Threads: 27
Društvo, potrebno je da u prostoriji čiji oblik i dimenzije trenutno ne znam, odredim položaj izvora zvuka. Uređaj koji to treba da uradi će (najverovatnije!?) biti smešten na plafonu u centru prostorije. Ideja je da mikrofone, 3 ili 4 komada, smestim u krug, oko uređaja. Tako bih pokrio čitavu prostoriju. Meni najjednostavnije rešenje je da kupim neki gotov modul sa digitalnim MEMS mikrofonima poređanim u krug (našao sa na netu par takvih) pa da krenem sa eksperimentisanjem. E sad, potrebno je da cena svega bude što niža a sa ovime se ne uklapam u taj deo priče.
Da li neko može da predloži jeftino rešenje za ovo?
Threads: 56
Ukoliko se ništa u prostoriji ne menja i ako je pokretni izvor zvuka ima konstantnu frekvenciju, sa prethodnom kalibracijom tog prostora ćeš se nekako i provući.
Ali ukoliko se osim izvora zvuka i drugi objekti pomeraju, prostorija neprigušena, a izvor zvuka ima širi spektar frekvencija, e onda si ga na*ebao i sa 50 mikrofona :-)
Threads: 77
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Threads: 56
Ma lakše je to Bane u slobodnom prostoru. Tu su refleksije dosta slabije.
Threads: 10
ovo sto je branko okacio moze sa cetiri mikrofona
radio sam za maturski u matlabu pre 6 godina i to genralno radi bez problema,
dakle koordinatni pocetak i tri orta i gledas vreme za koje stigne do svakog i napravis triangulaciju i resena stvar
reverberacije ce da kasne i da budu slabije tako da si vrv bezbedan od istih
Threads: 6
Pogledaj kod St-a npr, trebalo bi sa ima dosta materijala hw i sw za microphone array I beam forming. Čisto da ne moraš bas da krećes od matlaba (mada je i to zabavno na svoj način...)