Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nesto novo od mene-d3k
#1
Pozdrav narode,evo za promenu sam se prebacio na simetricno napajanje i povratnu spregu.Amp vrlo dobro svira.Moze se koristiti kako za PA tako i za Hi-fi.Radna frekvencija je oko 100kHz.Za gate drive sam upotrebio 6N137,optokaplere,koji em sto razdvajaju ulazni signal od izlaznog,em sto izoluju gejtove,em su i brzi od IR2110.Smem da se kladim da drive radi bolje od IR2110.Radi jednostavnosti sam stavio R sa + direktno na gejt,koji ujedno i cini RC konstantu sa gejtom za sporije paljenje.Takodje je i napon drajvera kada je logicka nula na izlazu nizi nego na IR2110.Za vece fetove moze se dodati totem pole a 220R povecati na 470R-1k (probano).220R u gejtu se moze smanjiti na 100R,za one koji mogu da primete zvucnu razliku (ja ne mogu ma koliko se trudio) izoblicenje je malko manje ali se izlazni stepen malo vise greje.
Na izlazu ima oko 10mV,a uz bolji 100u elko u povratnoj to moze biti jos manje (moze i bez tog elkoa,ali ovako mi sigurnije)
Za probu moze se za napajanje drajvera koristiti samo jedan 12-15V izvor a za gornji drajver napraviti bootstrap (vidi semu)
TL494 koristim kao integrator i modulator.Na izlazu nema sumova,brumova,smetnji i slicnih stvari.Napajanje TL494 (KA7500 takodje moze) se moze uzeti preko zenerki i otpornika direktno sa grana napajanja.Zener neka budu 8,2V 1,3W a otpornike izracunati tako da struja kroz njih bude oko 35-40mA.Za napajanje drive gejtova,koriste se dva posebna medjusobno i od glavnog napajanja izolovana.Time dobijamo nekoliko poboljsanja.Drive mozete modifikovati ako neko zeli da iskoristi za nesto slicno.Izlazne L i C mozete lako proracunati,o tome je pisano a i mikikg moze dosta da pomogne oko toga.Koristio sam E33 mada sam mogao i E25 jezgro,sa procepom oba. Smile
Takodje prilicno lepu snagu razvija.Moze raditi od +/-12 do +/-120V bez ikakvih izmena (osim vrednosti otpornika cija je formula data na semi,i eventualno otpornika za dobijanje +/-8V ko bi ih koristio)
Kvalitet zvuka se moze porediti sa TDA7294,mada ja nemam ni zvucnike a ni TDA ovde da to proverim,ali se cuje kao i svaki drugi pojacavac sa povratnom.Takodje se moze koristiti i u autu uz dodatni SMPS.Videcu da odradim i pcb pa da sve stavim na nju,pa da vidimo kako ce ispasti na njoj .
Uglavnom razlika u odnosu na moje prethodne pojacavace je primetna Smile
Evo sema.Slike cu okaciti kad uradim na pcb.
Ako ima zainteresovanih i neki snimak cu okaciti Smile

Ako moderatori smatraju da treba da stoji u PA sekciji neka prebace.
Reply
#2
PCB:


.pdf   d3k opto bot..pdf (Size: 87,11 KB / Downloads: 2)
Reply
#3
Hajde napravi nam neko pojacalo sto ide direkt na 310v , Smile sa ovim optocablerima , odvojis od 310 da smo sigurni od udara, mozeli to tako ?
Reply
#4
(06-17-2014, 11:02 PM)samuki Wrote: Hajde napravi nam neko pojacalo sto ide direkt na 310v , Smile sa ovim optocablerima , odvojis od 310 da smo sigurni od udara, mozeli to tako ?

@samuki, ne "cackaj mechku" sa 310V Smile
Aci malo fali da ti izbaci takvu shemu Smile
Secas se da su bili pojedini takvi pokusaji i nisu se slavno bas zavrsili (uklonjenje su bile teme)!

