Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Multiplikatori kapaciteta
#21
Pa, da li da delim temu ili ne? Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#22
(04-14-2015, 05:35 PM)TDA Wrote: Pa, da li da delim temu ili ne? Smile

e jbg - nismo se domunđali na vrijeme.... http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=892

ako ne valja - ti sad možeš da sve ponovo vratiš kako je bilo - Z E Z A NJ E :  :  : Big Grin
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#23
Podeli ipak zato što će biti jednostavnije za pretraživanje u budućnosti. C multiplikatori su u većini slučajeva nestabilisani jednostavni izvori i u temi sa takvim naslovom se upravo to i očekuje.

Ispravnija je klasifikacija.

A ne može smetati link koji povezuje ove teme, pa ko sutra bude čitao može lako skočiti iz obe na onu drugu i videti gde su se metodologije razdvojile.
Reply
#24
Teško je biti "nametljiv" prema nekome tko nema puno ideja pa je samo "bacio kost". Inače već sam vidio jednu relativno veliku manu čistog multiplikatora kapaciteta. Kada spojim Camp amp(SE pojačalo u A klasi koje vuče 1A) napon na izlazu multiplikatora dobije ripple od kojih 100mV, koji opada sa veličinom izlaznog konda(15000uF padne na kojih 5mV-10mV),istina da se taj ripple skoro pa niti ne vidi na izlazu pojačala ali svejedno.
Ja sam složio napajanje kao i Elliott pa me taj podatak zbunjuje jer on spominje u svome članku da je dobio ispod 10mV rippla sa spojenim pojačalom koje vuče konstantno 1,25A. Dobro vjerojatno ovisi i o samom pojačalu ali rezultat me baš razočarao.
Reply
#25
Sada sve ovo može biti još interesantnije Khadgar2007.

Na ovoj temi ćemo se pozabaviti nestabilisanim formama, a na onoj drugoj stabilisanim formama.

Izvukli smo nekoliko korisnih zaključaka iz one prelazne faze, a vezano za oba pravca.

Pozz
Reply
#26
Ajde onda može. Admin, po Macolinom naređenju slobodno prebaci te postove u drugu temu.
Reply
#27
Evo jedne zanimljive izvedbe koja nije multiplikator kapaciteta već niskošumni stabilizator napona, ali vredi ga osmotriti i probati:

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...5#pid41255
Reply
#28
Evo grube skice nacrta za multiplikator kapaciteta po šemi "realno izvođenje". Budući da ovo ide zajedno na pcb sa cijevnim bufferom koji troši par mA tranzistori Q2 i Q3 su BC546/556(vjerojatno bi mogao i Q1 staviti neki u to-92). Buffer je sa 6AJ5 lampama koje rade na niskom naponu od +/-27V pa će trebati možda koji element u napajanju promjeniti(osim meni očitog otpornika za strujni limit), ali Macola i ostali šutite ako treba što mijenjati jer htio bih sam doći do rezultata sa nekim svojim znanjem i sa onim što je Macola do sada napisao u temi o svome multiplikatoru kapaciteta.


Reply
#29
Evo dovršene pločice za negativno i pozitivno napajanje. Sve je dosta zgusnuto i nije predviđen neki poseban hladnjak za serijski tranzistor jer je ovo predviđeno za struju od nekih 10-15mA.

Reply
#30
(02-13-2016, 03:40 PM)Khadgar2007 Wrote: Evo dovršene pločice za negativno i pozitivno napajanje. Sve je dosta zgusnuto i nije predviđen neki poseban hladnjak za serijski tranzistor jer je ovo predviđeno za struju od nekih 10-15mA.

Uz rizik da budem dosadan, ne vidim na pločici mesto za prigušivač parazitnih oscilacija sekundara (snubber). Doduše, on se može montirati direktno na sekundar trafoa, ako to mogućnosti dozvoljavaju.
Te oscilacije nastaju uvek, samo su im frekvencija i intenzitet različiti. Medjutim, pošto njihova početna amplituda može biti i desetak volti (zavisno od napona sekundara i drugih detalja) a frekvencija i do par stotina kHz, postoj i odredjeni EMI potencijal direktnim zračenjem sa pločice ili preko antene u vidu vodova od trafoa do pločice. Ako ti vodovi nisu upredeni, eto malog dugotalasnog predajnika u kućištu preampa!
Ne tvrdim da će se tako nešto desiti u svakom ispravljaču i da će uvek napraviti velike probleme (obzirom na malu struju u gornjem ispravljaču, te oscilacije neće biti jake), ali ako znamo da taj potencijal postoji treba ga eliminisati, tim pre što njegovo uklanjanje traži manje od 1% napora koji ulažemo da bismo na izlazu iz ispravljača imali štoje moguće manju amplitudu pulzacija napona.

