Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 1 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predlog za samogradnju zvučnih kutija
#21
(04-08-2015, 03:54 PM)TDA Wrote: ali treba naći projekat za njih i koje drajvere da koristim umesto zamenskih...

To su ti drajveri koje je VladaC naveo Wink


Štošta od Gravesena: http://www.troelsgravesen.dk mada on regularno ima neke cenovno besne projekte, ali ima se za iščačkati štogod fino, recimo
http://www.troelsgravesen.dk/Peerless_HDS830875.htm

http://www.troelsgravesen.dk/CA18RNX.htm
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
#22
Pirles 830875 koštaju oko 57 evra najjeftinije u inostranstvu pa za 4 komada samo za bas srednjetonce treba izdvojiti 230 evra. Visokotonci po komadu koštaju 75 evra pa za njih treba izdvojiti 150 evra. Dakle samo za drajvere 380 evra plus jedno 50-ak na kutije i još toliko otprilike za kalemove. Priča je još skuplja za Sis CA18RNX koji je nešto bolji od pomenutog Pirlesa. U svakom slučaju ne ulazi u 300 evrića projekat.

Pošto su zahtevi malo specifični možda će morati da se radi projekat od drajvera koje izaberemo. 

Ono čega ima od drajvera što je dostupno jeste SkenSpik - Diskaveri serija. Ja bih recimo radio dvosistemac sa zvučnikom od 8". Model 22W/8534G00. Prilično dobar bas-srednjetonac koji košta 75 evra po komadu odnosno 150 za dva. On u 50-ak litara u bas refleksu radi bez problema -3dB na 38Hz pa basa neće faliti. 

Od visokotonaca može nešto iz Sis game. Recimo TDFC1 koji Zaf dosta koristi. Njegova cena je oko 50 evra po komadu odnosno 100 evra za par pa smo sa sve basevima na 250 za par kutija. Ovaj mali Sis ima rezonantnu frekvenciju na čak 550Hz što znači da može da se ukrsti relativno nisko sa basem od nekih 1600 pa sve do 2,2KHz pa šta se bude najbolje čulo, da se ide na to. Bas-srednjetonac će tražiti verovatno 18dB/o električno zbog malo neurednijeg odziva preko 3KHz, a visoki vrv 12dB/o, a možda i 18dB/o u zavisnosti od potreba - ili što reče Rade, tačno onoliko koliko treba.

Mogu da pomognem oko merenja, proračuna kutije, i skretnice naravno. 

Što se tiče Troelsa, ja bih pravio dvosistemske ali pre nešto OVAKVO . Iz prostog razloga što midbasevi razbijaju koliko su kvalitetni, a koštaju oko 45 evra po komadu - najskuplje sam našao za 60. Visokotonci koštaju oko 30 evra po komadu. to nam za drajvere izlazi 150 do najviše 180 evra. Dobiće se dvosistemske kutije koje generalno rade dobro, nema zvonjave basa iako je bas refleks. Dalje, ostavljaju ogromantan prostor za buduću nadogradnju. Kad se pređe u veći prostor, zapuši se bas refleks poliuretanskom penom koja se koristi kod akvarijuma (reticulated foam) i napravi se dodatno neka kutija sa 8" ili 10" basem koja će se aktivno rezati sa recimo 24 ili čak 48dB/o na nekih 80Hz, a ova manja kutija sa 6" će (sada zbog aperiodik principa rada) raditi sve od 100Hz pa na više pri čemu ne mora da se reže sa donje strane jer će imati pad negde oko 12dB/o prema najnižim frekvencijama.

