Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Class D Amplifier - High Quality Power Audio Amplifier
Hmm koja bi bila maksimalna pwm rezolucija ako bi se napravio pcm to pwm konverter na parallaxy p2 ?
Reply
Ne znam tačno za P2, ako ima PWM mode onda je reda standardnog PWM koji se vidjaju na ostalim kontrolerima, nema HRPWM.

https://github.com/mikikg/dsPIC_full_bridge_SMPS

Što se tiče programa, ne znam da li može da bude jasnije i prostije od ovoga Smile
Čitaj A/D ulaz (ili stigne digitalno) i updejtuj PWM module i tako u krug najbrže što može!

[Image: attachment.php?aid=37823]

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Super!
Reply
Ne znam da li vidite potenciale te postavke sa kontrolerom?!
Taj program sad radi kao "običan" Class-D ili Sinhroni-Buck, to je isto.
Izmenim program, pretvorim ga u SMPS ..
Izmenim program, pretvorim ga u Power Sinus-generator, generiše prelep Sinus na 50Hz, za igranje sa transfformatorima ...
Ćuk je tu negde, čeka da ja uhvatim Piccolo da probam ...
Ćuk-Buck2 planiramo kada nam Sloba objasni kako to treba da radi Smile
LLC nisam probao digitalno, probao analogno ali to dodje na isto ...
PFC me mrzi da probam ... Smile

Polifazne Class-D možemo da probamo i tu jedino ima smisla uložiti trud dok nam Sloba ne objasni Ćuk-Buck2, onda će sve da pravimo tako, i pretvarače i pojačavače, čak je moguće da pretvarač/pojačavač bude jedna ista sprava, totalno suludo, radi sinhrono sa AC mrežom (nema Gretz/Bulk-elco) i na to "lepi zadati signal" i to sve sa svega 3-4 tranzistora pri nekih "opuštenih" 100-200kHz ... To su opake topologije ...
Reply
A i ovaj naš koncept sa izolovanim drajverima može opušteno da ide na +400Vbus, tj direktno se ispravi mreža i H-bridge radi na 400V ali se stavi transformator 1:8 ili koliko već treba izmedju tranzistora i filtera i onda je izlaz izolovan, struje i snage ima na pretek, može u kW-e da se tera ...

GaN i SiC su rodjeni za tu varijantu jer oni mogu veoma brzo da prekidaju pri tako visokim naponima, daleko bolje od MOS-FET.

FB može da se radi po struji preko maleckog feritnog strujnog transformatora ...

Signal treba da stiže digitalno da bi mogao da se potpuno galvanski izoluje od od kontrolera i mreže.
Reply
Imamo galvanski izolovane gate drivere, izolacija može i pri kraju. Ono što ostaje problem je feedback.
Sa sic, a naročito sa ganovima d klasa dobija novi zalet, jer je moguće smanjiti problem sa dead timeom i nelinearnim izoblicenjima koje DT unosi pri manjim snagama. I dobro može visa fsw. Bar na papiru. Jer to komplikuje dizajn ono (bar) pcba, sve počinje jako da liči na dizajn modernog srednjetalasnog/kratkotalasnog predajnika i uopšte ceo koncept više nije tako fin..
Reply
Ovo bi bio koncept za HV varijantu sa integrisanim napajanjem Smile

[Image: attachment.php?aid=37824]

Reply
Inače što se tiče feadback, na primer ova gore varijanta ako se malo potrudi i transformator namoda "domaćinski" da bakarnom trakom, može da ima ultra malu izlaznu impedansu, na primer 0.01Ω što je u odnosu na 4Ω neko hipotetičko opterećenje odnos 1:400, toliko ispada u startu dumping factor bez FB, to je bolje od mnogih klasicnih AMP sa NFB!

Može kod nas da se doda FB ... U digitaliji teže (zbog vremena procesiranja, ograničava konačan Audio BW, teško preko 48kHz), u Analogiji je lakse ...
Reply
(06-18-2022, 10:30 PM)mikikg Wrote: Ovo bi bio koncept za HV varijantu sa integrisanim napajanjem Smile

[Image: attachment.php?aid=37824]

U shemi zameniš sve  nacrtane "xFETove" sa GaN modulima LMG3411Rxxx (050, 070, 150), 600V
Cycle-by-Cycle OCP, pa OTP, UVLO, podesiv SlewRate, FAULT out... malih gabarita, napajaš sa Floating napajanjem, 
svakog HI-side sa svojim, ispred svakog LMGja stavi se brz ISO7821F driver isolator a kojeg napaja sam drivajuči LMG (ovaj ima LDO5V out za te potrebe ISO)

Još dodamo PFC za DCbus...
:-)
LP
Dragan
Reply
Kako se vi divno igrate i razumete, milina jedna! Smile
Mogao bi tu biti i forumska patentna prijava novotarije? Smile

