Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uPC1237 pitanje
#1
Vidim da nema threadova sa Viktorovim zaštitama za uPC1237 ali ipak imam pitanje vezano za te zaštite jer imam 5 komada tog IC koje bih hteo da iskoristim.

U data sheetu vidim da AC napon može da bude nizak (svega nekoliko volti) ali DC napon koji se uzima sa pozitivne grane glavnog napajanja je dat u rasponu od 25-60V. Da li to znači da ovaj IC ne može da radi sa nižim DC naponima? 
Reply
#2
Procitaj ovo. Bitno je imati oko 3.4V na pinu 8.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#3
Pročitao sam ja to ali mi opet nije bilo baš najjasnije. Pomislio sam da mora najmanje 25V zato što je u data sheet-u korišćen relej od 24V.

Ja imam jednu pločicu urađenu prema šemi jednog američkog samograditelja koja ispravno radi samo sa pomoćnim napajanjem od 12V (uzima DC napon sa tog pomoćnog malog trafoa) i stvarno je napon oko 3,4V na pinu 8. Ali u DS piše da je referentni napon za pin 4 - 0,74V. Kad sa 12V malog trafoa uzmem AC napon i stavim odgovarajuću vrednost otpornika (ja sam stavio 4k7) za pin 4, dobijam ref napon preko 2V a treba da bude 0,74. I opet to radi! Potpuno sam zbunjen. Ova pločica koristi dva releja od 12V tako da nema otpornika za releje (kad se kalemovi od 360R vežu paralelno na 12V dobija se niža struja nego je maximalna koju daje IC na kalemovima releja.
Reply
#4
Evo jedne varijante koju imam na PC-ju Wink Imam jos neke verzije cim nadjem objavim Wink Koliko se secam za ovaj IC sve je opisano u datasheet-u...


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   Prot_elem.pdf (Size: 25,06 KB / Downloads: 19)
.pdf   Prot_PCB.pdf (Size: 7,58 KB / Downloads: 21)
.pdf   Prot_PCB_mirror.pdf (Size: 14,9 KB / Downloads: 11)
.pdf   Prot_sch.pdf (Size: 16,57 KB / Downloads: 14)
.pdf   UPC1237.pdf (Size: 1,13 MB / Downloads: 14)
.docx   Speaker protection with uPC1237.docx (Size: 13,04 KB / Downloads: 9)
Reply
#5
Ja od ove zastite imam raspored i plocicu pa ako ti nesto pomaze Ivane....Inace radio sam je i radi sasvim ok Smile


Attached Files
.pdf   uPC1237 + SoftStart_PCB.pdf (Size: 39,74 KB / Downloads: 40)
Reply
#6
Evo i raspored


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#7
tesla017,

vrlo simpatična pločica
koji su ovo releji, koji je njihov otpor kalemova i gde su kupljeni? Ova mi se najviše sviđa zato što je stereo i relej je vezan kao u ESP project33 zaštiti, zajedniči izvod releja je vezan na zvučnik a relej, kad je zaštita neaktivna, vezuje zvučnik na masu.

nole15,

ovo je verovatno Viktorova Ver.2 koja se i meni najviše dopada zbog jednostavnosti i praktičnosti, ali ja bih voleo da je stereo zaštita na jednoj pločici a Viktorove su sve mono. Šteta je kupiti relativno skup IC koji je namenjen za stereo zaštitu pa praviti dve mono pločice. A i komplikovanije je za ugradnju.
Reply
#8
Tačno je da APEX NE555 zaštita koristi mnogo jeftiniji IC, ali ona, kao i većina drugih zahteva poseban trafo ili posebne sekundare na zajedničkom trafou. Ako se radi snagaš, uPC1237 je najbolja i najpraktičnija zaštita zato što radi sa velikim transformatorom i ne zahteva dodatni izdatak ili naručivanje posebnog trafoa sa sekundarima za zaštitu.
Reply
#9
ne vidim odakle APEX NE555 zaštita u priči,ali izgleda da nisi vidjeo tu temu ovde u zaštitama- uradio sam više verzija pločica po tipu releja koji bi se koristio a i dodao stabilizator napona pa tako ova zaštita uz proračun jednog otpornika može raditi bez problema na širokom opsegu napona,počevši od 12V dok je gornja granica određena Uce naponom i snagom tranzistora u stabilizaciji. višestruke reakcije te zaštite svakako su samo fin bonus cijeni koja za skoro cijelu (zavisno od cijene releja) APEX zaštitu iznosi kao jedan uPC1237 ic. poštujem svačiji izbor i procjenu,samo navodim činjenice koje mene opredeljuju na NE555 stranu...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#10
evo ga link http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=236 zaštita provjereno radi.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#11
Gledao sam ja tu temu sa APEX NE555 zaštitama ali i te su sve zaštite mono, treba sve puta 2, tako da sumnjam da će to na kraju da bude mnogo jeftinije za gradnju. Nisu toliko sporne ni te dve pločice ali moraš posebnim kablovima da vučeš napajanja na svaku pločicu i to će na kraju da bude omanja šuma kablova. Samim tim veća je verovatnoća da će nešto da pokupi brum, zujanje, etc.

