Thread Rating:
  • 4 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sve i svašta
"Crouzet" PLC sa 24 konfigurabilna izlaza (broj ulaza je nepoznat i neograničen jer su eksterni :-).U gornjem delu fotke su master clk i interapt rutina, dole je main petlja :-)
Klok (PCL) na obe naprave ima pravo biti zaustavljen i nastavljen spoljnim uslovima, pa ima i clk promenljive brzine i totalni sleep mod, naravno i weakup.

Izlazi  imaju dva nezavisna prekidača: jedan N.O. drugi N.C, što bi bilo uporedivo sa optički izolovanim izlazima koji imaju lebdeće mosfete i to nezavisni top i bottom a mogu biti vezani i kao push-pull i biti zakačeni na bilo koje napajanje do 500Vac/dc, svaki posebno.
Pozicije bregova su programabilne po vremenu dejstva u ciklusu i po trajanju on ili off stanja.

Odvrneš lepo blokadu pa programiraš uz pivo :-)

Stvarno se jako ozbiljne stvari mogu napraviti ovim uz pomoć dodatnih releja, senzora i prekidača okolo.

Ovo je vozilo jednu troetažnu protočnu peć za hleb, sa 13 elektromotora, liftom sa 4 pozicije po visini, još tri pozicije po horizontalnoj osi lifta, trakom za pražnjenje sa lifta u peć i još 5 sinhronizovanih vučnih traka, komorom za bubrenje testa sa tranasporterom, 4 švel ovlaživača na paru i kontolom temperature i vlage.

Zamenski je ovo na jedvite jade poklopio PIC18F4260 sa 4 I/O ekspandera i kritičnim zauzećem MCU resursa i popunjenom Fleš memorijom do 2/3 i RAM do poslednjeg bajta :-)
Naravno uz neka unapređenja i fleksibilnost koju ova naprava nije imala.

Beše to pre nekih desetak-petnaest godina i od tada čuvam primerak mehaničkog PLC, koji je sve samo nije naivan, da pokažem klincima kako se to nekad pravilo...

Klinci gledajte mehanički PLC koji je obavljao posao kao ozbiljan MCU :-)
Reply
Programator za ves masinu :p
Reply
Neuporedivo složenije od programatora za veš mašinu, takođe mogućnosti na treći stepen od njega, jer ima brzi krivuljar kome je podređen "main" :-)

P.S.

Takođe je programabilan do "u sitna crevca" :-)
Ostvariva vremenska rezolucija od milisekunde do beskonačno.
I multitasking, ali paralelno i asinhrono.
Reply
Onda je programator za troetaznu pec sa lifterom sa 4 nivoa i trakom za praznjenje.....salim se. :Big Grin
Kako mu radi WDT?
Reply
Spoljni vremenac je imao tu ulogu.
Rekoh, potrošio sam 40 pinski PIC + 4 ekspandera samo da pokrijem I/O. 54 I/O + 2 pwm.
Program ima 2300 linija optimalno pisanog C# i to bez drajvera za lcd i tastaturu :-)
Reply
Vrlo gadne mogućnosti to ima veruj mi na reč.
Reply
Cuvaj to cudo. Ima toliko zanimljivih stvarcica koje ne smeju i ne treba da se zaborave.
Reply
He he, ima i precizno podesiv histerezis na svakom prekidaču pojedinačno :-)
Reply
Čitam i valjam se od smijeha.

http://analogfootsteps.blogspot.com/2013...ional.html
Reply
Dal sam ja lud ili ???


https://www.ebay.com/itm/Hantek-DSO5102P...Sw3KFWe6-W

Vrtim se po ebay trazeci neke stvarcice i naletim  na oglas gore  , koliko vidim nije aukcija , dali je ovo realna cena za onaj osciloskop svega 20 dolara ??? nemoguce mi  da je toliko jeftino .
Reply
"This seller is currently away, and is not processing orders at this time. You can add this item to your watch list to purchase later. "

Procesiraju oni njega!
Reply
Tako me dvojica Nemaca navukla na oglas od jednog sam pazario bila je licitacija i ja sam pobedio,kad ono on nema to što je prodavao.Vodi se proces kod Ebay-a.Drugi isto kao ovaj osciloskop dao je cenu za kupiti odmah cena je nekako mala u odnosu na nov proizvod 25% isto pazarim za sat vremena dobijam pare nazad a njemu je nalog suspendovan.
Reply
Nesto novo, nesto divlje! Big Grin

https://www.instagram.com/p/BwMRPC3n1p1/...01ptfe24j4
Reply
Kada bi kuće i momci koji to stvaraju za zabavu, malo svoje kreativnosti uložili u medicinu, mnogi slepi bi progledali, gluvi počeli da čuju, invalidi prohodali...
Reply
Potrosacko drustvo! Vrednosti nemaju veze s mozgom. O kvalitetu vise ni govora. Bitan je rok i zabava. "Lose vreme za nas rajske ptice"
Reply
Tu sjajnu ideju bi onda kupila neka od velikih monopolističkih kuća i stavila u fioku za neka vremena kada im bude odgovaralo da upotrebe to. Do tad na gurku sa ovim što se ima da se iscedi poslednji promil zarade na staru tehnologiju.

Između ostalog, još jedan od razloga zašto je kapitalizam neodrživ na duže staze.
Reply
Došlo vrijeme "umnih" radova... Kao što se vidi iz priloženog još uvijek nisam upregnuo mozak, nabavio motorić i napravio električnu miješalicu. Dodgy   A sve mi se čini da ću trebati kuhati tri ture ajvara ove godine tako da bi trebao stvarno mrdnuti dupe i sklepati to čudo tehnike.

Reply
Korisna a prosta sprava Wink
Reply
Evo dokle je dogurao frižider,dva mikrokontrolera,frekfentni regulator za kompresor a onda napajanje elektronike preko MKP 1uF
Reply
Simpaticna masina za motanje rotora https://www.youtube.com/watch?v=ojzzHR2K...DO8o-8DTWE

Masinu pogoni asinhroni motor sa kocenjem jednosmjernom strujom i to radi (skoro) perfektno, posebno kad se ima u vidu veliki moment inercije " ruku " za motanje.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: andrics, 7 Guest(s)