09-21-2025, 02:07 PM
Interesuju me iskustva sa ovim lemnim stanicama iz naslova u vezi pouzdanosti firmvera bagova.Koristio bih T12 i C245 vrhove.
KSGER,AIXUN... iskustva
|
09-21-2025, 02:07 PM
Interesuju me iskustva sa ovim lemnim stanicama iz naslova u vezi pouzdanosti firmvera bagova.Koristio bih T12 i C245 vrhove.
09-22-2025, 11:17 AM
(This post was last modified: 09-22-2025, 11:20 AM by npejcic.
Edit Reason: Pogrešan link ka sajtu proizvođača
)
Ja imam za kućnu varijantu ovu lemnu stanicu od AIXUN-a, recimo nekih 2 godine unazad.
AiXun T3AS 200W T245 https://www.aixun.com/product/t3as-allin...45-handle/ Iako sam kupio dodatni vrh, C245 I300, ovaj koji dolazi u paketu (C245) koristim 99% vremena. Koristim je baš povremeno, dakle, neka korekcija na štampanoj ploči ili lemljenje par komponenata. Nisam probao kako rade originalni JBC vrhovi za koje kažu da su kompatibilni sa ovom stanicom jer ovaj fabrički mi završava to što meni treba. Ono što je bilo veoma bitno nakon kupovine (tada) je da se nadogradi FW, nakon čega je stanica postala značajno stabilnija i nakon toga nijednom nisam imao zamerke. Na poslu koristimo profi JBC lemne stanice i usudio bih se da kažem da je osećaj veoma pozitivan u odnosu na ove 4-5x skuplje JBC. Kvalitet izrade je prilično dobar, ali odmah u startu je bio neispravan prekidač za uključenje, koga sam zamenio. Kupili sa kolegama tri komada, meni zapao taj feleričan... Celokupni utisak, dosta dobra lemna stanica sa brzim zagrevanjem i detekcijom za štednju vrha kada je u postolju.
09-22-2025, 01:04 PM
Hvala puno na info
Samo ako budes kupovao vrhove gledaj pakovanje sa narandzastim cepom! Ja sam uzeo poslednji put u pakovanju koje je po obliku drugacije od pakovanja originalnog JBG uloska, kantastrofa! Taj vrh je od celika pa nece lem na njega da, svasta sam probao, cistio... dok na kraju nisam zkroz ogulio do mesinga, i tu kad se pojavi rupica na samom vrhu mozes baciti ulozak nema od njega nista. Znaci kad budes kupovao ulozke kupuj pakovanje koje je bukvalno isto kao u originalnog uloska, samo je razlika u boji cepa, original je zelene boje a ovaj sto valja je narandzaste, evo ja taj vrh koristim pa ja ne znam dlai dve godine, radi super bukvalno i izgleda kvalitetnije od jbc vrha a jeftiniji je jedno 5 puta. I ona moja diy lemna stanica je vrlo dobra, nemam bukvalno nijednu zamerku. Od vrhova koristim samo C245-K200 , za sve pa i za 0201 konmponente, za teski bakar C245-056 , bukvalno sam njime uspeo da na malom bojleru zakrpim rupu, toliko je to jak ulozak da je u stanju i tako nesto da odradi. Vrhovi poput C245-773 originalni os JBC stradaju nakon godinu dana, jako losi, primetio sam i da su skroz drugaciji nego oni recimo od pre par godina, verovatno mala privreda ih radi, na samom vrhu se vremenom pojavi rupica i mozes ga u kantu, ne radi vise kako treba, to je valjda tako napravljeno da se na tome uzimaju pare. Taj Aixun C245-K200 je za SMD prava stvar.
Evo kako izgleda
09-22-2025, 02:36 PM
Ja imam AiXUN T3B 200W sa originalnim vrhovima i to je odlicna lemna stanica!
