Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino - tutorijali, pitanja, primjeri i projekti
@mikikg daj tom kodu, sto postavljas, povecaj font. Nije da se ne vidi ali sitno pa mora da se napreze.......
Thx
Reply
Ctrl + točkić na mišonji = zoom Big Grin
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
A onda moram Ctrl+0 da ponistim zum a posto se zavalim u stolicu dok citam forum na dohvat je samo mis tako da....
Reply
Za #define sam citao da nezauzima memoriju ali u vecini primera koje sam gledao uglavnom je "const int" pa sam i ja tako poceo mada bar to nije nikakav problem izmeniti i stavljati nadalje #define

me[R]a hvala za adresu,nestizem jos da pogledam detaljno ali koliko sam video Visual Studio svrstavaju medju najboljima.
Reply
Kvalitetan i odgovarajuci alat u svakom poslu doprinosi laksem i brzem radu , to stoji i tu nema dileme. Visual Studio Code spada u bolje alate tog tipa ali licno smatram da je za pocetnika puno lakse i bolje u pocetku koristiti neke prostije, u ovom slucaju klasican arduino IDE (sada imaju i noviju verziju). Kada se savladaju prvi koraci i nauci neka osnova vezano i za programiranje, a i oko kompajlera onda bi prelazak sa arduino IDE na pomenuti VSC bio neki logican sled dogadjaja. U startu dok se podesi i nauci visual studio code moze da bude frustrirajuce za pocetnika i da napravi kontraefekat.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Kvalitetno okruzenje je bitno za profesionalce, a ne za pocetnike. Za pocetnike je idealan Notepad++ jer ce na taj navin najbolje da savladaju pravila jezika. Ako pocetnik koristi profi okruzenje i ono ga stalno ispravlja, nikada nece nauciti pravila jezika.
Reply
@vojinilic
to sto si predlozio je dobar nacin da pocetnik doveka ostane pocetnik
prelazak na ozbiljno profesionalno okruzenje bi bio dobar od prvog dana

@ddanijel
podesavanje moze biti tesko ali bi dobar alat vec sam po sebi morao da ima dobra default podesavanja
svaki dobar tutorial za pocetnike pocinje od isntaliranja i podesavanja programa
idealno je da neko ko je u prici malo pomogne pocetniku da malo sedi pored njega i da ga drzi za rukicu

licno VS code izbegavam jer mi je tesko da se snadjem u njemu, mada stoji da je jako dobar
koristim JetBrains paletu programa, a kao text editor preporucujem atom.io umesto notepad++ (ipak je 21. vek)
Reply
(05-10-2021, 07:35 PM)me[R]a Wrote: A onda moram Ctrl+0 da ponistim zum a posto se zavalim u stolicu dok citam forum na dohvat je samo mis tako da....

Lisica prikazuje koji je nivo zuma, samo klikneš na isti i vraća na 100%


Attached Files Thumbnail(s)

Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
(05-10-2021, 11:57 AM)mikikg Wrote: @Macola

#define ne stedi tek tako prostor, u sustini sve sto napises i upotrebis negde u programu to MORA negde da se smesti, prvo u programsku (FLASH) memoriju jer mora odnekud da pocne a posle dodatno i u RAM memoriju ako je to promenljiva tj nije konstanta.
Generalno #define i const sluze u cilju ustede RAM memorije a FLASH ne moze da se stedi tek tako, mora negde/nesto da se zabelezi ...
To je poznata stvar, zato svi MCU uglavnom imaju daleko vise FLASH nego RAM memorije.

Mikac,

Ne bih sa tobom da vodim polemiku, jer toliko se godina znamo.
Da li će uštedeti prostora, svakako delom zavisi i od kompajlera.

Evo ti korpus delikti primera:Reply
@Macola
Tacna je i tvoja i moja konstatacija! Smile
Tvoj code ce tako raditi kada je cuveni flag za compajler "-O0" (slovo O pa nula) postavljen tj da nema optimizacije.
Kada se postavi flag na primer "-O3" tj maksimalni nivo optimizacije onda ce i tvoj code u oba slucaja da da isti rezultat zauzeca memorije.

PS: opet ovde dolazimo do "pametnog IDE", on ce u svakom slucaju da ti markira sve definicije ili variable/konstante koje si napisao a nisi upotrebio (posivi taj red) i tako ti daje do znanja da je to u tom trenutku bespotrebno i da ce biti uklonjeno ako ukljucis optimizaciju.
Sama ta opcija da posivi red neiskoriscene definicije ili konstante/varibale je neverovatno korisna, samo zamisli kako to sve izgleda kada imas na primer jedno 10.000 source skripti (kao sto imamo u nekim projektima) koji je to haos ... Svaka minijaturna/minimalna pomoc od IDE-a je dobrodosla! Smile

Konkrento oko nivoa optimizacije i pregled svih opcija u vezi toga (gooomila) ima ovde:
https://gcc.gnu.org/onlinedocs/gcc/Optim...tions.html
Reply
Mali off-topic

Jedan primer "pocetnika" ali u mom slucaju i koliko znaci dobar IDE.
Pre nekoliko godina sam silom okolnosti bio prinudjen sa radim na nekom Python code-u.
Uhhh, nikad pre toga nisam programirao u Python-u, samo sam cu za njega ali nisam imao neke preterane volje da se bavim time dok mi nije dosao taj projekat.
Moj zadatak je bila optimizacija postojec Python code-a, da se napravi da radi sto brze moze i da sto manje memorije zauzima ... To su dali Python pocetniku da radi! Smile
Dakle ni sintaksu nisam znao, po neko samo pravilo i ostalo 0, sta cu nikad pre toga nisam programirao u Python!

