Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
e-praktikum audio-daljinac + Clepsidra ton-kontrola + APEX MC10 RIAA
izmenio kondenzatore,stavio potenciometar ispred predpojačala, povećao pojačanje MM MC smanjenjem 1k na 470r. proverio napone na šantovima i grejanje: napon stabilan a grejanje na sobnih 23 Celzijusovih više nego ok,mlako nakon izmena gore navedenih. kad dođe leto,odlučiću da li će APEX SERVO-PSU ići umesto APEX SHUNT PSU, za sad mi ovo itekako "igra". APEX SERVO-PSU je spreman i čeka se trafo koji je poručen,tako da ima slobode oko konačne odluke.
.
smanjenje 1k na 470r na MM MC je konačno, ostaje,u mojem sistemu paše. neka se sluša koliko mi vreme dozvoli pa ću videti kako šta dalje. do tad slušam sam dok mi ne dođu drugi parovi ušiju da prosude. svi su dobro došli!
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
ovi iz Trafco su postali žešći očaj za saradnju. prvi trafo koji sam poručio od njih trebao je imati 4x24Vac sekundare plus još jedan 10Vac. dobio sam 5x24Vac sekundare,još ih bezbrižno spojio i rizikovao spaljivanje releja i kompletnog dela za njihovo pokretanje, aktivne i pasivne komponente pa i sav rad u skidanju istih,nabavci novih i njihovom postavljanju nanovo. rešilo se tako što sam potrošio vreme i novac za gorivo da bi prešao 60km od toga naravno 15ak km kroz beogradsku gužvu i parking kartu da bi mi namotali još taj jedan 10Vac sekundar.
čak šta više,pre odlaska tamo pozvao sam ih a oni mi hrabro rekoše da sam sebi odmotam taj jedan 24Vac do potrebnih 10Vac - pa jbt kao nema veze što je žica predviđena za 0.5A a treba biti ja 1A? da izuzmemo situaciju što bilo kakvim akcijama u kućnoj varijanti gubim garanciju na trafo!!!
5 litara benzina košta skoro 750rsd a parking 50,što je još skoro 30% na osnovnu cenu,pa je još i dobro što mi ništa nije spaljeno pre svega toga! umesto 2650rsd koštalo me 3450rsd! i naravno vremena,nerava...što mi niko ne može platiti ni vratiti nikakvim "izvini"!
.
ne lezi vraže, poručim drugi trafo sa nižim naponima sekundara 2x18 2x20 i 1x10Vac,iste snage da bi ga spojio na Apex servo psu. poručio ga pre dve sedmice i isti dan uplatio čim sam dobio mejl ponude. način preuzimanja City express. u mejlu ponude piše lepo da izrada počinje onog momenta kad im na račun legne moja uplata za konkretnu ponudu.
danas,dve sedmice kasnije,dođe city express I naplati mi 3050rsd tj dostavu i izradu - ponovo! nazovem Trafco a oni kažu mora da je neka greška,ako jeste poslaćemo vam novac nekako - ali u svakom slučaju pozvaćemo vas za pola sata kad dođe šef. sat vremena kasnije nazovem ja pošto oni nisu,posle pete reči prepozna me onaj sa druge strane i tonom "smaraču jedan" kaže "...da da da poslaćemo pare city express-om danas..."
videćemo kad ce biti ti danas,ali znam da sa Trafco više nema saradnje što se mene tiče! mogu da pogrešne jednom,ali da mi preporuče da izgubim garanciju samostalnim odmotavanjem sekundara da bi dobio poddimenzionisan presek provodnika,pa da mi zatim dva puta naplate isti proizvod a onda još mrzovoljno odgovore na poziv koji su oni trebali da urade... e pa dosta je! nisam nikad zvao druge,mada i ako su ti drugi i skuplji u startu sigurno konačno nisu,samo ako urade posao odmah kako treba. moja preporuka - zaobići Trafco u širokom luku!
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
danas bio kod mene Ariton pa smo poredili ovaj Phono preamp sa njegovim - moram da priznam da njegov dosta bolje radi i to kad su u pitanju kraj srednjih i visoki tonovi. kao da je ovaj preamp ugušen sa onim kapacitetom od 2n2 paralelno vezanim sa izlazom preampa,visoki i srednji se dobiju tek pojačanjem na ton kontrolama kod mene. valjalo bi se poigrati sa njegovim smanjenjem ali to mogu tek uz Aritona i njegove ploče i preamp da se ima čime porediti.
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
ja bi probao sa kondom od 1nF ili slicnim pa poslusao...
http://kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=11588

nabavi i 100p http://kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=11006
trebace za sigranje
Reply
treba se nabaviti,mislim da nemam tih konkretno jer mi nigde ranije nisu trebali. moram početi da koristim onaj mali tefter... Smile
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
pajaaa, ne znam sta se ceka...

a moras nabaviti i jos poneku plocu...
Reply
i to je istina,ovo što imam je skroz bez veze. moram i pliš da nabavim,pa destilovane vode,pola kapi ferija... Smile kažem ja da blokče mora u upotrebu...
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
plis ce dobijes od minja, sve ostalo kupi, jedino ce ti biti zaebano za onu polovinu kapi ferija...
Reply
A koji preamp je prilozio Ariton?
Reply
Fisher CC-7000

https://forum.yu3ma.net/thread-1227-post...l#pid91399


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Hvala.
Reply
Nema na cemu.
Reply
Treba proveriti MC10 u simulatoru moguce da sam negde pogresio u RIAA ekvilizaciji, vidim da sam C6 oznacio sa 100uF umesto 1000uF...
Kad testiram neki phono preamp meni je MM-3 referenca, ako se zvuk razlikuje onda znam da nesto nije u redu. Vise visokih tonova ne znaci bolji zvuk RIAA karakteristika mora da se prati unutar +/-0,5dB tolerancije, kod MM-3 to je +/-0,2dB.

