Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diy duvaljka, jbc lemilica, led svetlo, mikroskop
Zna li neko kako se zove ova spojka za cnc okrugle vodjice? Nikako ne mogu da pronadjem naziv da bi na osnovu toga pretrazio sajtove koji se bave prodajom delova za cnc, a neke sam vec pregledao i nemoguce da nijedan sajt poput Mehatron, Cncshop nemaju ovako jednu spojku po mogucstvu sa rucicom za zakljucabanje?

[Image: attachment.php?aid=45972]

Nasao sam jedan nosac za ovu moju diy kameru ali cini mi se da je to jako slabo i klimavo, ali ima nekih delova koje bi sikoristio tj prepravo bi kompletno taj nosac onako kako ja mislim da treba. https://www.aliexpress.com/item/32854305365.html Ono sto moze da se iskoristi jeste ovaj prednji nosac mikroskopa sa fokus podesavanjem, to mi najvise treba, sve ostalo kao ideja je odlicno jer moze da se rotira u svim pravcima ali mi ne odgovara sto je to sve slabo, par stezanja i verujem da je to unisteno, prepravio bi sa 25mm okruglim cnc vodjicama, i sa ovakvom spojkom sa prve slike ali sa kvalitetnijim steznim elementima za zakljucavanje. Moja diy kamerica juce sam je probao sa onim velikim mikroskopom, kad se podesi fokus tj neka visina vise se ne dira nista za visinu, na mikroskopu se radi kontinuirani hw zum, slika je mnogo dobra, zato je red da to sredim jer juce sam se bas namucim dok sam lemio kapijice u mostu na ddpd, da mi je ova moja kamera bilo bi mnogo lakse! Sta je tu interesantno, kod kupovne kamere Mechanic super hd, skroz drugacije radi od pi kamere, kod ove kamere kad montiram na veci mikroskop ne postoji mogucnost za kiksnu visinu i kontinuirani zum na mikroskopu, kako podesis zum tako moras da menjas visinu sto je bezveze, sa pi kamerom je druga prica, podesi se visina i postoji kontinuirani zum na mikroskopu bez menjanja visine, sta je u pitanju ne znam, mislim da smo to vec jednom utvrdili ali ne mogu to sad da nadjem gde je to pisano i sta je u pitanju. Tako da sa Mechanic kamericom i onim malim mikroskopcicem sto smo vec pricali sto ima kontinuirani zum cak i sa Mechanic kamericom dobro je kad se radi nesto udaljeno da se vidi veca povrsina za rad, i o tome smo vec pricali u ovoj temi, je jako tesko za rad sa komponentama velicine 0.8x0.8mm jer nema dovoljno uvecanje! Pi kamera i veliki crni mikroskop za kontinuirani zum je za ovaj posao sa komponentama velicine 0.8x0.8 mnogo bolja stvar, ostrija slika, vece uvecanje i veca udaljenost od komponente je moguca. Sa Mechanic kamerom i onim malim mikroskopcicem tersko da moze da se dobije dovoljno uvecanje, mora bukvalno da se priblizi par cm da bi se videlo sta se radi i tu vise nema dovoljno mesta za duvaljku i lemilicu. Zato cu gledati da kupim ovaj nosac i da probam da zavrsim projekat diy kamere.

Attached Files
.jpg   2025-07-30_120846.jpg (Size: 7,76 KB / Downloads: 65)
Reply
Video 
Izgleda da ovaj stalak nije bas tako mekan kako sam mislio

https://video.aliexpress-media.com/play/...ition=h265
Reply
Da vam demonstriram koliko je mnogo dobra pi hq kamera, mnogo dobro! Cak i bez svetla tj na dnevnom svetlu to izgleda jako dobro . NIje nesto dobro fokusirano jer nemam kako da to postavim da stoji fiksno bez pomeranja kako treba ali moze da se vidi koliko je kvalitetna kamerica i koliko bi to bilo lakse zalemiti kapijice da je ova kamera u funkciji. Ovo je sad android i android kamera koja nije kompletno portovana za android, sad je na 2.1mpx 16:9! Inace ako se koristi rpi os i libkamera i maksimalna rezolucija, mislim da sam negde vec kacio te slike, to izgleda i jos bolje na ekranu, mada ovako na 2.1mpx je daleko bolje nego sa Mechanic kamerom koju sam kupio na Ali, ovo ona ne moze ovako lepo da prikaze. Ova kapijica za oznakom N4 je velicine 0.8x0.8mm, a udaljenost od pcb-a je nekih 150mm, sa kontinuiranim hw zumom moze da se podesi kako hoces, cak i ovo rastojanje moze da se menja odvrtanjem ili zavrtanjem sociva unutar gonjeg dela mikroskopa, znaci da se odredi neka visina pogodna za rad, i to jednom kad se fiksira potrebno je imati ovakaj jedan stalak 2 posta unazad da moze i da se zarotira u stranu i da ima i podesavanje fokusa kad se promeni visinski polozaj, i to je to! Dva dobra svetla vec imam, imam i one filtere za odbijanje odsjaja samo mi jos fali taj nosac i ja sam za ovakve poslove gde treba dobar zum zavrsio za sva vremena.

Attached Files
.jpg   IMG_20250728_215835.jpg (Size: 510,76 KB / Downloads: 20)
.jpg   IMG_20250730_133631.jpg (Size: 420,49 KB / Downloads: 18)
.jpg   IMG_20250730_133656_194_LL.jpg (Size: 1,61 MB / Downloads: 21)
Reply
Ne bih da te razocaram ali i moja aliexpress kamera od 120eura ima identicne rezultate kao ovo sto si prikazao . Inace ne kapiram sta znaci pojam kontinuirani hw zoom, ako mozes pojasni jer citam i ne kapiram.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Kontinuiran hw zoom, mislio sam da kad kameru stavis na jedan visinski polozaj i ne menjas polozaj i vrtis tockic za zumiranje na mikroskopu slika je kontinualno ostra, uvelicana ili smanjena zavisno od polozaja tockica na mikroskopu. Radi se o mikroskopu sa slike 3. To nije slucaj sa MECHANIC MOS-4KPro 55MP Super HD Microscope Camera -> https://www.ebay.com/itm/126795095744 jer ne drzi kontinuiranu ostrinu menjanjem polozaja tockica na mkroskopu i cim se pomeri tockic moda da se menja visinski polozaj mikroskopa! Ne znam sta je u pitanju ali ne moze drugacije, i zaboravio sam o cemu se radi a bilo je objasnjenja u ovojj temi. I ta kamera nije ni upola dobra kao rpi hq kamera, kacio sam tu negde u temi slike kako to izgleda kad se dobro osvetli i kad se koristi rpi os sa svojom libkamera bibliotekom, i u punoj rezoluciji, sad je na 2.1mpx jer nije kompletno portovana kamera za android, tako je kako je opet je bolja nego ta mechanic, daleko bolja.
Reply
Nasao sam slike kako to izglgleda sa libcamera u punoj rezoluciji, do strukture bakra bukvalno

https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=42468
https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=42466
https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=42467
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)