DIY Electronic projects
Mikroelektronika DIGI POT 6 - Printable Version

+- DIY Electronic projects (https://forum.yu3ma.net)
+-- Forum: Hifi audio (https://forum.yu3ma.net/forum-3.html)
+--- Forum: Predpojačala - Preamps (https://forum.yu3ma.net/forum-17.html)
+--- Thread: Mikroelektronika DIGI POT 6 (/thread-2418.html)Mikroelektronika DIGI POT 6 - ivanlukic - 05-30-2020

Da li je ovaj digi pot linearni ili logaritamski? Da li mora da se kupi i development board ili može da se koristi neki jednostavniji mikrokom za upravljanje ovim digi potom? Da li postoji gotova takva pločica sa mikrokomom koju je lako povezati sa digi potom? Može li to da radi bez LCD displeja? 

Može li neko da mi pojasni kako je ovaj digi pot najlakše upotrebiti za audio volume controler?

https://www.mikroe.com/digi-pot-6-click


RE: Mikroelektronika DIGI POT 6 - rane_nbg - 05-30-2020

Poz Ivane,

Taj digitalni pot je linearni i koristi standardni SPI interface za zadavanje polozaja centralnog kontakta. Bilo koji mikrokontroler koji podrzava SPI moze da ga kontrolise vrlo lako.

Ja sam koristio MCP42100, koji ima takodje SPI i 8bit-a tj. 256 polozaja i otpor 100kOhm sa 2 kanala. Kontrolisao sam ga preko Arduino Nano i napisao sam kompletan kod sa sve i2c 20x4 LCD i IR daljinskim za pojacavanje 2 kanala, mute funkcijom, merenjem 2 temperature i brzne obraja 2 ventilatora. Ne znam koliko si upoznat sa Arduinom, ali mogu da ti posaljem moj kod. Uz izmene, moze da se napravi sta god zelis, recimo bez LCD i daljinskog, vec da zadajes polozaj pot-a preko RS232 interfejsa (na Arduinu je to preko USB porta), ili preko 2 push buttons najjednostavnije.

Genijalna ideja za skoro idealnu logaritamsku kontrolu za volume je da se povezu dva linearna pot-a od 100kOhm-a (bilo ovaj 2 kanalni digitalni ili jedan dupli lin pot). Evo seme koju sam na brzinu uradio u paint-u. Odlicno radi ja sam prezadovoljan, jedino je problem sto za stereo konfiguraciju moras da imas dva takva dupla, pa je malo nezgodno da oba istovremeno podesavas rucno na isti nivo. Za digitalnu varijantu, nemas frke jer mikrokontroler to radi za tebe. Zamisao je da se ovakav "pot" ubaci na izlaz iz predpojacavaca, tj. na ulaz pojacavaca snage.
povezivanje pot-a

jeftin dupli lin pot

mcp42100 digitalni pot

arduino nano mikrokontrolerRE: Mikroelektronika DIGI POT 6 - gorankg - 05-30-2020

Ko što je Miloš napisao, najjednostavnije je da upotrebiš Arduino nano.
Samo mali dodatak.
U datasheet-u za ovaj digi pot koji je na ovoj mikroe pločici imaš poglavlje:

8.10 "Implementing Log Steps with a Linear Digital Potentiometer" na strani 64.

Za povezivanje sa Arduinom imaš 4-žični SPI + VCC i GND.