Pozdrav
Reply
#31
Nisi dosadan, dapače meni je to palo na pamet ali nisam nešto puno gledao tvoju temu pa ne znam koliko bi prostora trebalo da se stavi taj RC član kod ovakve aplikacije za mali napon i struju. Ako ću raditi posebnu pločicu za ovaj sklopić,sada je zapravo u kombinaciji sa cijevnim bufferom pa sam htio da PCB bude što manji, sigurno ću napraviti mjesta za RC član,a i pogledati ću malo bolje tvoju temu.
Reply
#32
Prva iskustva sa Keantoken's K-Multiplier-om:

U okviru modifikacija koje ću izvesti na mom Motu audio interfejsu, biće mi potrebno i čistije napajanje od onoga koje trenutno imam. Radi se o SMPS-u od 15V/1A, umesto koga planiram da upotrebim dobar analogni ispravljač, ali bez stabilizacije napona jer Motu ima interne SMPS generatore pozitivnog i negativnog napona, kao i odg. regulatore. Na žalost, PSRR im nije vrhunski.
Dosadašnja iskustva sa nekoliko jednostavnih analognih ispravljača utikačkog tipa (Motu traži od 9V/1,3A do 15V/0,66A, polaritet nebitan) bila su loša - uvek sam u izmerenim spektrima imao 50Hz i niz umnožaka. Prema tome, rešenje je niskošuman DC izvor, što se može postići i množačem kapaciteta.
Nedavno sam na diyAudio.com naleteo na dobar množač kapaciteta koji mi je do sada bio nepoznat. Njegovi detalji se mogu videti na sledeća dva linka:
http://www.startfetch.com/keantoken/cont...daptations
http://www.diyaudio.com/forums/power-sup...er-99.html

Sklop se zasniva na dva tranzistora u CFP toplogiji i u stanju je da obezbedi filtriranje od nekih -60dB uz izlaznu impedansu reda par desetina milioma.
Sklopio sam na eksp. pločici verziju s foruma (šeme na gornja dva linka nisu identične, pri čemu je ona s velikog foruma jednostavnija - dva tranzistora, jedna LED, dva otpornika i četiri elka, v. kopiju šeme u prilogu) i dobio vrlo ohrabrujuće rezultate (v. drugi prilog). Pri pulzacijama na filteru ispravljača od 475mV,rms i struji od 1A dobio sam pri padu napona od oko 2V potiskivanje smetnji od -50dB. Pri tom sam na mestima C1 i C2 umesto "low ESR" koristio obične elelktrolite, tako da se verovatno može dostići i svih -60dB.
Moj plan je sada da u odg. kutiji napravim ispravljač i ovaj množač kapaciteta, koji će se kratkim kablom povezivati sa MOTU karticom.

Na velikom forumu je vodjena diskusija na nekih 100 stranica, ima i detaljnih slika pločica, pa onima koje ova tematika interesuje toplo preporučujem da je prelistaju.


Pozdrav
Reply
#33
Nastavak prethodnog priloga, ali ne na temu ispravljača za Motu, već za Polak-ov RIAA preamp.
Taj preamp ima u sklopu svakog kanala posebne LDO regulatore, tako da mu je dovoljno da ispred tih regulatora ima dobro filtriran napon, što bi moglo da se postigne multiplikatorom kapaciteta.

Računajući da je K-Multiplier (K-M) već ispitana konstrukcija kupio sam od autora pločice (3 US$ po komadu) i sklopio prvo pozitivni sklop koristeći BC337-40 i novi Toshiba TTA004B. Na žalost, nije proradilo kako treba - pad napona na serijskom tranzistoru Q2 (šema je u prethodnom prilogu) bio je izmedju 2,3 i 2,4V umesto zahtevanog od 1,8V (tada se dobija max. filtracija), a LED je emitovala slabo svetlo umesto da bude tamna. Napon na ulazu u K-M je bio 20V pri struji od 160mA, koliko mi treba za RIAA preamp.
Prvo sam osumnjičio BC337-40 jer nije bio OnSemi, kako je preporučeno, već nosi oznaku CTBC337-40, što ukazuje na proizvodjača Continental Device India. Par dana kasnije sam nabavio OnSemi, ali se pad napona smanjio samo za nekih 50mV, što znači da su moji "Indijci" bili ipak u redu. Pošto je u matičnoj temi na velikom forumu napravljeno nekoliko multiplikatora i nije bilo komentara na temu "LED se ne gasi" pretpostavio sam da je greška u nekoj od mojih komponenti, pa sam sklop napravio na eksp. pločici i krenuo da ispitujem.
Da proverim serijski tranzistor isprobao sam verziju sa 2SA1930, ali je pad napona još uvek bio veliki - 2,2V umesto 1,8V.
Crvena LED od 5mm koju sam ugradio bila je "no name", pa sam onda isprobao jednu za koju imam DS (Kingbright L-1034IDT, 2mm) i pad napona na Q2 (TTA004B) se smanjio na 2,18V, što je ukazivalo da možda tu treba tražiti uzrok.

