DIY Electronic projects

Full Version: Auto Adaptive Shunt PSU
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Ako je to već tako sa vodovima, možda preko njih a ispod hladnjaka celom površinom zalepiti npr Kapton izolator?
Bilo kakvu plastičnu podlošku od 2mm. Recimo od izolatora za TO220 odseći onaj tanki deo.
Ne treba komplikovati, jednostavno se zalemi hladnjak malo uzdignut od pcb i to je dovoljno, moze eventualno dve bakelitne platne da malo uzdignu hladnjak pa onda da se zalemi i to nema gde.

(05-15-2023, 07:00 AM)Dragan100 Wrote: [ -> ]
(05-14-2023, 03:31 PM)savan Wrote: [ -> ] Dali bi mogao da se umetne XL4015 umesto (lm317+tranzisor) ?

Odlično razmišljanje!
Nisam ni pomislio da bi se išlo sa nekim SMPSjem ispred kao Power jedinica nadgledan AAShuntom!

Pokušat ču nešto, pa da vidimo šta ostane od izlaznog šuma, PSRRa...

To mi je prvo palo na pamet, sto da umecemo linearni regulator koji se greje ako moze da se umetne buck 50W koji moze da bude daleko hladniji nego linearni regulator, samo ako moze to bi bilo super! Bio sam trazio malo neki buck makro od TI ali nisam dovoljno pretrazio, a bilo bi dobro da se nadje pa da se pokusa odraditi simulacija da se vidi dali bi imalo smisla uraditi tako nesto, a taj XL4015 je sam po sebi odlican, taman bi ga shunt regulisao kako treba. Inace sa onim mojim digitalnim XL4015 punim akumulator od auta i bukvalno se za noc jako malo ugreje a nema nikakav hladnjak.
Znaci li to da AAS bi davao na izlazu ultra nizak izlazni sum od 1,5nV/sqrt(Hz), brzi startup uz beneficije do 5A DC izlazne struje a da se hladi XL4015 sa vecom flekom bakra na PCB???

Zvuci jakoo dobro, a ima puno i DAC-ova gdje su ljudi stavljali serijske regulatore jer su im shunt regulatori bili strujno preslabi uz mnoogooo vece grijanje...

Ovo ako se pokaze u simulaciji jako dobro i u izlazu AAS topologija sa opampom, bilo bi vrh...za DAC zamislimo oni rade na 3,3VDC nekvi na 5VDC i zatrebaju po 1-2-3Ampera struje...i jos im stavimo ovaj AAS sa XL4015 koji je hladan-mrtav po pitanju isporuke velike kolicine struje.

S druge strane imamo korisnike koji ce da ovaj XL4015+AAS koriste za preamp ili RIAA preamp, pa se postavlja pitanje hoce li i kako utjecati prekidacka frekvencija XL4015 od 150kHz na zvuk?

Inace savan i Dragan100 za ovu ideju unapredjenja shunta da bude jos hladniji imate od mene +++++.

Svaka cast na ideji!
Ja koristim XL4015 u raznim projektima, vrlo dobro to radi, nema zujanja nikakvog na bilo cemu gde god sam ga umetnuo, od dac-ova do ostalog, merio nista nisam pa ne mogu da kazem kako izgleda na merenju uglavnom nikakve razlike zvucno nisam primetio, cak smo ga upotrebili i na mini 5V DDPD verziji sa ovog foruma i radi vrhunski, i proban je na osetljivom CT7302 kome svaka dlaka smeta takodje nikakakva anomalija se ne cuje, treba poraditi na ovome definitivno! Ako bi ovo proradilo ima tu jos kandidata, treba da mi stigne SY8502FCC koji imam zelju da probam i kao neg i kao pos, na njega je moguce prikaciti 100V na ulaz sto je neverovatno za tako malen ic
Gledaj ovaj na 2.5MHz switching moze da radi, input 4.5-40V, out 3A
Zaboravio sam staviti jednu diodicu kod REF.
Dok je bila REF {LED+D ili 2xD} decouplirana direktno sa Cref, onda ju je kod TurnOFF PSUja ili kod kratkog spoja na izlazu,
sama REFerenca i brzo praznila, tako da su bili ulazi opampa OPA1611(2) uvijek u rangu sigurnosti po DS {(-Vee-0,5V) i (+Vcc+0,5V)}.

