Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APEX - A23 : Snažna verzija APEX - A17
#81
Kako li ovo pjeva sa ovolikim tranzistorima ? Huh a kad bi se stavili tranzistori sa 100 mhz kao sto je Bc327, 337 bi li  bilo još bolje?
Reply
#82
Zasto bi neko uopste pravio A33 kad je vec A9 u klasi iznad svih zvucnika koje samograditelji koriste za slusanje muzike Smile
Reply
#83
U pravu ste !
Reply
#84
Bravo Mile za avatar! Big Grin
Sviđa mi se!
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#85
(12-02-2014, 09:17 PM)apexaudio Wrote: Zasto bi neko uopste pravio A33 kad je vec A9 u klasi iznad svih zvucnika koje samograditelji koriste za slusanje muzike Smile

mnogo je istine u tome! Smile

(12-02-2014, 10:15 PM)TDA Wrote: Bravo Mile za avatar! Big Grin
Sviđa mi se!

e da znaš i meni! Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#86


namontirano na L-profil pa na hladnjak,još električno ne-ispitano ima li kakvih neželjenih kontakata kolektora sa njim
napajaće ga ovaj trafo:brat-bratu oko 500VA,a hladiće ga ventilator sa kombinacijom dve temperaturne APEX kontrole,za svaki kanal po jedna pa koja bude toplija ta će pogoniti ventilator,plus jedna dinamička koja pokreće ventilator u ritmu muzike ako je izlazni signal dovoljno jak:vrzmala mi se po stolu pa što da je ne iskoristim. u napajanju iza greca biće po četiri 4700uF na Borinoj OME pločici:a sveukupno bi to trebalo unutar kutije da izgleda otprilike ovako:

"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#87
Sto je ovo dobro, nemoras ga ni ukljucivati, samo obavezno zastitne otpornike pri ukljucivanju. Sretno!
Reply
#88
pa da ga uključim onda,ili ne? Smile

hvala drug samuki!
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#89
Znam da su samograditeljima njihovi uredjaji dragi i cesto ih stavljaju ispred komercijalnih sto najcesce nije realno, ali kada se uradi ovako nesto to je vec druga prica.
Reply
#90
(12-02-2014, 11:26 PM)11277 Wrote: pa da ga uključim onda,ili ne? Smile

hvala drug samuki!

Nemoj jos mrak je , kada svane pa onda, proba! pratimo dalja desavanja.
Reply
#91
Pisao sam ranije da velike firme nije moguce pobediti u znanju, ali njima uglavnom trziste vezuje ruke pa su kompromisi veliki osim kod bezobrazno skupih uredjaja. Prvo kutija od tankog lima prednja ploca u osnovi plasticna sa aluminijumskom maskom, pozadi jadni zvucnicki i cinc terminali, unutra mali trafo, elektroliti, hladnjacic... mali klimavi konektori, selektori koji najcesce prekidaju kod starijih uredjaja, a potenciomere da ne pominjem. Sve to u samogradnji moze da se uradi mnogo bolje, prednja ploca moze da se osmisli po potrebi bez suvisnih nepotrebnih funkcija a da se ubaci neki vu metar kao onaj olafov sa led diodama poredjanim u polukrug... Na sve to i elektronika se priblizila pa i nadmasila jeftinije modele, a ovaj A23 cak i srednju klasu. Na kraju cilj je uredjaj koji je lepsi od para i od koga se vlasnik tesko odvaja i ne bi ga nikad menjao za nekog sony-ja Smile
Reply
#92
(12-02-2014, 11:48 PM)samuki Wrote:
(12-02-2014, 11:26 PM)11277 Wrote: pa da ga uključim onda,ili ne? Smile

hvala drug samuki!

Nemoj jos mrak je , kada svane pa onda, proba! pratimo dalja desavanja.

tako i sam mislim,jutro je pametnije od večeri - a danas sam dosta promrzao napolju (bio kod vulkanizera i olakšao novčanik za četiri zimske gume novčanica) ali sam ipak smogao volje-snage da se još malo smrznem na radionici da ovo izbušim i pošrafim. za danas dosta a sutra ću isprovjeravati još ima li kakvih neželjenih kontakata,povezati preko serijskog otpornika ili možda 220V sijalice preko primara transformatora i vidjeti šta sam uradio. za prvu ruku makar sam siguran da će biti dovoljno hlađenja za test-pokretanje.

(12-02-2014, 11:41 PM)apexaudio Wrote: Znam da su samograditeljima njihovi uredjaji dragi i cesto ih stavljaju ispred komercijalnih sto najcesce nije realno, ali kada se uradi ovako nesto to je vec druga prica.

