Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bato MM-Amp (LM-most by macolakg)
(11-12-2019, 02:51 PM)Leonardo Wrote: Gosha, nije baš lako, ali je moguće.To isto kažem i ja za vas sa generatorima signala, osciloskopima, Wellerima, duvaljkama...itd. Čudo napravite, izmerite i proverite dok meni ostaje samo da posmatram i trudim se da razumem a nešto sitno i sam da proprčkam. Svako iz svoje oblasti doprinese koliko može i koliko mu resursi dopuste. Bitno je ostvariti zadovoljavajuć krajnji rezultat.

Tako je Leo, ja samo htedoh malo da se nasalim, izvini, nista zlonamerno ili nedaj Bozre omalovazavajuce.
U svakom slucaju, svaka cast za rad. Moj BatoMM stoji nezavrsen vec nekoliko godina upravo zbog skutijavanja (a sve sam pripremio osim resenosti i Vremena).
I ja sam planirao da koristim svicersko napajanje i to bas kao i ti, rezonantni LLC.
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
Gosha, razumeo sam te potpuno i bez trunke sumnje, sasvim pozitivno.
Posle Bate, na red mi dolazi LDR preamp MYTH kojeg mi je Zoran Ristić uradio pre ravno 9 godina, ako ne grešim. Preamp je sve vreme u funkcionalnom stanju, ali na AL limenoj montažnoj ploči, povremeno radi i čeka skutijavanje. Imaće istovetno kućište kao Bato, ali na prednjoj ploči displej sa touchscreen komandama, udvojena komanda preko rotacionog enkodera i sa daljinskim takođe. I ovo će biti lepotan, Batin drug Smile
Reply
Leonardo vrhunski
Reply
Pozdrav ekipi, posebno štovateljima BatoMM pojačala Smile. Evo ušao sam u petu godinu svakodnevnog korištenja BatoMM pojačala koji je na ovom forumu predstavljen 10.08.2015., a prepoznatljiv je po onom kućištu napravljenom od alu cjevastih i L profila. Kako u međuvremenu nisam čuo ništa drugo (čitaj bitno bolje) što bi me nagnalo da isto i napravim ili kupim, a obzirom da se javila potreba za još jednim ampom, odluka nije bila teška. Krenuo sam u kutijanje još jednog para BatoMM pločica (ver 1). Radni naziv projekta je Boxer Smile.  Kućište ovaj put nisam radio, kupljeno je od Italijana, mislim da se zovu Hifi2000 / modushop tako nekako, povoljna cijena, neloša kvaliteta, zgodna opcija za 10mm Alu frontu, uživo izgleda sasvim OK. Cijene su izražene bez PDV-a, pa su primamljive, no kada se doda PDV i troškovi transporta, skupi se toga, hebiha to vidiš tek u checkoutu kada si već odlučio kupiti pa u tom momentu i tom stanju uma nema nazad. : )  Srećom carine u HR za robu iz IT nema.

Kako sam imao dosta vremena u suživotu sa starim BatoMM vidjeti što bi drugačije izveo, tj. što bi mi život sa tim ampom činilo ugodnijim ovaj novi BatoMM je malo "nadograđen" meni osobno korisnim stvarima kako slijedi u nastavku…

Prvo što se na starom BatoMM pojačalu pokazalo totalno nepraktičnim je on/off prekidač na zadnjoj strani. Dok je amp stajao tako da je prekidač ipak bio nekako na dohvat ruke sve je bilo je OK, no vrlo brzo se ta odluka pokazala pogrešnom, mrežni prekidač jednostavno mora biti na prednjoj strani pa makar fronta bila i 2 cm debela. Nije to jedini uređaj koji sam tako zeznuo. Poruka svima koji tek rade ovaj amp ili bilo koji uređaj je da bez obzira što je fizički možda jednostavnije i vjerojatno inženjerski bolje prekidač staviti na zadnju stranu (ne provlačiš mrežni napon po kućištu), u svakodnevnom korištenju to je kako mi u Dalmaciji kažemo čista „tlaka“. Čak i ono skrivanje prekidača na donju ploču neposredno ispod fronte izbjegnite. Jedini tko u zbilja zna gdje je taj „nindža“ prekidač ste vi sami, nitko drugi : ).

Druga greška na starom BatoMM je bila stavljanje samo Speakon priključka za zvučnike tako da sam ovaj novi primjerak obogatio sa dvije buksne pored Speakona i paraleno spojeno sa pinovima 1+ i 1-. Često sam imao potrebu za testiranje zvučničkih kablova kako svojih tako i od prijatelja baš sa Batom, naravno bez remote sensea, no to je bilo nepraktično tj. u zbilji zapravo nemoguće. Sa dvije dodatne standardne buksne za zvučnike na svakoj strani sam riješio i taj problem. Naravno na Speakon su spojeni kablovi za remote sense na 2+ i 2-.

