mesec i jače sam se borio sa ponovnim pokretanjem ovog selektora,a nikako da poslušam šta mi n.pejcic reče:"odaberi opciju 1 2 ili 3."
namučio sam se junački oko zapravo jednostavnih stvari. nacrtao sam pločice prvi put sa pretankim vodovima (zaleteo se!) a onda i drugi par sa debljim vodovima i masom gde god je stigla,što se pokazalo kao dobra odluka.
ono što nisam uradio kako treba je
pod jedan; nisam pregledao koliko i kako su se ojeli bakarni vodovi na pločicama što je samo po sebi dovelo do neželjenih kratkih spojeva naravno tamo gde ih nikad ne bi očekivao.
pod dva;dozvolio sam sebi nekoliko kratkih spojeva lemljenjem jer sam žurio osećajući se usput sigurnim.
pod tri; nisam radio selektivno,sstavljajući neo po deo nekom logikom. ovde bi to počelo od napajanja,zatim od dela sa tasterskom kontrolom pojačavanja i utišavanja preko el.motora potenciometra. sledeće bi bilo lemljenje dela kontrole releja-da se polemi sve a onda simulira napon baze odgovarajućeg tranzistora za odgovarajući relej.
pod četiri; da bi to uradio kako treba svakako je valjalo proveriti i svako sledeće lemljenje releja na pločici kod ulaznih činčeva. kad sve to "gilta" onda se stavlja PIC i tad ako je sve unapred bilo ok mogu se očekivati valjani rezultati.
sve to ja naravno nisam uradio nego sam išao putem luđeg otpora pa oduzeo enaB njegovo vreme,a onda i n.pejcic isto tako prođe - da bi napokon seo i razmislio: dva čoveka kažu da je njihov deo posla ok,dakle do mene je.
prvo mi je info-led treptao na sekund na šta mi n.pejcic naravno reče "odaberi režim rada",kako stoji u uputstvu. nisam imao takav slučaj pri prvom pokretanju - morao sam naći kod na univerzalnom daljincu pa sam kontao kako prvo treba da nađem kod pa onda da odaberem režim rada. napokon danas odlučim da poslušam čoveka pa da preskočim traženje koda i stisnem taster 1,za režim rada koji mi treba. i voala! naravno cela stvar proradi,što se tiče daljinskog upravljanja.
međutim,pogrešno sam povezao LED za indikaciju koji kanal trenutno radi,pa sam to prelemio kako treba.
zatim pođem da povežem skalameriju u sistem i skontam da nemam 12V za spolji power relej koji povezuje ostatak sistema (pojačalo i izvori) na mrežni napon. razlog je uspostavilo se što relej kojeg sam koristio u programu ima različit raspored kontakata za dolazni napon i mirne-radne kontakte. muka živa za prelemiti "as it is" ali kao odradim. ok,sad imam i taj napon kad treba i kako treba.
vidim da Đavo nosi svoje,daj da ogledam da li su kontakti valjani,jesu li rasporedi levi-desni kanal u redu - i nađem 12V na desnim izlazima.... ponovo razlemljavam dugu pločicu sa svih 24 činčeva i naravno nađem "pre-lem" kontakt između plusa napajanja releja i voda desnog sigala. rešim to - kad ono opet nema 12V za spoljni power relej... eheeej... loš lem...
odem lepo večeram,vratim se i sve ponovo pregledam i proverim unimerom pre "konačnog" zatvaranja. radi.
neće ostati ovakav uopšte,što se tiče svega osim ePraktikum dela i RIAA. njih ću ostaviti kakvi jesu,samo ću skratiti ožičenje. predpojačalo će biti Borin Allegro,i prednja strana će biti zamenjena drugom uslovljena rasporedom potenciometara na njoj. pot za pojačavanje će ostati daljinski kontrolisan.
trenutno neugledno izgleda ali radi:
https://www.youtube.com/watch?v=SAQQNAHISVA
redovi "desni-levi kanal" rade kako treba,jedino je šansa da se obrne ako se ne pazi kod vođenja signala do i od predpojačala. to sam ispade nekom ludom srećom uspeo da odradim valjano iz "cuga".
naravoučenije - otići kod očnog i kupiti naočale za dalekovide jer evidentno ne vidim dovoljno dobro blizu,a usput lepo potražiti finu stonu lampu sa sijalicom sa žarnom niti,usput ne štedeći razmišljanja oko toga šta prvo postavljati na pločicu pa testirati,a šta drugo,treće... i tako baš tim redom.
a pre svega - pamet u glavu a sigurnost u sebe u drugi treći plan...
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude