekundarima nižeg napona - naročito ako je to ekonomski opravdano.
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......
Reply
Evo i šeme tog električnog osigurača.

.pdf   Electronic circuit breaker.pdf (Size: 24,08 KB / Downloads: 18)
Reply
Realno, za ovu namenu, te sijalice će biti večite. Čak i one najgore kineske.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)