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
(02-03-2019, 09:36 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: danas bio kod mene Ariton pa smo poredili ovaj Phono preamp sa njegovim - moram da priznam da njegov dosta bolje radi i to kad su u pitanju kraj srednjih i visoki tonovi. kao da je ovaj preamp ugušen sa onim kapacitetom od 2n2 paralelno vezanim sa izlazom preampa,visoki i srednji se dobiju tek pojačanjem na ton kontrolama kod mene. valjalo bi se poigrati sa njegovim smanjenjem ali to mogu tek uz Aritona i njegove ploče i preamp da se ima čime porediti.

Uporedio sam RIAA filtere, ukratko ako bi se na MC10 promenio C7 u 8,2nF umesto 5,6nF i izbacio C10 od 2,2nF prenosne karakteristike bile bi identicne.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
hvala mnogo Mile,kad probam javljam se sa rezultatima!
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
(02-04-2019, 09:32 AM)apexaudio Wrote: Treba proveriti MC10 u simulatoru moguce da sam negde pogresio u RIAA ekvilizaciji, vidim da sam C6 oznacio sa 100uF umesto 1000uF...
Kad testiram neki phono preamp meni je MM-3 referenca, ako se zvuk razlikuje onda znam da nesto nije u redu. Vise visokih tonova ne znaci bolji zvuk RIAA karakteristika mora da se prati unutar +/-0,5dB tolerancije, kod MM-3 to je +/-0,2dB.

malo sam ja to skratio sa "kod Fisher ima više visokih", radilo se o tome da su detalji zvuka zapravo nestali a pojavili se kad je na isti amp,zvučnike i gramofon spojen njegov preamp. meni je promena sa mog prvog phono preampa prijala jer je onaj prvi baš prštao i nije imao basa,a MC 10 ga ima i odmara uši nasuprot tog prvog mog phono preampa.
Aritonov se pokazao baš izbalansiran, ploče su zvučale kao cd-ovi. moje prethodno slušanje gramofona je oskudno,to su bile otprilike Savica i slični, zatim ovaj gramofon i jedna stara ali dobro očuvana ploča i ostatak oštećen i izgreban pa samim tim i nisam imao referencu šta mi prvo sam moj gramofon može dati naročito nakon onog prvog "kreštavog" phono preampa. sve nedoumice je rešio on sa svojim dobro očuvanim pločama i dobro udešenim phono preampom. sam Ariton se između mnogo toga ostalog dosta bavi i merenjem zvuka iz zvučnih kutija pa ima istrenirano uho,dobre ploče koje zna kako zvuče tj koje detalje zvuka ne sme da izgubi i nakon par numera nacrtao mi je kako on doživljava RIAA krivu od MC10, blagi pad do 8kHz a nakon njega dosta oštar pad. prvo je čuo MC10 a onda video šemu,i njegov komentar bio je smanjenje izlaznog bloka 2n2 bar upola ili totalno uklanjanje. takođe se spomenuo i promenu ulaznog kondenzatora na nizu vrednost ali kad je video da je to sad već 100pF nije više komentarisao.
.
ostaje da probam da uradim navedene izmene kondenzatora pa da vidim kako ce to onda zvučati. svakako,ni malo naivna tematika u kojoj sve OS svega zavisi...
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
Treba izmeriti karakteristiku, ne vredi procenjivanje na sluh, a teoretski vremenska konstanta RC filtera 1k i 2,2nF je daleko iznad cujnog opsega. Ako se isti RIAA filter cuje razlicito onda treba pronaci sta je uzrok tome. Kod OP ampa imamo veliko pojacanje otvorene petlje, visoku ulaznu i nisku izlaznu impedansu. MC10 je diskretni CFA pojacavac, bitno je da upotrebljeni tranzistori imaju odgovarajuce karakteristike. MJE340/350 je moj los izbor bolji izbor bio bi BD139/140 ili slicno sa vecim pojacanjem... Ukratko ako sve ispravno funkcionise razlika bi morala da bude samo nijansa.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
Najlaksi i najednostavniji nacin da se napravi phono preamp je pomocu OP ampa kome se u kolu povratne sprege postavlja RIAA filter kao kod vecine komercijalnih uredjaja (aktivni RIAA). U samogradnji se cesto koristi pasivni RIAA izmedju dva stepena pojacanja, a MM3 koristi kombinaciju pasivnog i aktivnog sto po meni daje najbolje rezultate. Ipak u samogradnji je najzabnije raditi diskretne pojacavace, evo jos jedne zanimljive seme .

APEXaudio.MileSlakovic
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)