I tako igrom slucaja uleti JetBrains jer mi je bio poznat iz PHP price i uzmem njihov PyCharm IDE da se igram sa tim projektom.
Kakav alat!!!! ....

Rezultat posle par meseci rada na tome je bio da sam na primer ubrzao vreme procesiranja nekih AI upita sa 7 sekundi na nesto oko 0.2 sekunde i trosilo je jedno 5x manje RAM memorije Smile
Kako? Pa lepo, IDE mi je pomogao i u ucenju i pisanju i u sintaksi i u optimizaciji i u debagingu i profilisanju iiiiii .... Smile

PS: Cak se ne secam da sam postavljao bilo kakva pitanja ovde na forumu u vezi Python-a, ne zato sto sam nesto krio nego jednostavno sve mi je bilo manje-vise jasno kroz IDE, nema sta tu mnogo da se filosofira, sva osnovna pravila i sintaksu jezika te IDE forsira da naucis i vrlo brzo predjes na konkretne stvari koje ti trebaju.
Reply
Programiram sad vec 20ak godina, i mogu da se slozim sa ostalima da IDE jako znaci pocetnicima, posebno onim manje zaljubljenim u IT, a koji zele da se ipak upuste u te vode. Dobar IDE ce nauciti pocetnika u prvih sat vremena programiranje vise nego ne znam koliko tutorijala na Youtube (P.S. Inace jaki sam protivik ucenja na Youtube i praktikujem da uvek pored sebe imam papirnu knjigu).

Sigurno da "takvi" programeri nece znati arhitekturu racunara, kako se organizuje memorija i sl. ali sa danasnjim jezicima (i okruzenjima) oni ce svakako imati posao. Oni "drugi" ce pisati svoje programe u jednoj liniji preko seriskog terminala Smile

P.S. Voleo bi da sam pre imao dobar IDE kada sam pisao shell kodove u asembleru, umesto sto sam morao da procitam sve o intel arhitekturi i windows internals Big Grin
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
Svako ima svoje misljenje, a zaboravlja se kako se programiralo do pre 10-15 godina. Pogotovo 90-ih kada su postojali samo obicni text editori.
Miki npr. programira od 90 i neke godine i za njega ne moze da se kaze da je pocetnik, pa makar i trebao da savlada nov programski jezik jer jako dobro poznaje filozofiju programiranja na svim nivoima i svim platformama.
Za mikrokontrolere je IDE jako bitan, slazem se, ali licno mislim da se najbolje uci kada se vise vremena posveti arhitekturi kontrolera i samom jeziku. Kao sto je Ivan rekao, knjiga i polako. Ovaj nacin zahteva dosta vremena, ali je moje misljenje da je najefikasniji na duze staze. Kada se dobro sazvace aktitekrura i tehnika, onda svakako IDE igra znacajnu ulogu u cilju olaksavanja i ubrzavanja pisanja programa.
Takodje, Macola, Mladja, Miki i mnogi drugi koji su vrhunski inzenjeri i programeri kontrolera su sazvakali sve preko DOS simulatora koji je zahtevao ozbiljno razumevanje rada upotrebljene arhitekture i na taj nacin su pisali optimalne programe i svoje funkcije za svaki uredjaj koji su implementirali.
Opet, postavlja se pitanje za koje potrebe se uci programiranje MCU-a. Da li samo da se uradi neki brzinski posao ili bas da se udje u sustinu same masine i optimizuje logika rada.