Sad smo odvojili REF sa RC filtracijom {1K+220uF) i Cref se sada polako prazni, pa mogu biti sada ulazi opampa višeg napona od napona napajanja opampa!!!
Diodica ide sa Cref prema Vout i direktno i brzo je prazni OUT PSUja kad zatreba
Može ta več upotrebljivana LMBR1100FT1

[Image: attachment.php?aid=40085]
Ok dodacu diodu i malo popraviti one vodove ako je moguce da ne udara hladnjak preko njih.
Dodao sam diodu ali nema sanse da se dira layout zbog hladnjaka pa ga nisam dirao, ostaje ono da se hladnjak malo uzdigne od pcb!
(05-17-2023, 08:04 PM)savan Wrote: [ -> ]Dodao sam diodu ali nema sanse da se dira layout zbog hladnjaka pa ga nisam dirao, ostaje ono da se hladnjak malo uzdigne od pcb!

OK za diodicu!

Predvidjeti rupu za fiksiranje hladnjaka da može M3 PVC TO220 distancer samo da upadne u rupu 3,6mm, da se ga ne reže, kao što je predložio @nixie
Ne razumem Dragane kako mislis? Tu vec postoji rupa, hladnjak se lemi za pcb, vidi sliku! Ako se razbusi rupa da upadne distancer kako mislis da zalemis hladnjak za pcb? Pin bi trebao da prodje kroz bilo kakvu platnu sa rupom vecom od 2mm koliki je sam lemni pin hladnjaka
Opet ne razumem kako mislite da stavite distancer, ako ste mislili da prodje kroz pcb nece moci tako jer mora hladnjak da se zalemi za pcb! Razumem da je rupa 3.1mm distancera i kroz nju ce lagano da prodje pin hladnjaka koji je 2mm tako da ne treba nista dirati na gerberu?
Misli se da će hladnjak da ušrafimo holšrafom fi 3 mm, a ne da lemimo
Onda ne pricamo o istom hladnjaku, ovaj hladnjak nije na sraf https://www.lcsc.com/product-detail/Heat...86227.html
(05-20-2023, 11:22 AM)savan Wrote: [ -> ]Onda ne pricamo o istom hladnjaku, ovaj hladnjak nije na sraf https://www.lcsc.com/product-detail/Heat...86227.html

Tim hladnjacima se počupaju ovi trnovi označeni strelicama i ostane rupa u koju se bez problema ušrafi holšraf fi 2,5 ili 3mm (ako se malo razbuši).

Uradio sam tako ne znam ni sam koliko puta da ne bih maltretirao PCB predugim grejanjem da bih zalemio, da ne spominjem servisibilnost. Za moj pojam, to je mnogo bolji način montaže nego lemljenje. 

[attachment=40129]
Ok ali onda postoji drugi problem, hladnjak smo predvideli da ide na GND, onda treba i to uzeti u obrzir da saraf ima solder mask da moze da ostvari kontakt sa gnd. NIje meni problem, samo recite kako hocete ja odradim!
Napravi pad - rupa 3.6mm prečnik 5.6 mm i to je to.
Ok tako cu i uraditi, najlakse. Jel ovako ide dioda na NEG regulatoru?

Verzija 20.May.2023 u atachmentu, dodao sam obe diode samo treba na NEG proveriti dali ide kao na slici! Rasirio rupe za padove hladnjaka na 5.6 x 3.6 mm, ostalo je sve isto.
Štima i NEG reg! Ta D10 dodatna diodica.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16