Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aku-busilice,napajanje preko transformatora
#1
Imam 4 AKU busilice sa razlicitim naponima,dve od 18V jedna od 14.4V i jedna od 9.6,ali baterije su im sve riknule tako da bih hteo da napajanje dobijaju preko transformatora,dakle samo jedna se prikljucuje,a ne sve.Da li bih bila dovoljna snaga transformatora od 100W,i da li posle grec-a da stavljam neki elektrolit?
Reply
#2
One su nezgodne zato što u startu znaju da povuku veliku struju.

Ja bi na tvom nestu probao neki SMPS od 150+W za napajanje LED reklama.




Dobra stvar kod njik je zato što sve imaju regulaciju napona (recimo od 10V do 16V).
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#3
Da,najbolje je svičersko napajanje tj. najisplativije. Ja imam neko sranje od Alpha toolsa koje sam jednom spojio na ampermetar i na klasični ispravljač ali malo jači i bušilica je vukla i po 5-6A kada sam je probao zaustaviti rukom. Sada koristim neka dva mala svičera od 3A spojena u paralelu i to je ok, ali bilo bi bolje da su snažnija.
Reply
#4
Tačno TDA, - mogu povući veliku struju u startu.

Ja sam ubio takvo (SMPS) napajanje od 240VA (12V-20A) sa motorom od brisača (12V/5-6A) na kome je bilo poveliko mehaničko opterećenje.
Isti motor sa istim opterećenjem je radio preko trafo napajanja.

Možda je rešenje da se u plus granu (SMPS napajanja) ubaci jedna dioda i posle nje elektrolitski kondenzator od nekoliko hiljada uF, čime bi se zaštitio SMPS ?
Ima na ovom forumu ljudi koji će bolje od mene objasniti šta se kod SMPS napajanja sme a šta NE sme, po pitanu preopterećenja i kratkih spojeva na izlazu !

Inače, trafo napajanja podnose kratkotrajna preopterećenja.

Pozdrav
Želja
Reply
#5
Nekako mi SMPS nije sigurniji od klasicnog transformatora,znam da te busilice imaju jaku udarnu struju u startu ali sacekacu jos koj komentar pa cu videti sta cu.
Reply
#6
Redno stavljena prigusnica sa primarom takvih napajanja (at/atx) dosta stiti tranzistore..

Na at napajanju je istog momenta kada je prespojen izlaz izgoreo tranzistor, od neke ploce pc napajanja skinuo prigusnicu sa 30 namotaja (zuto-belo jezgro ali dosta manjeg precnika od onog na izlazu) redno stavljena i vise ne gori tranzistor...

Cak i kada se na duze prespoji ic prestane da osciluje i ugasi napajanje, mana je sto napon lakse pada ali nisam nesto testirao koliko je to pre i posle stavljanja.
Reply
#7
Aco,

Zar nebi i prigušnica u izlazu ( prema potrošaču) ograničila ekstremno brz porast struje, i time štitila SMPS napajanje ?
Hoće li prigušnica u kolu primara povećati rasipnu induktivnost u primaru ?
Reply
#8
Ja sam terao bušilicu kojoj je baterija 14.4V preko nekog napajanja za računar, dobro to radi, nego mi se par puta desilo da se napajanje isključilo, vrlo verovatno je bušilica povukla previše struje, pa je okinula zaštita.

Inače, razlika u naponu od 12V iz napajanja do 14.4V koliko ima baterija, ne znači mnogo, malo sporije se okreće rotor i to je sve.

Primetio sam kad nije "pun gas" na bušilici, napajanje počinje da pišti, što je manji broj obrtaja na bušilici sve jače se čuje pištanje, ne znam šta se dešava.
"Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti" - Grunf
Reply
#9
Kod SMPS-a nominalnih snaga za konkretnu AKU bušilicu, moguće je da se isključe pri pokretnju motora jer AKU bušilice pri startu povuku prilično struje. Kod transformatora toga nema, trafo može da izdrži 10x više struje od deklarisane. Samo veći elko i dovoljno robustan grec.
Ako se SMPS predimenzioniše, onda verovatno da ni on neće praviti probleme.
Reply
#10
@Zelja sto se tice rasipne induktivnosti neznam a napajanje o kojem govorim ima vec izlaznu prigusnicu, dok imam atx kome zastita gasi i kad se prikljuci auto sijalica od 45W...

Imenjak je valjda pisao za prigusnicu na primaru u uni smps temi...

Posle snimam to napajanje.
Reply
#11
Ja sam pre jedno 10-ak dana kupio jednu akumulatorsku busilicu. Odabrao sam onu sa baterijom od 12V. Dobra stvar kod ove busilice je ta da se moze,uz pomoc dve faston muske buksne, dovesti 12V preko nekog spoljnog napajanja. To moze biti neki manji akumulator ili neko drugo napajanje uz pomoc trafoa i greca.
Reply
#12
Da ne skrećemo puno temu od osnovnog pitanja koje je postavljeno sa "rasipnom induktivnosti u primaru", jer to su termini za one koji žele znati kako funkcionišu SMPS uredjaji. Definitvno, prigušnica u kolu primara štiti izlazne tranzistore i o tome je Macola detaljno pisao (ANTI-BUM alatka) na :http://www.elitesecurity.org/t449175-Pomoc-oko-popravke-inverter-aparata-za-varenje-Awelco

DeFacto,

- Najjednostavnije je uzeti običan trafo 220/(nazivni napon šrafilice)V oko 100 - 150W i grec spoj ( može i bez elektrolita) i problem je rešen.
- Mogu i SMPS napajanja, ali kako si sam rekao - neka stručniji kažu šta misle, jer je interesantno pitanje i zbog pogona jačih DC motora !
Reply
#13
Ja sam to resio sa baterijom od laptopa. Povadio sam elektroniku iz baterije i napunio je na 4.2V po celiji i evo vec nekoliko meseci ne mogu da je ispraznim (ne koristim je bas previse)
Reply
#14
He,He ...

Prijaviću te prodavcima baterija za šrafilice, pa da vide zašto im posao slabo ide Smile
Reply
#15
Hahahaha! Big Grin
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#16
@Gosha, standardni kapacitet original baterije je 1000-1200 mAh, koliko vidim imas minimalno 14,4V i 4400 mAh.-

pOz
Reply
#17
Gošo, odlično rešenje! Smile
Reply
#18
Gosho ovo bolje nego fabricko Wink

Koristio srafilicu na napajanje kao sto je TDA postavio od 10A i meni je dovoljno ali je nisam previse opterecivao, da jesam verovatno nije dovoljno...

Sad sa ovim at napajanjem nisam probao ali mislim da ce biti dovoljno.
Reply
#19
Nema sta,svaka cast na ideji Big Grin

Nego da ne komplikujem previse,najverovatnije da cu uzeti klasican transformator i grec,zanima me samo da li ima neko ideju kako da resim problem sa startnim udarnim strujama da bih na neki nacin zastitio transformator,ja planiram da uradim neki toplotni senzor pa ne znam da li ce to biti dovoljno.
Reply
#20
Koristim PC napajanje za pokretanje srafilice/busilice. Potreban napon (?) oko 16-18V, ali vrti se i na 12V (malo sporije).
Na istom uredjaju napajam i Weller lemilicu, sa magnetnim vrhom, 50W/24V (+i- 12V).
Hoce nekada da posustane ali se resetuje i to_je to...

PozdraV
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)