Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
STM32 uputstva za iskusne početnike
#21
+1za CLion
i generalno za JetBrains alate
korisito sam i Rider (za C#), a svakodnevno koristim PyCharm tako da mogu reci da nista nije ni blizu po kvalitetu
Reply
#22
(12-22-2020, 11:41 PM)mikikg Wrote: Da, CLion je vrlo dobar alat.

Na primer radio sam razvoj prakticno na 4 RPi-a odjenom (imam rsync komande), nekakav GUI/touch pa povezan preko LAN/ETH u sklopu jedne masine, veruj mi da mi je svaki od programa koje sam pojedinacno pisao imao 2 do 3 C++ skripte izvornog code-a, bukvalno toliko, nikakave dubioze sa nekim glomaznim stvarima, probrao sam dve bitne stvari i to su OpenCV za grafiku i RayLib koji je isto dobar za crtanje po ekranu i oba odlicno rade na x86 i na ARM sto je prelepa stvar, pokretao ga na PC ili RPi isto radi, to je glavna caka, koristim ceo IDE i par tih biblioteka i prvo programiram na PC-u (macOS, Linux, Win) i tu skockam ceo program i ekrane (sa buttonima i ostalim stvarima), prevodjenje radi u sekundi, debuger radi, skockas sve sto treba i onda samo kada ti treba bildujes isti program za ARM i proveris malo, utegnes i popravis ako ima razlike (uvek ima po malo) i to je razvojni proces koji pokriva bukvalno dve platforme o istom trosku i traje krace nego da si pisao samo za jednu platformu i losim alatima.

Takav razvoj zvuči stvarno fantastično, i svaka tebi čast, kad sve to stižeš!
Meni nedostaje svaki dan bar još 8 sati u danu, da stignem sve što bi trebao... a bavim se samo razvojem hw i fw u C-u...
Nisam stigao ni do C++ ni do ARM-a, evo do sad...
I sa RPi bih se vrlo rado pozabavio, jer mi baš zatreba u nekim projektima, samo ne znam kad...
Imam firmu od 1997.god. i vrijeme mi je od tada najkritičniji resurs u životu... Smile
Reply
#23
Zato su ovi alati "produktivni", skracuje vreme potrebno za razvoj, i ovde je bitno napomenuti da pricamo o ARM Cortex-A arhitekturi koje su zgodne za cross-compile sa x86 (X64).

ARM Cortex-M je slicna ali ipak razlicita arhitekura i ona moze samo sa simulatorima da se pokrece na x86 i da kazemo u sustini da nije predvidjeno da se tako pokrece.
Program preveden za Cortex-M mora da se pokrece na fizickom procesoru (MCU) sa dodadatim JTAG/SW kanalima za programiranje i debug.

I tu dolazimo do glavnog pitanja, da li da se "mucimo" sa low-level i MCU i limitiranim resursima i da svoje vreme trosimo da to napravimo ili da uzmemo Cortex-A sa Linux i da to "skockamo" brzinski i zavrsimo posao? Smile

Ima naravno mesta gde MCU ne moze da se izbegne i ne treba ga izbegavati, treba ga upotrebiti tacno kada ima potrebe za specificnu stvar a sve ovo ostalo prebaciti na Linux i teraj do mile volje ...

---

PS: na primer za spomenutu masinu sa 4 RPi-a (4 touch ekrana sa razlicitim funkcijama) svima nama u ekipi je bilo mnogo jednostavnije da se uhvatimo ARM-a i gotovih RPi pocica bez obzira sto je na prvi pogled skuplja HW varijanta, zamisli samo da sam imao 4 MCU-a i da sam sve morao ponaosob da programiram/flesujem, da uskladim sa ostalim u mrezi, pa ja to mozda nikad nebi ni zavrsio, to bi mi pojelo vreme i ceo posao bi se prolongirao, pa PCB, pravi HW, ovo-ono, nije bilo sanse da izguram posao a da sam koristio Cortex-M umesto Cortex-A i na kraju je sve to kostalo manje i oduzelo manje vremena nego da sam se mucio sa MCU.
Imamo i MCU u masini, STM32F407 i on radi stvari zasta smo ga predvideli i kolega je radio na njemu nezavisno od ovih mojih stvari, samo smo se dogovorili oko protokola razmene podataka i to trenutno radi odlicno, zavrsili smo posao, oziveli smo masinu koju niko pre nas u predhodnih 7 godina nije mogao da zavrsi, prosle razne ekipe elektronicara i programera ... dok nisu nasli "ozbiljnu" ekipu Wink
Reply
#24
(12-22-2020, 11:42 PM)npejcic Wrote: Generalno, jesam zadovoljniji STM32 programatorima i debagerima u odnosu na PIC i PicKit3/4. Kad ST-LINK radi, radi kako treba.

Ja imam još jedan veoma glup problem sa progamatorom STM32-ki, u pitanju je neki treći računar laptop niže klase... recimo da je malo sporiji.
Probao sam i STM32 ST-LINK Utility i novi STM32 Cube Programer, probao sam dva hardverska programatora, dva različita uređaja koje programiram, ali sa tog laptopa nema šanse da se isprogramira. Detektuje STM32 uredno, ali kad krene da programira nikako... Probao da menjam frekvenciju programiranja ali ništa.

Isti HW setup na drugom PC računaru bez problema odradi. Tako da može da zavisi i od PC računara, što mi je totalno "suludo" u toj meri da postoji problem.