Ipak, slažem se da je NE555 verovatno najefektnije rešenje, posebno jer tvoje pločice idu direktno na zvučničke buksne čime je znatno olakšana gradnja. To je simpatičan detalj. Kad utrošim uPC-ove praviću NE555 zaštitu.
Reply
#12
A ovo?
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=179&pid=33744#pid33744
Samo DC zaštita...
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#13
(01-10-2015, 11:46 AM)ivanlukic Wrote: Gledao sam ja tu temu sa APEX NE555 zaštitama ali i te su sve zaštite mono, treba sve puta 2, tako da sumnjam da će to na kraju da bude mnogo jeftinije za gradnju. Nisu toliko sporne ni te dve pločice ali moraš posebnim kablovima da vučeš napajanja na svaku pločicu i to će na kraju da bude omanja šuma kablova. Samim tim veća je verovatnoća da će nešto da pokupi brum, zujanje, etc.

Ipak, slažem se da je NE555 verovatno najefektnije rešenje, posebno jer tvoje pločice idu direktno na zvučničke buksne čime je znatno olakšana gradnja. To je simpatičan detalj. Kad utrošim uPC-ove praviću NE555 zaštitu.

zapravo,jedina žica koja se dodatno dovodi je ona ka PRO na zaštiti i to ukoliko se koristi. takođe,i gašenje zvučnika uslijed pregrijavanja hladnjaka kontrolisano NTC otpornikom je opcija koja može a ne mora - samo se postavi običan 10k na mjesto NTC.

jedna žica sa AC transformatora,izlazni signal sa pločice pojačala i masa ka zvjezdištu napajanja idu jednako i kod NE555 i kod uPC1237 zaštite.

kod releja sa dva para kontakata mana je što su mahom za 8 ili 10A a koštaju preko 300RSD komad. sa druge strane našao sam u Comet ovaj relej http://store.comet.rs/Catalogue/Product/29043/ sa daleko većom strujom prekidanja na kontaktima a opet više nego duplo jeftiniji sve i uz PDV.

nema potrebe napajati ih zasebno,jednostavno se uradi kratkospojnik plusa iza stabilizatora a tranzistor postavi na kutiju pojačala preko nipla i liskuna jer zavisno od razlike napona koju "pije" tu zna biti par W disipacije.

nije da navijam za NE555 a protiv uPC1237-ali moja odluka je uvijek ka NE555 ili ESP33 prvenstveno zbog cijene,i na kraju NE555 zbog kompletnosti zaštita i mogućnosti izbora koju želimo a koju ne koristiti.

takođe,da imam uPC1237 sigurno ih ne bi bacio već bi gledao da ih normalno iskoristim,isto kao i ti.

sretan rad!
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#14
@ivanlukic

Druze ovo je pokupljeno sa interneta negde kako sam nasao tako sam i objavio Smile ja mislim da sam cak radio neke plocice sa ES-a za uPC i da je i ta varijanta radila dobro. Evo datasheet-a za ovaj relej mene podseca na standardne kocke koje se prodaju i kod nas. Prekopacu po desktop masini ako nadjem jos nesto stavljam ovde Wink


Attached Files
.pdf   sun hold ras 1215.pdf (Size: 1,04 MB / Downloads: 15)
Reply
#15
Thumbs Down 
Elektor 5/2008

Dosta dobar tekst vredi pogledati i procitati a ima i print za dvoslojne plocice Wink

Sad slucajno naleteo pa rekoh da podelim sa vama Wink


Attached Files
.pdf   Protection System for Power Amplifiers uPC1237 part 1.pdf (Size: 501,8 KB / Downloads: 36)
.pdf   Protection System for Power Amplifiers uPC1237 part 2.pdf (Size: 286,11 KB / Downloads: 29)
Reply
#16
Da se malo utrose zalihe komponenti koje stoje Wink 

OEG OSA-SS-223DM5 24VDC Releji izvadjeni iz sharewood pojacala Wink 

Plocicu od Bobana Nesica imam vec izradjenu ali se ovi releji ne uklapaju bas najbolje pa sam na brzaka preradio prema potrebi Wink 


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   ENG_DS_OSA_series_relay_data_sheet_E_0411.pdf (Size: 1,11 MB / Downloads: 11)
.lay6   uPC1237_OEG.lay6 (Size: 52,94 KB / Downloads: 9)
.pdf   PCB_pegla.pdf (Size: 13,62 KB / Downloads: 11)
Reply
#17
Evo verzija za dva zvucnika sa upc1237....

Reply
#18
Poz ronovar Wink 

Ako pogledas malo bolje moj prethodni post to je ta plocica samo sam ja prepravljao zbog releja koje sam imao na lageru Wink 

[Image: attachment.php?aid=14068]

Imam pojedenu plocicu kao tu tvoju ali mi se releji nusu poklapali pa je ostala viska Wink
Reply
#19
Ahaa..ja to precrtao od Bobana pa kad uhvatim dobru cijenu o dkineza ide izrada 10komBig Grin UPC1237 dobio za 2,30usd ostalo imam doma....
Reply
#20
Sta moze da ide umesto Q1 da li si mozda gledao koje su zamene? Moram da sastavim ovu zastitu pa kacim slike ja imam 1 kom uPC ostao mi pa da ga upotrebim inace mu je u Nis-u cena dobra Big Grin 
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)