Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AN485 Hi-Power Audio Amps-Motorola
Kao što možeš da pročitaš u textu D. Selfa koji si postavio u gornjim postovima on svuda stavlja Vbe multi tranzistor na jedan od drivera. Na pločicama koje prodaje kompanija Signal Transfer prema njegovim uputstvima, upotrebljen je junction estimator. To je mnogo komplikovanija shema za Vbe multi i tu je potrebna velika akrobatika kako to smestiti na pločicu.

Razlog zašto ne idu dva drivera na zajednički hladnjak je što bi u tom slučaju dva drivera zagrevala hladnjak i onda bi imali previše brz odziv termičkog senzora. To je sve D. Self merio i ustanovio da je najbolje da bude senzor na jednom driveru. Ali junction estimator je potreban kad hoćeš da pojačalo bude baš apsolutno NON PLUS ULTRA. Nama to nije potrebno.
Reply
(02-14-2019, 03:57 PM)Dragan100 Wrote: Odlično rešenje!

Ako ne nadješ diode u packungi kao što imaš driver, zbog lakše montaže,
onda postavi još jedan Back-to-back termički spregnut BJT isti kao driver u ulozi diode
tako dva BJTja svako na svoj driver
ili samo jedan BJT u termičkoj spregi sa jednim driverom ako smatraš da je -Tempco prevelik sa dva termo spregnuta BJTja oba ulozi diode.

@ivanlukic
Slobodno postavi koje BJTje češ sve upotrebiti, napraviču ti simulaciju, i pogledačemo kako se ponaša Bias/temp
i koliki če biti predvidjeni Bias sa tako dve diode (dva BJTja)

Ja sam za drivere upotrebio MJE340 i MJE350 zato što ih imam u potpuno plastičnim kućištima tako da mi treba samo M3 zavrtanj za montažu. (Na fotografiji mojih pločica se vide dva tranzistora u TO126 pakovanju spojena zavrtnjem) Kad bolje razmislim najbolje bi bilo upotrebiti po jedan tranzistor na svakom driveru umesto dioda. Koji spoj elektroda na tranzistoru koristim  kao zamenu za diodu u slučaju da koristim dva MJE340 kao diode?
Reply
Sa BJT-jem kao diodu upotrebiš dionicu B-E, znači skupa spojiš B i C

https://wiki.analog.com/university/cours...nics-lab-3
LP
Dragan
Reply
Je li ovako dobro nacrtana shema?


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
(02-15-2019, 08:27 AM)ivanlukic Wrote: Je li ovako dobro nacrtana shema?

U redu je!
LP
Dragan
Reply
Ok, jasno je da bias tranzistor ide na jedan od drajvera i razlog tome, u daljem tekstu objasnjava kroz primere desavanja, ponasanje kada su drajveri svaki na svom ili na zajednickom hladnjaku ali nigde ne kaze da nije dobro da su na zajednickom hladnjaku.
Ako je taj hladnjak dobro dimenzionisan, zasto bi dobili kao rezultat previše brz odziv termickog sezora, tj bias tranzistora?
U oba pojacala koja sam uradio drajveri su na malom zajednickom hladnjaku, alu flahu i mirna struja ne bezi, ma koliko glasno slusao, pojacavao stisavao, zimi ili leti, bas sam to propratio.
Reply
(02-15-2019, 08:50 AM)Dragan100 Wrote:
(02-15-2019, 08:27 AM)ivanlukic Wrote: Je li ovako dobro nacrtana shema?

U redu je!

Simulacija za AMP @ivanlukic

-podesio sam otpornik u kolektoru LTPja za što manji izlazni OFFSET, ranga +/-5mV

-dodao sam base stopere drivera 10R

-Miller kompenzacija je tu 100pF, direktno utiče na SR, malo je predampirano,
možda pokušati sa 22-33pF i ispratiti odziv osciloskopom i četvrtkom 10KHz Large signal (ranga +/-20Vpeak).