Na svu sreću, u "svaštari" se našla jedna infracrvena LED od 3mm i kada sam nju stavio, pad napona je došao na 1,84V, tj. na idealnu vrednost.

Da bih došao do uzroka, pokušao sam da ustanovim koji od parametra u K-M diktira njegovo ponašanje. Pojačanje CFP para je proizvod pojačanja Q1 i Q2, pri čemu bazna struja Q1 ne mora da bude veća od nekoliko desetina uA. Pošto se traži da LED pri radu ne svetli izmerio sam sve tri, tražeći tačku na kojoj emisija svetlosti počinje (onset of light). Kod IR diode to nije moguće ustanoviti (svetlo je nevidljivo), pa sam zato definisao još jedan parametar: napon LED pri struji od 100uA.
Rezultati merenja se nalaze u prvom delu tabele iz priloga (LED test) i potvrdjuju ono što je poznato iz teorije - napon na LED pada sa rastom talasne dužine svetla, što se najbolje vidi u trećoj koloni. To ukazuje da je napon na bazi Q1 veličina koja odredjuje pad napona na Q2, što je potvrdjeno drugom grupom merenja. Ta merenja su izvršena menjajući LED pri istim ostalim uslovima.
Poredeći kolone (E @ 100mA) i (DeltaEQ2) vidimo da se pri svakoj promeni u prvoj koloni (napr., 1,7 - 1,583 = 0,117V) pad napona na Q2 menja za isti iznos (2,3 - 2,18 = 0,12V). Istovremeno, zadnja kolona pokazuje da je u sva tri slučaja bazna struja Q2 skoro ista.
Na pad napona se može uticati i preko R1 - njegovim povećanjem pad napona se smanjuje, ali to ostaje za fino podešavanje.

U konkretnom slučaju, filtriranje se blago poboljšava sa smanjenjem pada napona na Q2, ali to nije celovit rezultat jer mi je "ripple" na ulazu u K-M nedovoljan za merenje slabjenja brujanja ispod -40dB (šum sonde i osciloskopa pri kratkom spoju je oko 1mV).

Po meni, K-M je u stanju da oslabi brujanje na ulazu za 60dB, ali dizajn nije robustan u odnosu na postizanje radne tačke korišćenjem delova iz šeme. Neophodno je podešavanje, a za njega i odgovarajući delovi, od kojih se neki ne nalaze u svakoj diy radionici.

Još nešto: TTA004B se u ovom slučaju dokazao kao dostojna zamena za 2SA1837. Ako neko želi da ga isproba u snagašu, može od mene da dobije par TTA004B/TTC004B na poklon za testiranje - sledeće nedelje sam u Srbiji, pa mogu da ih ubacim u poštu (nudim dva para).

Pozdrav
Reply
#34
Nadjoh danas kod Conrad-a u radnji neke IR diode za eksperimentatore (no-name, tal. dužina 870 i 940nm) i evo rezultata merenja filtracije brujanja.
Pozitivni K-M je skoro gotov, a negativni je još u razvojnoj fazi (prva slika). U verziji sa IR diodom od 870nm, ovaj prvi ima filtraciju od -57dB (druga slika), a u verziji sa crvenom LED samo malo manje (-53,7dB, treća slika). Odgovarajući padovi napona na tranzistoru Q2 su 1,7V i 2,3V, odakle vidimo da veći pad napona ima slabiju filtraciju.
U verziji sa IR diodom od 870nM, negativni K-M ima slabiju filtraciju od pozitivne verzije (-51dB, četvrta slika), što se slaže sa opažanjem konstruktora sklopa.
Obzirom na jednostavnost sklopa, ovo su veoma dobri rezultati.

