DIY Electronic projects

Full Version: PICKit2 Clone 5V/3.3V - Programator PIC mikrokontrolera
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Evo ti link bez maske:
ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/PICkit3%20Programmer%20Application%20v3.10.zip
Ma kužim ja to.Nije problem vidjeti kompletnu adresu ali kako si došao do nje jer traženje na googlu i preko one microchipove stranice koju sam dao u prijašnjem postu nije dalo nikakve rezultate, pa onda ti reci kako da netko tko je kupio programator(naravno ne od microchipa) dođe do programa.
Pretražio sam njihov sajt i imao sreće... Smile
Ili si znao sta trazis Smile Ja uvek kucam "PicKit" u google i prvi link koji izadje to je to Wink Sa PicKit3 se nisam uopshte opterecivao jer mi i 2ka sasvim korektno odradjuje posao kad zatreba Wink
Ma ja sam uzeo 3 bez nekog posebnog razloga. Kada sam vidio koliko bi me došli dijelovi za sastaviti pickit2 pogotovo uC jer je on u Hrvatskoj oko 10€+ostatak rekoh si jednostavnije je naručiti i miran sam.
Ne znam da li ovdje da to stavim ili negdje drugdje. Uglavnom nakon ča sam malo improvizirao podnožje za 16f628 jer nisam znao da ima na aliexpressu uzeti programator+univerzalno podnožje,upiknuo sam dotični PIC i nakon malo muke dok nisam skužio kako program za pickit3 radi uspio sam pročitati PIC.
E sada znam da treba prije bilo čega zapisati neke brojeve/slova koji su specifični za svaki primjerak PICa tako dok to ne skužim i ne zapišem ih ovaj PIC ostaje neisprogramiran.  Big Grin

[attachment=11090]
Bravo! Smile
I to je nešto za početak. Smile
TDA,da otvorim novu temu što se tiče PICkita3 nekako ne bi htio nastaviti ovdje jer je ipak ovo moje drugi/noviji programator. Uglavnom kako nisam nigdje našao one kalibracijske znamenke rekoh si idemo se igrati. I tako ja idem zapisati u PIC jedan hex a ono ćorak. Zapravo sve fino prođe program kaže da je programiranje prošlo ok.Kada isčupam PIC iz programatora i nazad ga stavim te pročitam dobijem da su na svim adresama nule.
Eeeee, to nije dobro...
Vidiš, i ja sam nov sa tim igračkama pa ti ne mogu reći ništa pametno.
Verujem da će neko iskusniji znati u čemu je problem.
Probaj da chekiras onu opciju Mclr.
@Khadgar2007

Uzmi neki proveren HEX fajl od neke konstrukcije za taj PIC pa probaj da isprogramiras. Ima ovde u temi Tutorijal za C/C++ programiranje neki HEX koji sam ja postavio i sigurno nije zasticen pa probaj (mora se poklopiti HEX i model PIC-a).

Ima caka sa CP (Code Protect) pa ako je ta opcija ukljucena, PIC ce da se isprogramira i radice program ali nece moci da se iscita.

Inace razlika je ako ti vrati 0000 ili ako ti vrati 3FFF po svakoj memoriskoj lokaciji, sta ti tacno vraca?
Hvala Mikikg. Fajl koji koristim je za taj PIC evo koristim ovaj ovdje http://homepage.eircom.net/~ei9gq/counter.html ,na dnu stranice su hex fajlovi. Ove ostale natuknice koje si mi dao ostavljam za sutra pa ti javim što je točno.
Pogledao sam HEX fajl za ovaj counter i nije ukljucen CP tako da bi to trebalo da se sve normalno isprogramira i posle da moze da se iscita.

Neki drugi problem tu imas.

Proveri da li dobijas napajanje sa programatora 5V i da li se na MCLR dobija neki napon koji na momente treba da skace na 12V (optimalno je to pratiti sa osciloskopom ako imas).
Imam skop. Evo sada sam uključio opciju Vdd on PICkit3(da imam 5V napajanje). Postupak je sljedeći, prvo kažem programu da mi izbriše PIC,nakon toga import file,write i kaže da je prošlo ok. Nije mi se dalo skop kopčati(jer mi je malo dalje od stola sa kompom) pa sam reda radi spojio multimetar i imam oko 11,7V na MCLR u tijeku programiranja a Vdd je oko 4,75V. Odmah nakon programiranja kada idem verify kaže mi da je naišao na grešku na lokaciji 0x000000.
Kada isčupam PIC van te stavim ga nazad ili pročitam nakon programiranja pokaže mi 0000 na svakoj memorijskoj lokaciji.

edit: evo koji pinout koristim za 16f628: 4-MCLR; 14-Vdd; 10-Vss; 13-PGD; 12-PGC možda sam tu pogriješio pa rekoh da stavim i to.
Evo možda sam skužio zašto mi prikazuje sve nule u adresama. U uputstvima za pickit3 kaže da ako se klikne read ili verify te on pročita sve nule moguće da je code protect uključen. E sada u meniju "tools" ja vidim da mi je na "enable code protection" kvačica ali ne mogu to isključiti jer je ta opcija sive boje te nije aktivna kao i OSCAL.
Postavi ovde u temi HEX fajl koji pokusavas da isprogramiras da ponovo proverim, mozda sam ja gledao neku drugu verziju (ta nije bila sa CP).
Evo tog HEXa koji koristim. Mikikg,baš sam gledao u ovoj http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=39&page=5 temi da li ima kakav hex za 16f628 i nisam ništa našao(možda mi je promaklo) pa ako imaš neki provjeren hex za pic koji imam okači ga da vidim hoće li proći programiranje.

 [attachment=11124]
>>> edit: evo koji pinout koristim za 16f628: 4-MCLR; 14-Vdd; 10-Vss; 13-PGD; 12-PGC možda sam tu pogriješio pa rekoh da stavim i to.

10 Vss? To nije dobro, Vss tj 0/gnd mora da ide na 5. nozicu.

[attachment=11125]
Grrrrrr,izgleda da je tako. Prekopirao sam pinout Allpic programatora za 16f628 i tamo je spojena nožica 10 na gnd ali kao ča ti kažeš i 5 nožica je spojena na gnd. Samo sam ja pipao sa instrumentom i našao da je gnd na 10toj i rekoh to je to...izgleda da nije. Sutra ja to prebacim i probam ponovo isprogramirati.
Proradice, tek sad mozes da pocens da se igras sa tim mikro-kontrolerima.
Flasovanje PIC-a je 1 minut posla ili krace ...

Zahvalne su to sprave, posebno 16b i 32b verzije PIC-eva.
Svi ti MCU su programibilni, sta ce uredjaj da radi zavisi iskljucivo od programa dok su periferije standardne za sve MCU.
Timeri, a/d, pwm, i2c, spi i ostali moduli su sad prakticno ugradjeni u svim generacijama kontrolera sto je vrlo prakticno i dodatno imas reda 5 - 70MIPS brzinu jezgra dok sa druge strane program upravlja svim internim funkcijama MCU-a u nekakvim for-while petljama i interapt rutinama.
Program moze biti mali od svega 5 - 10 linija code-a a da opet nesto radi.
Jednom kad se shvati ta relacija izmedju HW i SW videces kakve to mogucnosti pruza i samo od maste i volje posle zavisi da li ce to nesto da proradi i bude korisno Smile
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13