Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simetrični preamp - Linear Audio Vol. 5
Hvala Braco Smile
Reply
Proveravajući mernu tehniku u vezi sa razvojem Jung/Wurcer-ovog pojačavača izobličenja, izmerio sam ponovo BP preamp.
U međuvremenu se kod moje merne tehnike dosta toga promenilo (novi eliminacioni filter, prelazak na REW kao standardni softver za merenja, revizija starih i izrada novih kablova), pa moja stara merenja verovatno više nisu aktuelna.
To je istovremeno bila i prilika da uporedim dve verzije preampa koje imam - prvu, s klasičnim potenciometrom daleko od pločice, i drugu, s relejnim atenuatorom.

Prva verzija se trenutno nalazi u nekom prelaznom stanju jer sam demontirao pojačavač za slušalice Sjöström, pa su mi kablovi koji su mu donosili signal slobodni u kutiji.
Međutim, kako pokazuje prvi prilog, rezultati su izvanredni: pri izlaznom naponu od 1Vrms i pojačanju od 1x (0dB), pri čemu je izlaz iz BP preampa opterećen impedansom filtera od 7K, REW pokazuje THD od -150dBFS (FS, tj. opseg moje audio kartice je 5Vrms). Svedeno na izlazni signal od 1Vrms, koji REW ne vidi zbog filtera i LNA, THD iznosi -136dBc (1V u odnosu na 5V daje 14dB).
Za proveru, uradio sam i merenje pomoću programa SpectrumLab koji sam ranije koristio i kod koga su parametri spektralne analize drukčiji u opdnosu na REW (spektralni prozor FlatTop, drugi faktor preklapanja zapisa u Welch-ovom algoritmu, drukčije osrednjavanje) i dobio isti rezultat (drugi prilog). Drugi harmonik ima nivo od -102dBFS, ali pošto mu se doda slabljenje filtera od 12dB i oduzme pojačanje LNA od 60dB dobijamo isti rezultat kao i kod REW: -150dBFS, odn. -136dBc.
Ovde je potrebno napomenuti da matematika predviđa porast izobličenja ako se potenciometru, u svrhu ograničenja pojačanja na kraju njegovog  hoda, doda otpornik. Teorija je tačna, ali je to dodatno izobličenje očigledno ispod nivoa moje merne opreme.

Verzija s relejnim atenuatorom RelaixedSMD daje iste rezultate kao i verzija s potenciometrom (treći prilog). Zbog prisustva još jednog trafoa u kutiji (napajanje atenuatora) i mikropocesora, odn. displeja, kod nje je nivo smetnji iz mreže viši za nekih 10dB, ali i dalje potpuno nečujan.

Treba još napomenuti da se ovaj nivo izobličenja vidi samo zahvaljujući osobini Furijeove transformacije da šum raspodeli po frekvenciji, čime se njegov prag drastično spušta. U primeni, tj. pri slušanju muzike, sva izobličenja ovog preampa su daleko ispod nivoa belog šuma elektronike.

Obzirom da ovaj projekat upravo beleži petogodišnjicu, uzimam sebi slobodu da podsetim na donji pasus iz originalnog članka, koji me je podstakao da projekat postavim na forum:

"I have a double agenda in presenting this demonstration project. Firstly just to demonstrate how the"new" design methodology works in practice, but secondly to invite doubters to discover for themselves how a bit of rational engineering can produce staggeringly good sonics without resorting to boutique parts or boutique thinking. This is going to be the cheapest and best-sounding preamplifier you've ever built." 

Pozdrav
Reply
Podstaknut komentarom u temi Bato MM Build up:
https://forum.yu3ma.net/thread-2564-post...#pid113805
vratio sam se na taj problem i pošto do poništavanja nule i pola dolazi zbog kombinacije LP filtera i dif. pojačavača (sam filter je drugog reda), ispada da bi se taj jedan pol mogao i uštedeti. Tako se šema pojednostavljuje, a BOM smanjuje za dva otpornika i dva bipolarna elektrolita (12k/10uF).
Simulacija pokazuje da je to moguće (v. prilog, na ordinati je pojačanje sklopa bez regulacije izl. nivoa) - dobija se isti rezultat kao u Vojinovoj analizi.