-simulacija BIASa / TEMP je vrlo stabilna, postavio sam drivere i Vbe-multi diode na 50°C,
a izlazne na 60°C
i tada prečekirao BIAS=cca50mA

Na višim temp se bias negdje stabilizuje na cca 55mA, iz grafa vidimo da gradijent krive odziva bias/temp oko 80°C postane 0!
[Image: attachment.php?aid=28790]

-CCS VASa uradjen samo sa otpornicima, modulirat če bias VASa kako se ponaša negativni rail sve sa svojim ripplom!
več samo dodatni kond preko B-E BJTja CCS VASa (T5 u ovoj shemi) umirit če stanje!
.tsc   AN485 AMP IvanLukic.TSC (Size: 3,48 MB / Downloads: 1)
LP
Dragan
Reply
Na mojoj urađenoj pločici je kond paralelan sa zener diodom 330uF. Kod uključenja se čuje veoma jaka smetnja koja traje prilično dugo i zvučnik se jako pomeri napred. Pomislio sam da to nije smetnja koju proizvodi elektrolitski kond koji se puni kod uključenja. To sam stavio jer je neko savetopvao da takvim kondom smanjujem zenericin šum, ali nisam siguran ni da li sam trebao da stavljam kond, ni da li sam preterao sa vrednošću konda.
Reply
Dragan100,

Hvala za simulaciju u TinaTI, dobro će doći!
Reply
ivane,istina je da elektrolit paralelno sa zener diodom smanjuje njen šum ali retko sam viđao da se stavlja više od desetak uF ili par desetina uF. dragan100 je postavio na tom mestu u simulaciji 10uF sa paralelno 100nF.
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
(02-16-2019, 04:50 PM)ivanlukic Wrote: Na mojoj urađenoj pločici je kond paralelan sa zener diodom 330uF. Kod uključenja se čuje veoma jaka smetnja koja traje prilično dugo i zvučnik se jako pomeri napred. Pomislio sam da to nije smetnja koju proizvodi elektrolitski kond koji se puni kod uključenja. To sam stavio jer je neko savetopvao da takvim kondom smanjujem zenericin šum, ali nisam siguran ni da li sam trebao da stavljam kond, ni da li sam preterao sa vrednošću konda.

Ako mora baš CCS biti uradjen sa zenericom kao izvor konstantnog napona pa onda CCS uradjen samo sa otpornikom,
onda bi promenio zenericu sa 431 i dva otpornika, dodao 10uF//100nF za filtraciju 431

(02-16-2019, 04:51 PM)ivanlukic Wrote: Dragan100,

Hvala za simulaciju u TinaTI, dobro će doći!

Nema na čemu, tako se ima shemu, u shemi neke ključne napone i struje, ima se i simulacijski file za morebit dodatne simulacije i čekiranja!

(02-16-2019, 05:00 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: ivane,istina je da elektrolit paralelno sa zener diodom smanjuje njen šum ali retko sam viđao da se stavlja više od desetak uF ili par desetina uF. dragan100 je postavio na tom mestu u simulaciji 10uF sa paralelno 100nF.

Da, povelika je RC konstanta, pa se napon polako diže, LTP nema za to vreme tačnu definiranu struju,
i posledično ni baza VASa,
pa se ima smetnji na izlazu (šum, šetanje izlaznog Offseta...)

Može tako veliki kond u paralleli sa zenericom, ali onda obavezno protekcija izlaza sa malo večim kašnjenjem Power ON Delay kod uključenja!
LP
Dragan
Reply
Malo sam se poigrao sa TinaTI. Što je to moćna alatka! Vrlo sam lepo savladao kako da ugodim otpornike i pot za Ube multi. Samo uradiš DC analizu, i uradiš kalkulaciju nodalnih vrednosti a onda samo pipalicom dodirneš određeno mesto i odmah dobiješ rezultat. Svi treba da ovladaju simulatorom. Mnogo je korisno.

A zašto ja nemam ni jednu konkretnu komponentu u TinaTI. Kako da mi se pojave konkretni tipovi tranzistora, recimo MJE340? Ja sam stavio samo bipolarni NPN kad sam hteo da se poigram sa Ube multijem.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)