Nemojte mi zameriti ako idem previse u off, ali ovo je moje misljenje i ne kazem da je ono jedino ispravno.
Reply
@vojce
Isto tako ne treba da zaboravimo da kada smo mi kuckali po DOS-u jer nam je to tad bilo jedino i dostupno, neki su imali prilicno napredniju postavku za to vreme sa UNIX-om i tada jos GCC prevodiocima, imali su bolje alate ... Da smo mi to tada imali eeehhh ... tek evo posle 10-15 godina dolazimo na GCC kao "aktuelno" nesto ... koje crno aktuelno to je tehnologija od pre 40 godina jedna ista Smile
Reply
Mozda bas zbog dos-a i takvog nacina ucenja ja imam ovakvo misljenje. Nisam tada mogao da ucim na drugi nacin, pa ne mogu da kazem deugacije. Da sam tada krenuo sa nekim dobrim IDE-om, sigurno bih pricao drugacije.
Opet, ovo je posmatranje iz mog ugla.
Reply
Izvinjavam se, prva oficialna verzija UNIX-a pisana u C je izasla 1971. godine, pre 50 godina, pola veka slavi!
Reply
Kada odete u auto skolu, ucite da vozite na autu relativno novije generacije, manuelni menjac, servo volan, servo kocnice. Preporuka pocetniku da koristi obican notepad++ i slicno je kao kada bi ste rekli da je najbolje u gore pomenutoj auto skoli da se casovi voznje odrze na zapreznom vozilu, eventualno nekoj zastavi 750 koja nema ni servo volan ni servo kocnice, "jerbo" se tako bolje nauci.
Isto tako navodjenje pocetnika da koristi ultra napredna IDE okruzenja je kao kada bi se ucenje u autoskoli radilo na "TESLA" vozilima na deonicama gde je aktivan autopilot, nema menjanja brzina, auto sve radi za vas, pa cak i vozi umesto vas 80% puta. Shvatite ovo kako hocete ali licnog sam misljenja da i jedna i druga preporuka nisu dobre za nekoga ko ulazi u ovaj svet i da najobicniji "arduino IDE" je puno adekvatniji, ima solidnu bazu sa primerima, podrzava gomilu hardvera, gotovih primera na sve strane i to je sasvim solidan pocetak za nekoga ko je u domenu "zasto moze ili ne moze GOTO xx" .
Argument da on treba da poznaje periferije i internu arhitekturu (i ne znam sta jos) je u domenu da na casovima teorijskog dela za polaganje za B kategoriju bih morao da znam kako radi SUS motor "u sitna crevca", tipove vesanja i amortizera, i tip servo volana kako radi hidraulicki, a kako elektro servo.
Onaj ko se kasnije bavi reli trkama ili odrzavanjem automobila i od toga zivi on ce nauciti, isto tako ko krene sa arduino IDE kasnije ako ga zanima ucice i internu arhitekturu mikrokontrolera sa kojim radi i jos puno toga, ali poenta je da moze da uci i ne mora jer zavisi da li mu treba da napravi neku prostu stvar ili mu treba da pravi elektroniku za respiratore koji odrzavaju nekog u zivotu. Ako ne bude ucio njemu ce ono sto je Miki rekao procesing necega trajati 7sekunde, a onaj sto je zagrejao stolicu i pomucio se da nauci "do dna" njemu ce to isto raditi 0.2sekunde, ali to sve dolazi POSLE. Zlatna sredina je idealna za pocetak ukoliko ne zelimo da odbijemo nekoga da se bavi ovim.
@1van je jako lepo opisao i sasvim bih se slozio sa njime, ovo moje iznad je u principu prosirena verzija toga Smile
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
BTW: Sad se setih, onaj projekat u Python sto sam radio je jos morao da se prebaci sa Python 2.x na 3.x, ovi ostali developeri "kulirali" kao gde to sad ovo-ono, veliki posao da se odradi i prebace to meni, hmm, nema problema, sa PyCharm sam to prekuckao za 1 dan, ovi ostali developeri nisu mogli da veruju mislili da ih zezam : )
Razlika je bila smesna, 4-5 nekih sitaksnih promena koje su bile razbacane po skiptama i jos nesto negde morao da se doda jedan argument ili tako nesto, ustvari ja nisam ni imao pojma koja je razlika nego mi je IDE ustvari pokazao sve greske i predlozio kako da prepravim jer on naravno znao sva pravila jednog i drugog tj pravila iz radne konfiguracije (koja se lako prebacuju) i to je bila cela stvar, vrlo konkretno mi je IDE pomogao, cak je bila i srecna okolnost da je taj code posle proradio na prvu posle izmena, super-cool, unapred mi je IDE rekao "samo to zameni tako i bice OK" i stvarno tako bilo Smile
Reply
@mikig
mozda bi ti lepse bilo da nisi bio okruzen takvim ljudima
da ne upotrebim kakav epitet 😁
Reply
@ubledeli Znas ono "ka zna zasta je to dobro" ... E posle toga sam presao na Clion jer sam video da dobri alati mnogo znace, a za Python, iskreno mislim da sam vec i zaboravio sintaksu, ne interesuje me to, imam mnogoooogoo bolji alat i jezik koji isto tako dobro se edituje i pise sa dobrim i pametnim IDE ...
Kada je Clion uveo i podrsku za embedded i mikrokontolere, tu je bio kraj svim mojim potragama za IDE-ima (keila-ova, STM workbenchovi, arduina, elktrona, atoma i cega jos sve), dosao sam napokon do pravog alata koji mi zavrsava posao za sve sto je vezano za C/C++ i to multy-platform ...
Cak sam skoro sve moje projekte koje sam pre radio u Keil-u portovao na Clion, tj Clion me je naterao da naucim dobro Cmake/make (build sistem) jer je to u celoj prici tu osnova (sto Keil totalno sklanja od korisnika) i dobio totalnu kontrolu prakticno na svemu sto mi treba i napokon "odkacio" Keil jer je brate mnooogoo skup ....
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)