Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bato MM-Amp (LM-most by macolakg)
Hvala Macola, trebaće mi vremena ali se nadam da ću napraviti nešto prema uputstvima, a staviću vala i automatski osigurač.
Reply
Pitanje u vezi remote sense na Bati - može li nešto pregoriti ako se negativni vodovi RS sa oba kanala spoje?
Upravo to mi se nažalost desilo jer nisam vodio računa da konektori koje stavljam imaju spoj na šasiju. Pošteno je zabrenčalo u zvučnicima, srećom prst mi je već bio na prekidaču pa nije trajalo nego 1 sekundu.
Nijedan drugi konektor nema spoj na šasiju tako da su se točno spojili samo negativni vodovi RS.

Zamijenio sam te konektore i pojačalo uredno radi, no čini mi se da nema baš nikakve razlike sa ili bez RS, pa kontam da nije nešto otišlo u RS krugu  Huh
Reply
@nahero,

Dobro je da si sam našao problem i da si ga rešio.

U RS grani ti jedino  mogu biti oštećeni dva otpornika, čini mi se da su 47R. Može biti i da je koji od njih promenio vrednost na veću, zbog preopterećenja. Samo im proveri vrednost na sva 4 mesta gde stoje i svi moraju biti jednaki.

Bilo je raznih grešaka pri sklapanju ali se ne sećam da je neko uspeo da spali Bato MM. Prilično je žilava ta mala mašina.

Što se tiče detekcije razlike sa RS ili bez nje, ušima: to već zahteva jako, jako iskusnog slušača i perfektne i vrlo poznate snimke, a u svakom slučaju izuzetno dobre zvučnike.
Razlika postaje značajnija kad imaš čim dobro čuti tonove u visokotonskom delu spektra, gde to bude izraženije kod elektrostatičkih i magnetostatičkih zvučnika, koji su posebno dobri reproduktori u višem delu spektra.

RS popravlja samo tanke nijanse koje kabal do zvučnika degradira. Ukoliko imaš kratak i dobar kabl te nijanse su manje.
Šro je gori kabl, sve je čujnija razlika između slušanja sa RS i bez RS.

Demonstracija efekta RS, bez obzira na kvalitet ostatka opreme se može izvršiti onako kako je HMAP uradio.
Rekao sam mu da napravi zvučnički kabl od paljene gvozdene žice i da proba sa RS i bez RS.
Tu razlika postaje vrlo očigledna i krajnje neiskusnom slušaocu.
Isto je i sa jako dobrim kablom, samo što onda RS veoma male nijanse popravlja.

Novija moja ideja za demonstraciju RS sa lošim kablom je pravljenje kabla od čelične sajle za sušenje veša, koja je za razliku od paljene žice već zgodno izolovana, te se može njom probati lako... :-)

Svako ko sumnja u prednosti RS, može se lako uveriti kad zakači RS i vidi da sajla za sušenje veša svira blisko vrlo skupom kablu od kvalitetnih metala.
------------------------------

Slušanje takvih stvari se navežbava kao i bilo šta drugo. Zahteva dosta testova sa vrlo poznatim snimkom i slušanjem istog na različitoj opremi.
Posle dovoljno iskustva se mogu razlikovati vrlo tanane nijanse.

Ni u kom slučaju ne možeš očekivati neku veliku razliku, jer Bato MM i bez remote-sense već spada u visoku klasu kvaliteta reprodukcije.

Bez primene RS, kad je korektno sklopljen, već mora da svira jako dobro, i bilo je puno članova koji su mesecima slušali bez RS i bili jako zadovoljni, pa tek onda prikačili RS i bili još zadovoljniji.
Uzmi u obzir da ostala pojačala ni nemaju RS, pa ima ih dosta što odlično sviraju. Odlično svira i Bato MM bez RS, ali sa njom još bolje od toga.
U principu RS može popraviti performanse bilo kog reproduktora, ukoliko se može ugraditi u njega.

Osnovni princip RS je nezamenjliva stvar kod merne tehnike i mnoga veoma precizna merenja ne bi ni mogla biti izvedena bez pouzdane RS.


Pozdrav Nahero,
Macola
Reply
Ono čim se mnogi zavaravaju je to da dobar zvučnički kabl nema vidljivih gubitaka.

Na žalost to nije tačno jer se neretko radi o toku nekoliko do par desetina ampera kroz njega.

Svaki malo ozbiljniji radionički ili laboratorijski ispravljač ima ugrađen remote-sense koji koriguje izgubljeno na kablovima i to se tamo već radi sa svega amper-dva, sa vrlo vidljivim rezultatima i po stabilnosti i što je još važnije po tranzijentnom odzivu.

Remote-sense, odnosno daljinska povratna veza, je neprikosnovena prednost u odnosu na odsustvo iste i to se ne može ni sa čim argumentovano demantovati!
Reply
Macola, hvala na brzom odgovoru, iscrpno kao i uvijek Smile
Da ne odlemljujem sve skupa probat ću prvo sa sajlom ili nekim lošim kabelom, a prije kutijanja ću svakako provjeriti te otpornike.
Reply
Macola,
pre nekih 15 godina u Elektoru se pojavio jedan ovakav filter kapaciteta oko 1000VA. Jezgro je od materijala 3E5 sa AL 11400 nH, tako da se sa po 16 namotaja stiglo do 2x3mH. Šta misliš o njemu i kakve bi mu izmene preporučio, uzimajući u obzir novije materijale, koji su se u zadnje vreme pojavili?


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Milane,

Evo ti vrlo opširnog odgovora ovde:
https://vacuumschmelze.com/Assets-Web/en...016_01.pdf

U tom dokumentu je upoređen jednostepeni filter sa nanokristalnim jezgrom, u odnosu na DVOSTEPENI filter sa običnim feritnim jezgrom.

Možeš već pretpostaviti razliku između dva jednostepena filtra sa obe vrste jezgara...

P.S.

Jako zanimljiv dijagram (između ostalih, takođe zanimljivih) je Fig 8. gde se vidi zanimljivo uska histerezisna petlja i neverovatna linearnost magnećenja, za razliku od ferita.
Trenutno su to najbolji magnetski materijali na svetu i drže to preimućstvo već par decenija.

Jedan od zvaničnih distributera je na primer Mouser...
Reply
Ti materijali su kao stvoreni za odličan audio prenos transformatorom, gde se to koristi, samo ne tolerišu značajan DC bias.
Reply
(10-07-2019, 04:07 PM)Macola Wrote: ...
Jako je važno da obezbediš otpornike za pražnjenje te grupe kad se isključi, jer to punjenje može da izuje iz cipela ako ostane napunjena na primer na vrhu od 324Vdc. Može da drži napon nekoliko dana ili više.
Stavi paralelno toj grupi nekoliko komada po 150K/2-3W i ne pipaj po kondovima bar nekoliko minuta po gašenju.
...

Koliku struju praznjenja zelimo postici po kondenzatoru?
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)