Smile hvala Mile,svaka vaša nova šema je stimulans da se ide dalje a ovakav komentar jak podstrek da se pokuša još bolje i dalje. ima već godina i godina da pratim forume,većinu vas elektronskih umjetnika znam od ES foruma,pa preko diyaudio.com i ponajviše eto ovde,za sve te godine po nešto se i naučilo i prikupilo čitajući to što ste redom pisali. još sam ja "mala beba" (bolje rečeno FETUS Smile ) po pitanju teorije ali iskreno u svemu ovome sam više baš iz ovih praktičnih radova i uživanja u njima. ovakvi uređaji,kad prorade,su jagoda na šlagu od torte Wink Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#93
Bravo Aco! Odlično ti ovo ide!!! Big GrinBig GrinBig Grin
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#94
(12-02-2014, 07:55 PM)apexaudio Wrote: Postoji integrisani dupli komplementarni par Motorola MPQ6700 ili smd verzija MMPQ6700 koji bi mogao da zameni po dva para BC550/560 tako bi svi bili upareni i termicki spregnuti i time bi se poboljsale karakteristike.


Naručeno 5 kom Smile

Kad budem imao vrmeena pokušaću da doradim pločicu za njih Smile
Reply
#95
pokrenuo sam jedan kanal i spojio na neki auto zvučnik bez kutije. mirna struja se redovno podešava,zvuk je rekao bi ok ali primjetio sam da se LME49720 grije na oko 35-40 stepeni. njegov napon napajanja je ok i iznosi +/-15V. na ulaz sam stavio 330pF kako je naznačeno na šemi dok je na olafovoj pločici naznačeno 470pF,možda je do toga?
.
na drugoj pločici moram potražiti grešku jer mi skroz zasija sijalica na primaru transformatora.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#96
(12-03-2014, 12:34 PM)11277 Wrote: pokrenuo sam jedan kanal i spojio na neki auto zvučnik bez kutije. mirna struja se redovno podešava,zvuk je rekao bi ok ali primjetio sam da se LME49720 grije na oko 35-40 stepeni. njegov napon napajanja je ok i iznosi +/-15V. na ulaz sam stavio 330pF kako je naznačeno na šemi dok je na olafovoj pločici naznačeno 470pF,možda je do toga?
.
na drugoj pločici moram potražiti grešku jer mi skroz zasija sijalica na primaru transformatora.

Mislim da je to ok temperatura, da postoji neki problem u vezi op-a on bi oborio napon +/-15V, izmeri offset na izlazu... 330pF ili 470pF je nebitno oni su ulazni filter koji sprecava prolaz rf smetnji a da postoje grejao bi se zobel otpornik.
Reply
#97
off-set na izlazu je oko 1mV, a za Zobel - kako se ne.sjetih i sam... hvala Mile, javljam daljnje rezultate!
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#98
(12-03-2014, 12:53 PM)11277 Wrote: off-set na izlazu je oko 1mV, a za Zobel - kako se ne.sjetih i sam... hvala Mile, javljam daljnje rezultate!

Izlaz op-a je spojen preko otpornika 100R, a grane napajanja preko 3k3, op u metalnom kucistu sa nekom svojom mirnom strujom verovatno postize radnu temperaturu, ja ga do sad nigde nisam koristio ali ako je offset 1mV mirna struja se normalno podesava i zobel ne dimi trebalo bi da je ok za dalje testiranje.
Reply
#99
našao sam zez na drugoj pločici, zamjenjena mjesta dva tranzistora i jedan sitan neželjeni ostatak bakra između kolektora i emitora pobudnog tranzistora pozitivne grane pojačala. idem u radionicu da vidim kako se ponaša na zvučnicima i redovnom izvoru signala, da ga malo testiram i ugrijem.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
ovo je drugi snimak,morao sam ga snimati sa radija na mobilnom jer mi se nije dalo prenositi CD-plejer iz kuće na radionu pa natrag:
drugi snimak je sa boljom slikom ali sa drugog telefona (neki LG) koji ima osjetljiv mikrofon i nema opciju njegove dinamičke kontrole osjetljivosti pa je više od pola snimka sa jako lošim zvukom. (sačekati malo da se video "podigne" na YT)inače pojačalo "trpi" razne žanrove muzike,snage ima na pretek čak i na ovim mojim 8r zvučnicima,čisto,snažno,nepokolebljivo... rekao bi vrijedi sve i grama truda i sve i pare uloženog u njega.

postoji jedino neko zezanje sa masama izgleda,kad radi kanal za sebe na napajanju sve je ok,nema šuma-bruma-zujanja ali kad se spoje dva kanala na napajanje pojavi se neko zujanje. vjerujem da je do dijeljenja masa i da će se to lako riješiti sa 10r otpornicima na masama izlaznih konektora kao što se riješilo i na APEX D200. to sad ostaje da eksperimentišem pa ću javiti rezultate.

sutra idem da odradim neki poslić pa ako budem ranije došao poradiću na skutijavanju a ako ne,vjerovatno ću prekosutra imati slobodan dan pa ću onda. kutiju ću iskoristiti od jednog kaset-deka od TDA kojem sam trebao da prepakujem prednju stranu ali sam bio toliko ažuran da mi je nakon godinu dana TDA rekao : "ma zaboravi kao što sam i ja -  tvoja je..." nekada je dobro zaboraviti Smile a sad će me rekao bi,usrećiti...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)