(neki od nas "matorijeh konja" bi trebalo, poput skorašnjeg Aritonovog pisanja u BatoMM temi, više puta čitati ovde dosad napisano, nebi li razumeli ponešto od ovog)...
Reply
Od ove D klase bi trebalo napraviti samo ovaj H most sa iso izolatorima i sa onim kapijama sa schmit, to je onda posle dovoljno za svakakve eksperimente gde je moguce napraviti izbor ulaza dali analogni dali digitalni, ako se slazete? Napajanje vise ne treba split supply nego samo pozitivno?
Reply
(06-19-2022, 08:08 AM)savan Wrote: Od ove D klase bi trebalo napraviti samo ovaj H most sa iso izolatorima i sa onim kapijama sa schmit, to je onda posle dovoljno za svakakve eksperimente gde je moguce napraviti izbor ulaza dali analogni dali digitalni, ako se slazete? Napajanje vise ne treba split supply nego samo pozitivno?

Tako nekako, da može modulator da se bira analogni ili digitalni.
Da, samo pozitivno treba.
Reply
(06-19-2022, 04:34 AM)Dragan100 Wrote: U shemi zameniš sve  nacrtane "xFETove" sa GaN modulima LMG3411Rxxx (050, 070, 150), 600V
Cycle-by-Cycle OCP, pa OTP, UVLO, podesiv SlewRate, FAULT out... malih gabarita, napajaš sa Floating napajanjem, 
svakog HI-side sa svojim, ispred svakog LMGja stavi se brz ISO7821F driver isolator a kojeg napaja sam drivajuči LMG (ovaj ima LDO5V out za te potrebe ISO)

Još dodamo PFC za DCbus...
:-)

Da, valja dodati PFC, to bi bilo onda vrlo "ozbiljna" sprava.
Reply
Odlicno. Moze li neko da prepravi ovu shemicu u H brigde i izbaci/doda sve sto bi trebalo dodati/oduzeti, ja imam vecinu delova pa mogu i napraviti jednu probnu plocicu ako ste za! Od delova koji su tesko nabavljivi kao taj iso drajver, sve imam, fali mi samo trafo za floating napajanje i da dokupim jos 3-4 ganFET tj imam vec dva komada ali ovih koje imam LMG3410 nema vise na Digikey nego bi morao dokupiti malo novije LMG3411 da bi bili upareni za H bridge , ja sam rad da to odradim samo mi treba pomoc oko prepravljanja sheme! Letece napajanje vec imam odradjeno i mogu ga vrlo lako prepraviti ili mu dodati kojecega i spojiti na ganFET plocicu itd

Reply
Ovako treba da uradim?

Reply
Da, to je full-bridge
Reply
Za full bridge koncept valjalo bi razmisliti o DC ofsetu i nekom sistemu (auto) regulacije.
Reply
Fakticki ostaje sve isto samo se -HV i -HVsig referisu na GND i doda jos dva ganFET identicna sa prva dva, onda prvi i treci idu za HI, drugi i cetvrti idu za LO, ostalo sve isto, dva floating napajanja za +12V, prvih +12V_flo na prvi i treci, drugih +12V_flo na drugi i cetvrti, dva iso drajvra ostaju ili mora jos dva? I one kapije, protekcija, sve ostaje kako jeste samo se zameni -HV sa GND ..., ili treba jos nesto?

Reply
Tehnicki može tako ali nije dobro onda upravljanje GaN, tako bi dobio Full-bridge ali sa 2-level modulacijom.
Za 3-level modulaciju neophodno je da imas 2 komparatora i ispred neki analogni inverter ili neki diff-op, dakle pozitivni signal na jednu polovinu mosta, negativni na drugu (4 različita signala za upravljanje).
Ne može samo da se stavi logički inverter, mora da ima dodatni komparator i dodatni analogni inverter.

Zato volim to da prebacim u SW, video si gore to je jedna matematicka operacija oduzimanja ...
Reply
Onda je to vec komplikovana matematika za iskustvo i znanje kojim raspolazem Smile Video sam kod tebe kako je odradjeno sa onim HIP drajverom, ali ne razumem kako bi u ovoj kombinaciji sa ovim ganFET i ISO to moglo da se preuredi u full bridge, vec je izvan mog znanja. Razumem da bi trebala ovakva dva polumosta kao na originalnoj shemi, ali ne razumem kako da spojim ta dva polumosta jedan sa drugim da se dobije full bridge. Ako se ide na single power suplly, kako tek onda, dali onda treba modifikovati i originalne polumostove da bi radilo to sve na single power supply? Necu da budem dosadan valjda ce neko da nacrta sta i kako, ja sam rad da dokupim potrebne delove, nacrtam plocicu, reviziramo, narucim je, napravim je, prosledim vama na testiranje, nije nikakav problem, volje imam.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)