Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sve i svašta
(01-27-2023, 11:36 PM)yugaja Wrote: Jedino da razdvojis u više kanala, tj (aktivna) skretnica +odgovarajući pojačavači. Za sub je par stotina khz više nego dovoljno, msm korsite  i IGBTve za velike stage mrcine. Za srednje/visoke onda moze da se optimizuje freq vs potrebna snaga.
Ne mogu da zamislim ništa drugačije smisleno..

Znam na šta misliš, ali ne, time i dalje imamo "stalnu" radnu frekvenciju..., znači amp na ulazu meri frekvenciju i u zavisnosti koja je - menja radnu. Ili ti: Radna freq=ulazna freq x 1000 (ili koliko god). Znači dobiješ malo analogniju D klasu... Ne znam dali ću se dobro izraziti ali Variable Sample Rate D class.
Kao što rekoh nemam znanja dovoljno ali kako ja mislim da radi je da je teže otvoriti gejtove kad puno struje treba (za basove) nego kad su visoke frekvencije u pitanju gde ne treba toliko snage.... Možda sam u zabludi.
Ali to je neko moje razmišljanje
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
Ovo teoretski moze ako puštaš iz signal generatora 1 frekvenciju, medjutim muzika je sve ali nije 1 frekvencija vec zbir raznih instrumenata/frekvencija tako da u svakom momentu imas mix svega i svacega u audio signalu.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Znam na šta misliš to me je i kočilo nekih pola sata da uopšte i napravim prvi post 😉
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
Vlado, dilema koju si opisao važi za sve procese pretvaranja analognog signala u digitalni i obratno.

Nyquist-ova teorema kaže da je za potpunu rekonstrukciju digitalnog signala u analogni neophodno da frekvencija diskretizacije Fs bude nešto više od dva puta veća od najviše frekvencije signala Fmax, dakle Fs > 2 x Fmax. Ako bi bi taj faktor bio tačno dva, onda može da se desi da validan signal na Fmax ima dva uzorka na nuli i tada nema rekonstrukcije.
Prethodno važi ako je signal oštro ograničen na kraju opsega.

Rekonstrukcija se obavlja u izl. filteru D/A konvertora (klasa D je takođe D/A konvertor), koji u slučaju jednopolnog filtera ima strminu od 20dB po dekadi. Prema tome, ako taj filter ima koleno (-3dB) na 20kHz, tvoja prekidačka frekvencija će u odnosu na 20kHz biti oslabljena za nešto više od 40dB.
Zašto sada pričam o prekidačkoj frekvenciji? Pa zato što između uzastopnih digitalnih uzoraka imamo strme prelaze i ravnine (zero-order hold) pa se prekidačka frekvenicja i njeni harmonici takođe pojavljuju u spektru i moraju da budu eliminisani.

Uporedi sada tvoju klasu D sa CD standardom koji za max. frekvenciju muzike od 20kHz ima Fs = 44,1kHz i zato predstavlja veliki izazov za dizajn rekonstrukcionog filtera.

Međutim, razlika između običnih i vrhunskih pojačavača klase D ne leži u prekidačkoj fekvenciji već u kvalitetu LC filtera i realizaciji povratne sprege.
Reply
(01-28-2023, 10:04 AM)Braca Wrote: ... Međutim, razlika između običnih i vrhunskih pojačavača klase D ne leži u prekidačkoj fekvenciji već u kvalitetu LC filtera i realizaciji povratne sprege.

E vidiš Braco ja to ništa nisam znao do sad! Hvala na odgovoru!
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)