Dakle moj tip bi bio poslednji pasus - tako bih ja uradio da sam normalan.
Reply
#23
Htedoh da predložim taj discovery 18 - fine zvuje, ima čak 4 opcije kombinovanja, ali za najkvalitetniju opciju skretnica je nedostupna - tj. dostupna kao kit za novce.
Svejedno, niko nije rekao da se ne može uzeti neka od ostale 3 i dodatno se tjunirati Wink
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
#24
A Visatron B80?
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#25
Discovery 18 je bonbona. Nabavka Baltic birch ( Baltička breza šper) može predstavljati problem. Do nedavno je mogla da se kupi u Frischeis-u, ali u poslednje vreme je nema a kada će opet biti nisu imali informaciju. Ovo mi je saopštio poslovni saradnik, koji tamo nabavlja rečeni materijal. Ako neko ima noviju informaciju u vezi špera Baltičke breze, molim javite.
Reply
#26
Pre nekih mesec dana svratio u Drvopromet Kula na Pančevačkom putu.
Bilo je tamo kojekakvih šperki, laminiranih ploča i lep izbor furnira.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#27
(04-09-2015, 12:35 PM)TDA Wrote: A Visatron B80?

Nisam slušao, ali deluje jako interesantno (još jedna od mojih želja za poslušati):
http://www.diyaudio.rs/topic/6553-bastar.../?p=184278
http://www.diyaudio.rs/topic/7195-moji-prvinajzad/
Imao sam ovaj W170S, iako je 6-ica, ne fali mu basa nimalo, naprotiv! U srednjetonskom području nije nešto, ali zato odatle preuzima B80.
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
#28
(04-09-2015, 12:59 PM)ManicP Wrote: Pre nekih mesec dana svratio u Drvopromet Kula na Pančevačkom putu.
Bilo je tamo kojekakvih šperki, laminiranih ploča i lep izbor furnira.

Upravu tu sam uzimao tresnja furnir za zvucnike, sve je bilo po dogovoru.
Reply
#29
(04-09-2015, 12:35 PM)TDA Wrote: A Visaton B80?

Fabricki odziv i moja spoznaja... da smem da verujem svojim smerenjima... pozV 

Reply
#30
(04-09-2015, 12:35 PM)TDA Wrote: A Visatron B80?

Vizaton B80 je ok mali drajver - ali ja imam malo problem sa njim. 

Na merenjima koja sam nalazio kako u K&T časopisima tako i diljem interneta, on izgleda relativno dobroćudno u smislu frekventnog odziva. Frekventni odziv je tiltovan na gore kako se ide prema najvišim frekvencijama zbog čega može da zvuči previše svetlo, na trenutke čak i oštro. Ne čuje se oštrina na malim glasnoćama na kojima zvuči jako prijatno ali kad se malo pojača (ako se sedi na 2m recimo) oseti se neka nelagoda koja tera da se malo smanji. To tiltovanje se rešava kalemom od možda 0,1mH na red posle cele skretnice. Ali što se tiče sonograma situacija je dosta drugačija. Sonogram se ne može ispraviti skretnicom, a postoji neka gadna rezonancija na nekih 900Hz koja traje i traje i traje. Kao što se vidi, ton na 900Hz traje preko 6 puta duže od ostalih frekvencija, a to se itekako čuje.Grafik se završava na 6ms, a rezonancija i dalje ne. Možda i nije problem oko tiltovanog frekventnog odziva toliko već možda želja za smanjivanjem potiče od ove rezonancije. Ne znam. Ono što znam jeste da bih imao na što šta pametnije da potrošim 120 evra nego na par tih drajvera. 

Slika sonograma je iz ovog projekta: Reply
#31
Zanimljivo.
Mada kada smo slusali zvicnike g. VladaC u KG u opste nisu ostavili los utisik ti mali FLi. Na protiv, mnogi su bili odusevljeni...
Licno, meni su mnogo fino zvucali i sve nisam mogao da verujem koliko visoko idu i kako fine i prijatne tonove daju (nisu ni drecavi ni piskavi...)
Reply
#32
(04-10-2015, 12:47 AM)BeliNinja Wrote: ...... mali FLi........

Šta znači FLi ?


Kao što rekoh, umeju oni da zvuče dosta dopadljivo ali kad se čovek udubi u zvuk nešto mu smeta. Da se ispravim, meni smeta.

