Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
7-elementni QUAD za 2m
#1
Evo i jedne dobre usmerene antene za 2m u malko neuobicajenom formatu. Navikli smo da vidjamo i gotovo uvek razmisljamo o KVAD-u kao o KT anteni. To uopste ne mora da bude tako, jer se on isto tako lepo ponasa i na bilo kojoj drugoj frekvenci. Jedan od dokaza moze biti i ova antena.

Nastala je (ako se jos dobro secam) negde oko '79-'80 i "pojela" mi dosta vremena i truda. Radila je godinama u antenskom sistemu moga oca Milana YZ1MVJ ( sada SK) za koga sam je bio i pravio, zajedno sa "Elradovom 1011" i uvek je davala dosta bolje rezultate od te, tada vrlo popularne Jagi-ce.

Elementi su od aluminijumskih elektroda i dimenzije petlji-kvadrata date na crtezu su od sredine do sredine elektrode. Da bi izbegli neuspeh, savetujem da se drzite svih dimenzija sto je vise moguce. Mozda ce vam se razmaci izmedju elemenata uciniti cudni, ali je to najbolji kompromis izmedju pojacanja i direktivnosti antene, i impedanse zraceceg elementa. Koaks se, zahvaljujuci tome, prikljucuje direktno.

Sve sto je potrebno za gradnju, dato je na crtezu.

[Image: 2mquad.gif]
Reply
#2
Ovaj dizajn je čini mi se i nastao modifikacijom Yagi antene.
Da li možda negde imaš njen grafikon zračenja?
Baš me zanima kako izgleda u odnosu na Yagi antenu.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#3
Pa u principu kod usmerenih antena sa pojacanjem i ne moze u osnovi drugacije - moras imati zraceci element, nekakav reflektor ili vise njih i direktore - jedan ili vise. Jedini drugi ozbiljan koncept je nesto sto ima zraceci element i neku vrstu zaslona-paravana dovoljne velicine da svo zracenje odbije-usmeri u jednom pravcu - princip parabole ili ugaoni reflektor.
Na zalost, to je bilo jako davno kad je to radjeno i tada se to radilo "pesaka" merenjem polja oko antene u krug i belezenjem rezultata. Ja te papire odavno nemam i ko zna kad sam ih i gde zaturio-izgubio. Znam samo da je pod istim uslovima imala bolje usmerenje i pojacanje od Elradove 1011. Raport od bilo koga iole daljeg sagovornika je uvek bio barem 2 S jedinice bolji nego sa Yagicom a nekad i vise. Neka bas ozbiljna merenja nisu ni radjena jer tada nije imalo sa cim da se to obavi - profi oprema nikome od nas nije bila dostupna.
Reply
#4
Ovo sam te pitao baš iz razloga što se Yagi antene koriste i u drugim vidovima primo-predajne tehnike (TV, wireless...) i zato što sam kod njih nalazio svakakve modifikacije u vidu oblika samih aktivnih članova antene.
Zanimljivo mi je bilo što su kod yagi antena za 2,4GHz postavljali čak i elemente okruglog oblika. Ne sećam se kako je to uticalo na pojačanje i kvalitet signala, pošto se u wireless mrežama koriste i vertukalna i horizontalna polarizacija, pa se nekada zbog zagušenja etra beži na drugu polarizaciju ili se primenjuje dual konekcija gde u jednoj anteni imaš i horizontalni i vertikalni aktivni član pa jedan služi za Tx a drugi za Rx.
Faktički sa kružnim elementima nemamo polarizaciju antene. Isto reaguje na obe polarizacije. Ili ja grešim....
Kod ove antene koju si predstavio imaš elemente koji sadrže i vertikalne i horizontalne komponente, pa je možda to uzrok boljih rezultata.
Da li si možda primetio razliku u kvalitetu veze u poređenju sa ovom i nekom drugom antenom?
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#5
Yagi antena ima elemente u vidu dipola dakle kao stapovi i sve drugo sto ima drugacije elemente nije vise Yagi. Iako Quad elementi imaju stranice i horizontalno i vertikalno, antena ne poseduje obe polarizacije istovremeno vec to zavisi na kojoj stranici je prikljucak napajanja. Kada je onako kako je na mom crtezu antena ima vertikalnu polarizaciju a ako se samo cela rotira oko BOOM-a za 90 stepeni tako da je napajanje na sredini gornje ili donje stranice, tada ima horizontalnu polarizaciju. Isto je i sa antenom na kojoj su umesto kvadrata krugovi. I njena polarizacija zavisi od tacke prikljucenja i ponasa se sasvim kao quad.

Iskreno, nisam imao prilike da je ikada poredim sa bilo kojom drugom antenom osim te Elradove jer nije ni malo naivno pentrati se po nezgodnom krovu sedmospratnice na kojoj je jos i stub od 5m pa da skidas i kacis nekoliko antena da bi poredio. Jos nekoliko amatera u BGD je imalo tu antenu i koliko znam ni oni je nisu godinama menjali.
Reply
#6
Hvala na malom pojašnjenju. Taj detalj sam najverovatnije negde ispustio, zato što već sve radim mehanički... Smile
Ako nekad budem u blizini, a bude ti potrebna zamena antene ili neko kabliranje, slobodno mi se javi.... Smile
Valjda mi još uvek nije istekla licenca za rad na visini... Smile

(ovo je nešto od pre 3-4 godine... Smile)
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#7
Kablovi su uvek interesantni a kabliranje... tako i tako. Za rad na visini ja posaljem neku mladjariju da se pentra a ja odozdo komandujem.
Reply
#8
Hehe, znam ja sto ti saljes mladjariju, nije tu pitanje sto moze da se padne, nego ce da iskrivis stub ako bi se popeo na njega Big Grin
Reply
#9
Pa to sam hteo da kazem... otkad se to desilo od tada saljem mladjariju.
Reply
#10
(09-03-2014, 10:43 PM)boraomega Wrote: Kablovi su uvek interesantni a kabliranje... tako i tako. Za rad na visini ja posaljem neku mladjariju da se pentra a ja odozdo komandujem.
Hahaha! Pa i ličiš mi na takvog... Big Grin


(09-03-2014, 10:46 PM)mikikg Wrote: Hehe, znam ja sto ti saljes mladjariju, nije tu pitanje sto moze da se padne, nego ce da iskrivis stub ako bi se popeo na njega Big Grin
Ma ovi "lilihip" vodotornjevi su mnogo zeznuti za penjanje. Moraš merdevinama 50m metara kroz usku cev... Sav se razbiješ o predmete koji vire gde im nije mesto...
Bora bi se u startu zaglavio pa bi morali da seku ceo vodotoranj da bi ga izvadili... Big Grin
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#11
Ako ako.... sacekacu vas ja na krivini!

(09-03-2014, 10:59 PM)TDA Wrote: Hahaha! Pa i ličiš mi na takvog... Big Grin

Englezi kazu: When your opinion carry more weight, you can carry less.
Reply
#12
Slican hibrid Yagice i Quada pravljen prije 25 godina za jednu lokaciju gdje ni jedna druga antena nije
mogla raditi. Samo je i reflektor radjen u obliku petlje. Jest da je tema matora, al i ja sam-priznajem.-

pOz
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)