A cena programtora kod STM32 je zaista neverovatna, kineski klonovi od 1.9$ rade izuzetno dobro. Imam ih po par komada na svakom stolu Smile

Da odgovorim samom sebi Smile

Rešena misterija sa ovim laptopom.
Problem je bio u napajanju laptopa. Kada je laptop na punjaču, nije moguće isprogramirati STM32. Uredno ga detektuje i čita. Ali programiranje nikako.
Punjač za laptop nije originalni nego neki univerzalni. Verujem da dosta šumi i otud problemi sa STM-om.

Rešenje je da laptop radi na baterije dok se programira MCU.
Reply
#25
(12-24-2020, 11:59 PM)npejcic Wrote: Rešenje je da laptop radi na baterije dok se programira MCU.

Ili da mi kazes koji ti punjac treba.
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#26
@Gosha
Hvala na ponudi.
Priča je mnogo kompleksnija Smile Odredio ja korektan budžet da naš tehničar ode i kupi original punjač (to mu dođe kao redovni servis za automobil), ali on je bio uporan da popravi neki buck-boost univerzalni i to je na kraju uspeo. Eto, ova mala nuspojava malkice kvari ugođaj, ali dok god postoji ambicija kod nekoga ja je ne kvarim Smile
Reply
#27
Ajde, bar nekakav napredak!
Svakog dana, u svakom pogledu.... Smile

Sinoc uzmem da probam ove ST-Link v2 klonove na jos 2 druga racunara, na kojima je Win10, i ni jedan ga ne vidi uopste, cak ni u Device Manager-u nije uredno prijavljen...

Ocito je neki zajeb sa drajverima, ali skidao sam zadnju koju nadjoh, verziju 9 ST Link Utility-a, a ova koja mi radi na Win7 je v4.0.0.
Reply
#28
Sad se ispostavilo i da ovaj jedan ST-Link koji sam sinoc spajao na Win10 nece vise da radi ni pod Win7 (ne prepoznaje ga sad ni on u Device Manager-u)!

Nisam mu bas nista radio, jer nisam ni mogao, sobzirom da ga Win10 nije ni prepoznao.

Drugi, koji nisam spajao na drugi racunar i Win10, radi i dalje uredno, bar iz IAR i ST-Link Utility-a, kao sto je i radio.

Ljudi moji, ovo već počinje da me nervira...
Reply
#29
Da li si probao da ponovo dodaš STSW-LINK009 driver? Imaš li ga na tom računaru?
Reply
#30
Jedno moje rešenje a situaciju sa "STLink not detected".
Ustanovio sam da mi se to dešava kad ga na WIN10 u Device Manager-u imam dodatog na "Ports (COM & LPT)"
Nakon toga odradim desni klik na njega -> Update Driver Software -> Browse my for driver software -> Let me pick from a list ... i odaberem ovaj sa sl.1.

Nakon toga je STLink smešten u Universal Serial Bus devices (sl.2)

Radi se o jeftinom klonu kitajskome a možda nekom pomogne... Kod mene prolazi za sada uvek.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#31
(01-29-2021, 11:53 AM)gorankg Wrote: Jedno moje rešenje a situaciju sa "STLink not detected".
Ustanovio sam da mi se to dešava kad ga na WIN10 u Device Manager-u imam dodatog na "Ports (COM & LPT)"
Nakon toga odradim desni klik na njega -> Update Driver Software -> Browse my for driver software -> Let me pick from a list ... i odaberem ovaj sa sl.1.

Nakon toga je STLink smešten u Universal Serial Bus devices (sl.2)

Radi se o jeftinom klonu kitajskome a možda nekom pomogne... Kod mene prolazi za sada uvek.

Kod mene nije bio takav slucaj, ali sigurno ce nekom koristiti.
Mene je izgleda zazao jedan od 3 STLink-a koja imam, jer je nešto on sam bio problematičan. Vjerovatno IC u njemu, jer su i oni kopije, pa mnogi prijavljuju da imaju probleme, naročito u debagiranju.
Čak sam nabavio iz Mouser-a 2 kom. STM32F103, da mogu zamijeniti onaj na BP pločici, ako počne da se čudno ponaša.
Ako zamijenim i onaj u STLink-u, gdje se može naći hex koji treba upisati u njega?
Reply
#32
Uz ogradu da ovo nisam probao evo linka:

https://github.com/dltech/stlinkv2

Ako ti prođe, javi.
Reply
#33
U firmi imamo tradiciju da pomažamo zainteresovanim studentima Elektronskog Fakulteta u Nišu da urade obaveznu praksu u sklopu studiranja. Podrazumeva se da forsiramo mikrokontrolere jer je oblast široko primenjiva, dok sa druge strane na samom fakultetu se kasni sa trendovima jedno 15 godina (čitaj 150 godina u našoj branši). Nakon jednog takvog druženja sa Nikolom Mitrovićem, nastavio je "druženje" sa ARM mikrokontrolerima, u međuvremenu je doktorirao i sada je predavač na fakultetu. Na našu preporuku da su ARM mikrokontroleri prilično popularni (zasluženo), Nikola je krenuo da radi sa njima i kao jedan naredni korak nastala je knjiga koja je namenjena početnicima sa STM32 ARM mikrokontrolerima. Obrađuje Nucleo razvojne ploče i Keil razvojno okruženje. Njegov rad nesebično deli sa studentima, a ja sam dobio odobrenje da je postavim i ovde za sve nas.

Knjigu možete preuzeti sa ovog linka:
http://www.epraktikum.iz.rs/sharing/Prak...uzenja.pdf
Reply
#34
@npejcic

Sve pohvale za ovu knjigu!
Koliko pratim ovo je prva knjiga na srpskom jeziku koja se bavi konkretno STM32 mikrokontrolerima.

Samo napred, voleo bih da vidim ovu knjihu i u stampanom izdanju ...
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)