Ali je prodajem jer prema pisanju na eevblog forumu nakon 2000 radnih sati "krepaju" elektroliti u SMPS napajanju koje se nalazi unutar lemne stanice. Pa ih je potrebno zamjeniti sa elektrolitima sa 10 000 radnih sati i koji su predvidjeni za "SMPS" napajanje tipa panasonic ili rubycon serija sa ESR na 100kHz koji nije premali a ni preveliki. Vrhovi su ko od "zlata" dugo traju i vrlo su kvalitetni, mada ja sam kupio zamjenski K-tipa vrh u ulosku sa bojom kojom dolaze i originalni uloski i to radi jos dan danas vrh je ko novi, a za lemnu zicu koristim fluitin 1532 koji ima olovo u sebi i najbolji su za lemove i za vrhove jer bezolovni ostecuju vrhove i lemni spojevi brzo oksidiraju i tesko ih je odlemiti ako nemas kvalitetnu pumpicu. Kad prodam ovu lemnu stanicu kupit cu AiXUN T400 koji ima toroidni trafo unutra (i time je zivotni vijek duzi nego elektroliti u SMPS napajanju), sa dvije lemna nastavka i rucke (jedna za SMD a druga za TH) pa tako ne moram da mjenjam cesto vrhove. T400 je na AE cijena oko 400eura ali neznam dal cu od njih uzimat jer na redditu pisu ljudi da salju smece u paketu a ne ono sto si platio i narucio (mene su za mobitel tako zeznuli ima tema na forumu). Sto se tice lemilica na vruci zrak AiXun ima lemnu stanicu na vruci zrak ali na njoj nemogu update FW jer driver ne prepozna STM32 kontroler kad se usteka USBC. Kontaktirao AiXun spoji se kinez preko AnyDesk da instalira driver koji ne prihvaca nisa originalne stanice, ali kinez nije nista rjesio zalio se da mu je AnyDesk prespori da radi udaljeno instaliranje drivera...i tako sad ta stanica stoji i isto je prodajem jer je upaljena 2x cisto radi probe dal radi. Na YT recenziji imaju sve AiXun lose rjeseno uzemljenje, a za uzemljenje koje je lose spojeno ima tanke zice (govorim za lemnu stanicu za vruci zrak). Kad nju prodam uzet cu noviji model AiXun na vruci zrak koja je oko 400eura, i onda to bude to.
Toliki je problem zameniti elektrolite ako do toga dodje?
Moze link do threada gde su napisali za tih 2000 sati, ne nalazim?
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
09-22-2025, 09:28 PM
https://www.eevblog.com/forum/reviews/an...n-t3a/850/
Tu sam ja davno postavio mouser linkove za elektrolite. Par stranica prije ima u temi nazive elektrolita i slike za smps koji se preporucuju za zamjenu. Jer smps u nekim stanicama zuje ili uopce se ne upali stanica jer elektroliti imaju u smps veliki stres jer moraju brzi se punit i praznit da isporuce zalihu kada se grije 200W na vrhu u roku od 3sec.
09-22-2025, 10:51 PM
Citajuci i ono sta si pisao tamo sticem utisak da skroz pogresno tumacis pomenutih 2.000sati i pomenutih 10.000 sati. Elektroliti koji su definisani sa tim brojem radnih sati se odnosi na garanciju da ce odraditi taj broj sati na max naponu i max temperaturi. Svako snizavanje radne temperature za 10c duplira vek trajanja elektrolitima. Kada bi posmatrali taj broj radnih sati nezavisno od temperature/napona onih 10.000 radnih sati koliko god zvucalo veliko to bi bilo svega 417dana, a ima uredjaja koji se ne gase po 20-30godina, a i dalje rade.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
09-23-2025, 02:55 PM
Čovek imao neobičan problem kada vrh umetka dođe na potencijal zemlje (AiXun)
https://www.youtube.com/watch?v=B7jLpHgR7fI od 23:48
Reko sam ti sve. a pomenuo te ne. ipak sada znaju svi. da si to ti
09-24-2025, 08:08 AM
(09-22-2025, 10:51 PM)ddanijel Wrote: Citajuci i ono sta si pisao tamo sticem utisak da skroz pogresno tumacis pomenutih 2.000sati i pomenutih 10.000 sati. Elektroliti koji su definisani sa tim brojem radnih sati se odnosi na garanciju da ce odraditi taj broj sati na max naponu i max temperaturi. Svako snizavanje radne temperature za 10c duplira vek trajanja elektrolitima. Kada bi posmatrali taj broj radnih sati nezavisno od temperature/napona onih 10.000 radnih sati koliko god zvucalo veliko to bi bilo svega 417dana, a ima uredjaja koji se ne gase po 20-30godina, a i dalje rade. Slazem se u potpunosti sa tobom, ali zaboravio sam napomenuti da su u SMPS AiXun PSU unutra oni zeleni elektroliti koji znaju cesto procuriti i lose su kvalitete, SMPS PSU radi savrseno ali mnogi forumasi na eevblog preporucuju zamjenu sa kvalitetnijim kondovima, ima ih nekoliko komada u SMPS pa uz puno muke izvlacenja PCB iz alu kutije i otpajanje displaja lako ih je zamjeniti za kvalitetnije. Ja nisam nista dirao ni nadogradjivao, ali da je lemna stanica super je, vrhovi, brzina zagrijavanja i uzemljenje je odlicno (cak ima debele zice unutra al kucista sto je rijetkost kod kineskih uredjaja). Tako da topla preporuka za AiXun proizvode.... |
« Next Oldest | Next Newest »
|