Stereo slika je super pošto od 500Hz do 17KHz sve ide sa njih. Ja sam ih slušao u više navrata sa Vizaton AL170 ukrštenim na 500Hz. Zvuče fantastično sa džezom u kom nema više od tri instrumenta, ženski glas kida kako se čuje. Kad krene nešto sa gitarom, klarinetom, nešto kompleksnije - tu kreće da zeza. Ne daj bože nekog metala. Ja sam prvi put primetio da nije sve kako treba na Take Five od Dejva Brubeka. 

Možda i ja malo preterujem u kriterijumima. Ono što mogu da kažem, bez ikakvog slušanja, jeste da ona rezonancija ne valja. Pri tom nisam video merenja sonograma pre nego što sam ih slušao. Video sam samo merenja frekventnog odziva koja su bila kao iscrtana lenjirom. Posle slušanja sam video da mi je nešto zasmetalo pa sam krenuo da kopam do čega može da bude i našao dve stvari koje su mogući uzroci. Nisam hteo dalje da se udubljujem jer mi nisu ni iz daleka interesantni za sopstveni sistem, niko od ljudi koji su mi bliski nije hteo da koristi taj drajver, a i mrzi me da se udubljujem u nešto što meni predstavlja nebitno saznanje što je u vezi sa prva dva navedena razloga. Da je neko hteo da ga koristi ja bih mu rekao isto što sam i ovde napisao (i to samo ako me pita), pa ako i dalje hoće ili mu se baš sviđa taj zvuk, od volje mu. Nemam nameru da dokazujem ništa više od onoga koliko smatram da je dovoljno i koliko sam ovde napisao. To sam nekada radio - upirao se da se neko drugi ne bi prevario u proceni. Sad samo napišem, pa ko želi može i ne mora - da mi veruje, može da posluša i utvrdi ili ne utvrdi sam.

Mikrofon je objektivniji od svakog ljudskog uha. On kaže ovako, a psihoakustika kaže onako. Istina je negde tamo gde mi izaberemo da jeste jer sistem pravimo za sebe, a ne za mikrofon ili nekog tamo Zvua.

Za razliku od pojačala koja prvo poslušam pa pitam koja su merenja (i time opet ne budem ništa pametniji), zvučnici/drajveri moraju prvo da ispune neke uslove da bih uopšte razmatrao da li ili ne da ih slušam. Moraju imati frekventni opseg linearan na osi i bez većih problema van ose (idealno bar oktavu dalje od onog mesta gde će biti ukrštanje), moraju imati dobar sonogram u onom delu spektra za koji su namenjeni (kad zvuk iz pojačala stane, da stane i iz zvučnika, a ne da zvoni kao crkveno zvono), da nema ogromnih aberacija u izobličenjima, da mi TS parametri odgovaraju. Kada je ovo zadovoljeno, mogu da poslušam i vidim sviđa li mi se boja tona. Još nisam poslušao zvučnik sa plastičnom membranom koji mi ne zvuči kompresovano i ubijeno. Ubili su mu brejkapove polipropilenom ali i živost. Time ne mislim da brejkapovi dodaju živost nego da je materijal nekako inertan i na ostalim frekvencijama pa mi više nije bitno što nema brejkap ako mi nigde drugde ne zvuči kako treba. No taj deo je već previše subjektivan ali bi to otprilike bio neki moj tok dešavanja koja smatram prirodnim. 

Neko drugi možda radi drugačije. I to je u redu dok god me ne primorava da slušam njegove zvučnike.  
Reply
#33
Moja graska, ne FLi vec FRi kao Full Ranger-i.
Potpuno se slazem sa tobom i izneo sam subjektivno misljenje. Mozda bi i ja dosao do istog zakljucka da smo ih slusali vise i u boljem prostoru. Mada secam se da tada ni sam nisam verovao da mogu tako fino da zvuce...

Imas li neki FR zvucnik za preporuku?
Reply
#34
Fulrejndžeri mogu da rade kao fulrejndžeri (al sam ga rekao a Big Grin ), a mogu da rade i kao srednjetonci u trosistemskim ili srednje-visokotonci u dvosistemskim zvučnicima. 