Meni su ovi sklopovi dovoljno dobri za napajanje mog novog RIAA preampa koji ima lokalne LDO regulatore u svakom kanalu.
Biće interesantno uporediti izlaz iz RIAA preampa pri napajanju Jung/Didden superregom (trenutno rešenje) i jednostavnim ispravljačem sa CFP multiplikatorima kapaciteta.

Pozdrav
Reply
#35
Prošlo je već dosta vremena od kako sam prikazao gornje rezultate.
U medjuvremenu sam napravio dva ispravljača s K-Multiplikatorima, i mogu reći da na zvučnicima pri ukupnom pojačanju od nekih 110dB na 100Hz (RIAA preamp, linijski na +6dB, izlazni sa +26dB) čujem samo šum.

Rezultati koje ovde prikazujem odnose se na jedan od ta dva  ispravljača na čijem se izlazu nalaze K-Multiplikatori. Cilj merenja je bio da se pod nominalnim opterećenjem RIAA preampa (2x130mA @ 18,5V) izmeri atenuacija naizmenične komponente izlaznog napona, preostale posle filtriranja ispravljenog napona PI filterom sa 2x2200uF/3R3.
Od interesa je još i izlazni šum u širokom frekventnom opsegu, što zahteva upotrebu odg. spektralnog analizatora.

Srećna okolnost je da izmedju ostale opreme, naš drugar Goša poseduje i spektralni analizator HP3585A koji ide do 40MHz, pa me je nedelju dana pred naše oktobarsko druženje u Kg pozvao da ga posetim u Nišu i da obavimo merenja, na čemu mu se ovom prilikom još jednom najtoplije zahvaljujem.
Prisutan je bio i Nebojša, još jedan drugar s foruma, pa smo uz druženje i u lepoj atmosferi uspeli i nešto da uradimo.
Obojici dugujem izvinjenje što rezultate zajedničkog rada objavljujem tek sada - nekako su mi ispali iz vidnog polja.

Prva slika pokazuje ispravljač na analizatoru pri merenju AC komponente njegove pozitivne grane u opsegu od 30Hz do 2MHz. Vidimo ravan spektar na nivou od -110dBm, čemu odgovara napon od 0,7uVrms. Radi se, dakle o čistom šumu, ali se zbog zgusnute slike početni deo spektra ne vidi.
Za ocenu filtriranja AC komponente važan je opseg do 500Hz, u kome se vidi prvih deset harmonika mrežne frekvencije. Taj rezultat je prikazan na drugom prilogu. Dominira harmonik od 100Hz, što se i očekuje, a njegova amplituda je -80dBm, odn. 22uVrms. Gledajući i ostale harmonike, jasno je da će regulator koji bi se nalazio iz ovog multiplikatora imati vrlo lak posao što se filtriranja tiče.
Na trećem spektrogramu je rezultat merenja u opsegu do 10MHz, gde vidimo porast šuma od nekih 6MHz naviše, jedan špic na oko 9,5MHz (-77,3dBm, odn. 31uV), i još par spektralnih linija iza njega. Njihovo poreklo nije jasno, tim pre što opterćenje ispravljača (otpornici od 147R) nije bilo oklopljeno.

U svakom slučaju, ovo su jako dobri rezultati - ne bi ih se stideli ni neki regulatori.

Merenje negativne grane smo obavili posle gurmanskog ručka "po niški", u jednom restoranu u Gošinom komšiluku.
Rezultati su slabiji od prethodno navedenih, kako zbog činjenice da taj regulator slabije potiskuje AC komponentu (već pomenuto u temi), tako i zbog indisponiranosti mernog tima posle povratka iz restorana Big Grin .
Njih moram još jednom da pogledam i prikazaću ih drugom prilikom.

Pozdrav
Reply
#36
sa Nešom sam imao jako malo vremena za upoznavanje i razgovor na prva dva okupljanja u Kg, a daleko više onako preko poruka mejlom ili preko foruma. sa Gosha-om sam imao prilike da pored foruma,privatnih poruka, sms,telefonskih poziva,viđanja Kg sednem i u Bgd i da porazgovorimo o koječemu. u oba slučaja šum je bio ispod nivoa čujnosti, dinamika je bila itekako bogata a nivo novih saznanja oko tehnike ogroman,dok je nivo osećaja ljudskosti kojom su sijali bio nemerljiv. kad je već reč o...samo reči pohvale!
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#37
Mogu samo da se složim Smile .
Reply
#38
Sad cu da se uobrazim Smile
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#39
I treba. Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#40
(03-15-2019, 10:58 PM)Gosha Wrote: Sad cu da se uobrazim Smile

hajde i to da vidim! Smile nisi od te sorte... 1/1 pečat dajem! Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)