Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tutorijal : Izrada pločica laminatorom
Upotrebljivo za krupnije stvari ali za nesto iole sitnije jako diskutabilno da ne kazem poluupotrebljivo. Za home made varijantu jeste da foto postupak deluje komplikovanije ali je ako se ispostuju neka pravila uspeh zagarantovan i ponovljivost zagarantovana (sto je po meni jako bitna stvar), sto za varijantu toner transfer ne moze da se kaze. Da ne pricam kako zavisi previse od kvaliteta tonera, tipa stampaca i slicno. Za home made varijantu mislim da se isplati razmisliti na varijantu cnc. Ako je precizna masinica sa odgovarajucim glodalima rezultat je perfektan i ujedno se pokrije i busenje rupica sto ume da bude smor.

https://www.youtube.com/watch?v=cCm-UL-dCEc
Reply
slažem se da rezultati zavise od štampača i tonera,a takva je situacija i kod lampa-postupka. rekoh već ako je štampa na pausu nekompletna (a obično jeste-osim kad mi je istu znao poslati Vlada021 koji je radio u nekoj vrsti štamparije) onda je i svetlost neumoljiva pa se dobije naoko dobar debeo vod a kad se pogleda prema svetlosti vidi se koliko je zapravo "isparan". kod toner transfera te se razlike popune baš pod valjcima ili peglom.
nesumnjivo lampa-postupak daje oštrije ivice ali i zahteva dosta više pažnje nego valjak. pola mm vodova sa pola mm rastojanja između njih za moje potrebe i moje oči već dolazi do krajnjih potreba i granica,a obzirom da za 10 minuta lagano mogu da opeglam euro format a za 20 da već bude u kadi sa rasporedom na gornjoj strani je opet (meni) dovoljan\povoljan momenat.
.
CNC mašina je svakako dobra ideja,pitanje je odnosa cene i dimenzija u kojima bi mogla raditi. nemam ni okvirnu pretpostavku cene ali napamet kontam da osim za profi upotrebu retko ko će da pređe sa onog na čemu već radi,ili da se ne osloni na Kineza.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
(02-23-2020, 01:55 PM)ddanijel Wrote: Upotrebljivo za krupnije stvari ali za nesto iole sitnije jako diskutabilno da ne kazem poluupotrebljivo. Za home made varijantu jeste da foto postupak deluje komplikovanije ali je ako se ispostuju neka pravila uspeh zagarantovan i ponovljivost zagarantovana (sto je po meni jako bitna stvar), sto za varijantu toner transfer ne moze da se kaze. Da ne pricam kako zavisi previse od kvaliteta tonera, tipa stampaca i slicno. Za home made varijantu mislim da se isplati razmisliti na varijantu cnc. Ako je precizna masinica sa odgovarajucim glodalima rezultat je perfektan i ujedno se pokrije i busenje rupica sto ume da bude smor.

https://www.youtube.com/watch?v=cCm-UL-dCEc

sad pogledah,video je čist bezobrazluk! ?
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Pratim ih vec duze vreme, strasno kako to lepo ispada. Vredi pogledati i ostale video materijale na njihovom yt kanalu.

(02-23-2020, 02:25 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: rekoh već ako je štampa na pausu nekompletna (a obično jeste-osim kad mi je istu znao poslati Vlada021 koji je radio u nekoj vrsti štamparije) onda je i svetlost neumoljiva pa se dobije naoko dobar debeo vod a kad se pogleda prema svetlosti vidi se koliko je zapravo "isparan". kod toner transfera te se razlike popune baš pod valjcima ili peglom.

Ovo se prilicno lepo resi naparavanjem acetonom/razredjivacem . U svakom slucaju poenta je ako se ima dobar film da mozes da uradis i 100 plocica sa istim filmom i sve da budu perfektne.
Reply
probao sam i nije mi uspevalo,ni sa acetonom ni sa razređivačem. pored toga imao problema sa oslojavanjem pločica kojih kući svakako imam oko 7kg u raznim veličinama-verovatno će mi biti dovoljno do kraja života. toner transfer laminatorom daje mi zadovoljavajuće rezultate,tako da ću ostati pri tome naročito sad kad imam sve što mi treba da iz prve odradim posao.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
@ddanijel i ja pratim izradu PCB-a sa tim CNC Wegstr i mislim da do sad sto sam video CNC-a a da se koristi za PCB da su oni najbolji ali cena im je oko 3000e pa za sad samo gledam Smile
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
Wegstr je bezobrazno skup za ono što pruža.
Home made mašinica može da se napravi za osetno manje para i uz malo free softvera da odrađuje isti posao kao i Wegstr.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)