@AcaJevtic94 Zanimljiv koncept … Treba se malo detaljnije izanalizirati shema a nesto sam bas kratak sa vremenom ovih dana …
Pogledacu detaljnije tokom sledece nedelje …
Reply
#5
Bilo je govora o tome ali smo resili da sklonimo semu jer ima svakakvih ljudi koji bi to probali,a mozda nisu dovoljno dorasli tome.Moze da se odvoji na vise nacina,ali na zvucniku ostaje 160V tako da to nije bezbedno.

@mikikg
U isto vreme smo pisali post,a pisali smo i slicno.
Ma nije mene bas tako lako naterati da ostavim semu,svestan sam rizika (izgleda od skora) Big Grin
Naravno da moze i bolje.Ali i ovo je dovoljno dobro Smile
Reply
#6
A da nemoze se zvucnik da izoluje od VN .
Reply
#7
(06-17-2014, 01:46 PM)AcaJevtic94 Wrote: Za gate drive sam upotrebio 6N137,optokaplere,koji em sto razdvajaju ulazni signal od izlaznog,em sto izoluju gejtove,em su i brzi od IR2110.Smem da se kladim da drive radi bolje od IR2110.Radi jednostavnosti sam stavio R sa + direktno na gejt,koji ujedno i cini RC konstantu sa gejtom za sporije paljenje.

Cek cek, nesto mi lici da si pomesao!?

Sto si "usporavao" paljenje? Pa cemu onda "brzina" ako si "usporavao" Smile

Nemoj da podcenjujes IR2110, on daje citavih 2A za drajv a kod tebe je oko 55mA struja paljenja gejta (definisano sa R43, R45), to nije bas mala razlika i ispada da ti je ovako prikazan drajver 36x sporiji Smile

Malo mi cudno da si bas tu "promasio", znam da znas to, sto je sporije paljenje fetova to se sve karakteristike pogorsavaju. Prvo ti se dosta povecava discipacija jer ce izlazni tranzistor duze vremena da bude u "medju stanju" (niti je nula niti jedan) a to dalje utice i na THD. Moze i tako da ti se pojavi Shoot-through tj da u nekom trenutku provode (ili polu-provode) oba tranzistora a to ce na nekim vecim naponima verovatno da ih spali! (a nemas kontrolu DT-a).

BTW: Nemoj ni TDA7294 da podcenjujes. To chipce uz dobru implementaciju moze da ima THD negde oko druge-trece decimale pri malim snagama! Takav Class-D nismo jos videli za izradu na ovom forumu Smile
Reply
#8
Nisam ga omasio (u sislu da sam znao sta radim) Smile
Taj otpor ujedno i stvara dead time.
Brzinu imamo pri gasenju.Moze se npr. uraditi varijacija da se doda neki snazniji drive (totem pole ili fetovi ili neki gejt drajver) ali onda dead time moramo namestiti na ulazu opto,sto malko komplikuje situaciju Smile
Bilo bi lako da imamo npr. Smit triger unutar samog opto,onda bi dead time napravili prostim dodavanjem kondenzatora na LED od opto-a.Takodje moze i da se doda npr. 40106 kojim bi pravili dead time,ali to je vec druga konstrukcija.Uglavnom ja grejanja nisam primetio Smile Za tako nesto cu mozda pokusati neku verziju,ali za sada ne menjam nista dokle god se ova ne zapali Smile
A takodje za IR2110 nisam mislio u ovakvoj vezi,vec kada bi npr. dodali drajver na opto.Govorio sam o samom 6N137 tj. o njegovoj brzini.Nisam siguran da ce oba provesti jer sam probao i na opasnim naponima (da ne navodim),Fetovi se malko uzmlace,a kada otkacim izlaznu L oni su hladni.Takodje radi se o tome da brzo gasim jedan fet dok se drugi "odlozeno" pali,bas da ne dodje do ST.
He,sto se mene tice pitanje je cujem li i 0.1% THD tako da se ne bojim.
A to si u pravu,jos nismo smislili takav D sa tim decimalama Smile

Moze se dead time ovako napraviti:

Ali opet ces primetiti RD clan u gejtu,koji unosi dodatni dead time,i usporava tranziciju pri paljenju.Jeste 27R skoro 10x manji od 220R,ali je i dalje 27R Smile Za dobru brzinu najbolje je gejt spojiti direktno na izlaz.Ali znamo da ne valja spajati kondenzator na idealni naponski generator Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)