DIY Electronic projects

Full Version: PICKit2 Clone 5V/3.3V - Programator PIC mikrokontrolera
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
PICKit2, tj programator izlozen ovde u temi je potpuno OK za jedno 85-90% potreba. Jedina njegova mana je sto nema debuger, tacnije ima ga ali je podrska u novijim verzijama sa MplabX za PK2 izbacena.
Microchip je namerno to uradio kako bi forsirao prodaju PICKit3 programatora za koji ima sve uredno podrzano (radi debuger, moze da se programiraju SVI njihovi kontroleri) u novijim verzijama PC software-a.

Dakle PK2 je sasvim dovoljan za pocetnike i polu-profi primenu. Za profi upotrebu treba vec minimum PK3 ili Microchip-ovi ICE (In-circuit Emulator) uredjaji sa kojima je debugiranje nekoliko desetina puta brze.
Dodatno profesionalci vole da imaju nekoliko razlicitih programatora uvek pri ruci da bi resavali zaglupe tipa "oce kaki, nece kaki" Smile
Tako je MikiKG razumeli smo se u potpunosti Smile Cak i oko oce kaki nece kaki Wink Mozda bi ovde dobro lezalo "Koliko platis toliko klatish" Big Grin
PICkit3 sam naravno mislio da uzmem od kineza za kojih 20tak $,a ne original koji niti ne znam koliko dođe. Već sam prije par godina sastavio AllPIC programator i ćušnuo ga u ćošak jer ne radi,napon poslije stabilizatora je bio neki nebulozan(nije 5V već skoro pa 12 koliki je i ulaz) i nisam uspio da to riješim. Prije kojih mjesec dana sam napravio nov PCB za isti programator jer možda stara ima neku greškicu koju ne mogu naći,ali iako volim DIY i napraviti ću sam sve ča mogu rekoh da mi se ne isplati zezati sa programatorom kada novi uzmem za sitne novce.
Original PICKit3 zvanicno kosta 50$. Neki clanovi sa ES foruma su uzimali te kineske varijante, ne znam tacno koju i to im je radilo OK.
Mislim da su placali nesto vise od 20$ ali su uzimali modele koji su bili malo doradjeni, tacnije imali su konektore za externo napajanje sto moze da bude korisna opcija.

Sad kako god odlucis, bilo kineski klon bilo original programator, zavrsice posao u svakom slucaju, stim sto sa originalom ipak imas malo vise sigurnosti da ce to raditi u svim uslovima korektno. Ako planiras ozbiljno da se bavis tim programiranjem ipak preporucujem original.
(10-23-2014, 07:02 AM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]PICkit3 sam naravno mislio da uzmem od kineza za kojih 20tak $,a ne original koji niti ne znam koliko dođe. Već sam prije par godina sastavio AllPIC programator i ćušnuo ga u ćošak jer ne radi,napon poslije stabilizatora je bio neki nebulozan(nije 5V već skoro pa 12 koliki je i ulaz) i nisam uspio da to riješim. Prije kojih mjesec dana sam napravio nov PCB za isti programator jer možda stara ima neku greškicu koju ne mogu naći,ali iako volim DIY i napraviti ću sam sve ča mogu rekoh da mi se ne isplati zezati sa programatorom kada novi uzmem za sitne novce.

Kod mene je Allpic odmah proradio, po onoj standardnoj plocici.
Ako nesto ne radi onda je to do tebe ili neka sitna greskica. Inace programator radi kao sat imam josh dosta verzija u kompu pa ako neko hoce da se igra postavicu ovde mada smatram da je najbolje odraditi ovu kompletnu verziju i resiti problem trajno. Sastavio sam par PICKit2 verzija od sukija i samo sam prvi put imao problema MOJOM greskom jer sam umesto 10K ubacivao 30K desi se pogotovo kad radis nesto na brzinu i kad si u guzvi inace svaki sledeci je odmah radio out of the box. Takodje moram da ti skrenem paznju da je moguce da si upotrebio stari USB kabal 1.1 a treba 2.0 zalili su mi se ljudi da im zbog kabla ne radi clone i kada upotrebe noviji kabal radi odmah tako da probaj i to...
Moje programiranje će se svoditi na možda par PICeva godišnje jer moje zanimanje je daleko od učenja programiranja i gradnje elektroničkih sklopova oko PICeva. Tako da kineski klon će biti sasvim ok.
Ča se tiče AllPICa moja greška je 110% ali di nisam uspio da otkrijem.
Ako su takve tvoje potrebe možeš napraviti PICkit2 clone kakav sam i ja napravio.
Mislim da se nećeš pokajati.
^^ Da, ako ima uslova da kod nekog inicialno isprogramira PIC18F2550
Ajde pogledati ću šemu jer 110% imam manje više sve dijelove po ladicama, a programiranje PICa u njemu ja mislim da ću naći nekog dobrovoljca u Sisku ili na nekom hrvatskom forumu. ALI ako ne proradi ala si nagrabusio. Tongue
Za te potrebe ti je rucna izrada najisplatljivija Smile

Radi taj prog jako dobro cak i na 3m USB kabla moze da se seta po kuci i programira ( Prog2Go funkcija Tongue )Big Grin
[attachment=10561]

nije lako ni najbolje izašlo foto-postupkom,svaka čast TDA kako si ga uradio toner-transferom!
Ma važno da su svi vodovi tu. Ne ide na izložbu... Wink
Da li hoćeš da ti isprogramiram PIC za tog mališu? Big Grin
imam - dobio,i upravo to pitanje ću postaviti kad-ako ga uspješno pokrenem kao ti! Smile rekosmo da se svakim novim programira nekom drugom sledeći,nisam zaboravio... Wink
Taman sam mislio da se odužim za ovaj moj... Big Grin
Niste trebali da se mucite sa tom velikom plocicom. Ona manja bi sigurno bolje prosla jer su krupniji vodovi.
Jos u prvom postu teme sam rekao da je to samo adapter za razna kucista koji moze i kasnije da se napravi ili cak zicicama ispovezuje.
Bitno je samo da dobije 5 linija iz uredjaja (ICSP konektor) i sve ostalo se kaci na to ...
U pravu si, ali je ovako zanimljivije... Big Grin
Možda ne spada u ovu temu ako je tako neka mod premjesti negdje. 

Danas mi je došao na vrata PICkit3 samo naravno da sam uzeo od kineza paket koji ne sadrži CD sa programom. Googlam i ne mogu naći ništa na microchipovim stranicama već samo po nekim third party stranicama pa rekoh bolje da pitam ovdje prije nego ča skinem neki tamo "neprovjereni" program.
Skinuo sam program za PICkit2 ali on neće da prepozna PICkit3.
Hvala najlijepša. Smile
Od kuda si to izvukao? Pitam jer ovdje http://www.microchip.com/ nisam našao nikakav download link ili tako nešto a google je zakazao.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13