Odavno razmišljam o malo unapređenoj verziji preampa sa relejnom regulacijom izlaznog nivoa u našoj izradi, pa bi ovo možda moglo da posluži kao početni impuls.

Pozdrav
Reply
@Braca

Možeš okačiti i sliku sheme, možda i LTspice file!?
LP
Dragan
Reply
Dragane, radi se o atenuatoru koji sam već ranije ugradio u moj preamp No. 2.
https://forum.yu3ma.net/thread-683-post-...l#pid64748
Originalna verzija tog projekta predstavlja ulazni selektor za 4 RCA para i kolo za odloženi start poj. snage. Ako pogledaš slike, videćeš da sam pločicu "hirurški" modifikovao da bi birala samo dva ulaza preko relea na pločici preampa.
Pošto je autor tada prodavao pločicu i softver, to me je poprilično koštalo, ali sada je to "open source", pa bi se na toj osnovi moglo naparaviti rešenje koje odgovara BP preampu.
To znači da bi se crtala nova pločica koja bi sadržala samo ono što nama treba, što bi bitno smanjilo cenu. Ja sam u atenuatoru koristio MiniMelf jer spravu koristim i kao merni pojaćavač, ali to nije obavezno jer su tankoslojni 1206 isto tako dobri.
Daljinac sluša dva koda, a ja sam izabrao Sony/Philips pošto imamo televizor Sony, pa koristim isti daljinac. Doduše, tu ima problema kada milostiva gledaju TV a ja slušam muziku Big Grin .
Ja sam veoma zadovoljan tim atenuatorom - Jos je uradio meko preklapanje releja tako da se promena izlaznog nivoa praktično ne čuje. Imam negde i merenja tih preklapanja i poslao sam ih i autoru.

Pozdrav
Reply
(04-11-2021, 04:23 PM)Braca Wrote: Tako se šema pojednostavljuje, a BOM smanjuje za dva otpornika i dva bipolarna elektrolita (12k/10uF).
Simulacija pokazuje da je to moguće (v. prilog, na ordinati je pojačanje sklopa bez regulacije izl. nivoa) - dobija se isti rezultat kao u Vojinovoj analizi.

Braca, na ovo sam mislio...
LP
Dragan
Reply
Ok, evo modela za LtSpice.

.asc   DCcompDiffWithBuffer_LT1115_FeedForward_1stOrder.asc (Size: 5,17 KB / Downloads: 12)
Reply
Ima li neko možda  viška  PCB za ovaj preamp  a da je spreman da je  se odrekne uz novčanu nadoknadu ?
Hteo bi da probam ovaj preamp u kombinaciji sa relejnim atenuatorom.
Reply
(05-24-2021, 05:53 PM)gorso69 Wrote: Ima li neko možda  viška  PCB za ovaj preamp  a da je spreman da je  se odrekne uz novčanu nadoknadu ?
Hteo bi da probam ovaj preamp u kombinaciji sa relejnim atenuatorom.
Dobićeš pločicu - besplatno.
Reply
Evo verzije relejnog atenuatora za BP preamp.

.pdf   relpanel.pdf (Size: 42,25 KB / Downloads: 20)
Reply
u slucaju nestanka napajanja na uln ili sklopu koji upravlja maksimalan signal ce otici prema zvucnicima. trebalo je koristiti mirne kontakte i za mute i za atenuatorske otpornike
Reply
Slažem se s Jevremom.
To je već bilo pomenuto ovde:
https://forum.yu3ma.net/thread-2589-post...#pid114537
Reply
U redu ispraviću.
Reply
Evo nove pločice sa nekim izmenama.
-Mute na mirnim kontaktima releja (potrebna mala izmena koda)
-Fotprint 1206 za otpornike
-Releji su AZ850-12V (brzi i tihi)
-Mogućnost izbora mehaničkog ili optičkog enkodera uz dodatni konektor za taster
-sve na jednoj PCB

.rar   newatt.rar (Size: 746,15 KB / Downloads: 12)
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)