Rad u ulozi fulrejndžera kao samostalnog drajvera ne mogu da komentarišem jer nikada ne bih mogao tako da slušam zvuk, iako razumem šta se sviđa ljudima koji mogu. 

Ako govorimo o drugom slučaju gde bi radili u višesistemskoj kutiji ima zanimljivih ali mislim da ne treba gubiti vreme sa njima kad ima toliko dobrih zvučnika koji mogu da sviraju srednje tonove ludački. Kod FR-a su neke stvari morale da se zakinu na uštrb drugih. Recimo linearnost na uštrb dobacivanja što više u frekventnom opsegu kako bi pokrili ono što zapravo ne mogu. Pre neki dan sam preporučio drugaru da kupi od Nešića Scan-Speak 15W/8434G00. To je toliko besan srednjetonac da ne znam koji bi mu se FR približio. Par tih srednjetonaca i par visokotonaca i sve za 150 evra. Ja sam hteo da ih kupim samo zato što koštaju toliko. Međutim uspeo sam da se suzdržim od hrčkovanja drajvera do sada, pa sam isto uradio i sada. Tako rečeno, moram da napomenem da trenutno kući imam par 15-ica, par 12", par 6", 2 para tesla elipsi, par Alpajn 8", 2 para Sis visokotonaca, par horni sa B&C drajverima, neke Kef kutije koje sam dobio (moram da ih vratim da ne skupljaju prašinu), par Ei 1" visokih, par SAL DP10 hornica... i tako još ponešto čega se možda ne setim (ili se mozak sam brani od toga).

Odoh spavati sad malo. Moram sutra da ne radim ništa (:
Reply
#35
pa ti zvučnika kol'ko ja pojačala sunce ti poljubim... Smile
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#36
Nemojte ni zameriti što sam pokrenuo temu i držim se po strani.
Slabo vam se ja razumem u tu nauku pa vas samo slušam u nadi da ću nešto i naučiti... Big Grin

Elem...
Da li se nešto kasvetno može napraviti sa SAL drajverima?
Ovo pitam zato što sam od Vlade021 pre nekog vremena dobio SAL DTF12 visokotonce pa bi ih iskoristio.

P.S.
Kad smo već kod zvučnika...
Vidite šta prijatelji sa komšijskog foruma rade:
http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php?f=9&t=1494
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#37
A nađoh i nešto zanimljivo:
http://subvoice.hu/hangdobozepites/primair/?nyomtatas
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#38
(04-10-2015, 08:10 AM)TDA Wrote: ...
Elem...
Da li se nešto kasvetno može napraviti sa SAL drajverima?
Ovo pitam zato što sam od Vlade021 pre nekog vremena dobio SAL DTF12 visokotonce pa bi ih iskoristio.....

Za SAL je VladaC doktor. On ih najbolje poznaje pa bi on najbolje znao šta bi i sa čim moglo da radi.
Reply
#39
(04-10-2015, 11:35 AM)Zvu Wrote:
(04-10-2015, 08:10 AM)TDA Wrote: ...
Elem...
Da li se nešto kasvetno može napraviti sa SAL drajverima?
Ovo pitam zato što sam od Vlade021 pre nekog vremena dobio SAL DTF12 visokotonce pa bi ih iskoristio.....

Za SAL je VladaC doktor. On ih najbolje poznaje pa bi on najbolje znao šta bi i sa čim moglo da radi.

Meni se svideo zvuk VladaC kutija.  Sal AHX na 4oma u kombinaciji sa Visaton visokotoncem.
Reply
#40
@TDA
Da sam na tvom mestu odmah iz cuga bih pazario ovo a posle razmisljao s cime i kako da uparujem. Cena bez HT-VAT-PDV je super (55,83e)
Bezi od SAL-a, neces dobiti dva primerka istih karakteristika a da ne pricam o trudu (i troskovima) da ispeglas onu grbu u odzivu.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)