Zbog uglavnom korištenja Bruno balansiranog preampa i često Behringer DSP-a (sa behringerom uglavnom natjeravam ESL da radi bolje Smile ) zbilja vrlo često koristim razne XLR terminirane kablove, tako da mi je na starom Bata ampu u pravilu nedostajao XLR ulaz. Istini za volju Bato nije napravljen za balansiranu priču (no može se i to riješiti),  ali bez obzira na to danas XLR konektor tj. ulaz postaje nešto što je pod must, pa makar  pinovi 1 i 3 bili spojeni. Znači uz dva RCA ulaza, dodao sam i dva XLR, relejima upravljam koji ulaz želim, tako da je sada novi Bato postao „dvo-ulazan“, a relejima upravljam preko prekidača na prednjoj strani.   Ovo mi je isto bitno jer sam obožavatelj različitih topologija predpojačala i stalno imam više istih u pogonu, uglavnom se tu radi o kombinaciji cijevnih i SS predpojačala. Sada jednostavno prekidačem biram koji preamp želim na Bati, tj. izostaje čupanje kablova i umetanje novih, pa i AB test predpojačala postaje više nego jednostavan, zapravo biram u trenu kombinaciju koju preferiram za različiti tip glazbe.  S druge strane budimo iskreni sam XLR priključak je zbilja ozbiljnija stvar od RCA priključka ma koliko mi to možda podsvjesno osporavamo, ne znam možda griješim. Naravno ovo nema veze sa temom što je bolje u smislu balansiranog ili nebalansiranog signala, govorim samo o priključcima.

Amp je prije par dana stavljen u pogon, mada još uvijek nisam sve završio. Radim na tome, mislim da je ovaj vikend to skroz gotovo.  Predvidio sam staviti AC noise filter, imam nešto vrlo dobro, doduše malo predimenzionirano ali dobro, te još nedostaje mali trafo koji će upravljati relejima, kako onima za mrežni napone, tako onima za biranje ulaza. Prekidač koji sam stavio na prednju stranu nije optimalan za uključenje ovog ampa, pa je priča sa relijima bila neizbježna, mala zafrkancija no riješi se to zapravo jako brzo. Razlog tome je 10mm aluminija na prednjoj ploči, nije mi se dalo boriti sa tim Smile

Toliko za sada, kad sastavim sve do kraja ide dodatak ovom postu i par tehničkih detalja o izvedbi. Estetski na kraju neće biti baš nekakva ludnica, pogotovo u usporedbi sa onim što je Leonardo napravio i podigao ljestvicu na mogu slobodno reći nedostižnu visinu. Smile.

Pozdrav,

Elvis


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Svaka cast Elvise, odprilike moje popunjene plocice za BatoMM, stoje od tad ne skutijane.
A sve sam pripremio, samo jos da se resim i bacim na posa' Smile
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
A jel ti dobar nadimak Elvise, nisam niti skužio da si to ti.
Moj bato stoji na komadu daske od Triode festivala,razmišljam kakvu kutiju da napravim...
Reply
Hvala Elvise!
Reply
(01-10-2020, 03:57 PM)Gosha Wrote: Svaka cast Elvise, odprilike moje popunjene plocice za BatoMM, stoje od tad ne skutijane.
A sve sam pripremio, samo jos da se resim i bacim na posa' Smile

E samo mogu reći šteta. Propuštene godine dobrog zvuka Smile Smile
Reply
(01-10-2020, 04:09 PM)Khadgar2007 Wrote: A jel ti dobar nadimak Elvise, nisam niti skužio da si to ti.
Moj bato stoji na komadu daske od Triode festivala,razmišljam kakvu kutiju da napravim...

Ti "daska" projekti u diy svijetu su vrlo opasni. U pravilu često ostanu na dasci. Po meni BatoMM nikako ne smiješ ostaviti u toj fazi, skutijaj to što prije. Godinama će ti služiti kao referentni amp, obećavam ti!
Reply
Elvise Kralju Smile Čestitke za finiširanje projekta. Sviđa mi se rešenje zadnje ploče i ugrađenih priključaka, kompatibilnost i komocija u funkciji većeg uživanja.
Jedno pitanje, da li su torusi baš morali biti toliko blizu, jedan uz drugi? Ugrađuješ li još nešto u taj prazni deo kućišta?
Reply
Kako sam obećao, evo još malo detalja o izvedbi mog novog BatoMM ampa. U međuvremenu sam isti stavio u "punu produkcijsku primjenu" Smile, znači zadnji vijak (šaraf) je zategnut, pojačalo je za vikend radilo satima, o tomu malo kasnije u tekstu.

Što se tiče tehnikalija, same pločice BatoMM sam odradio školski, bez ikakvih odmaka od uobičajenog tako da tu nemam što reći, sve je po pravilu službe. Što se napajanja tiče tu je također sve napravljeno po principu „as usual“, nikakvih odmaka od standarda nema. Pojačalo je izvedeno dual-mono, svaki kanal ima svoj trafo, svaki trafo je 2x16V, snaga svakog trafa je 100W. Trafoi su zakačeni na brze diode BYW29, a nakon dioda idu dva konda od 10.000uF, 63V proizvođača Vishay. Na pločici napajanja sam ostavio mogućnost nadogradnje na CRC ili CLC metodu, no sada je samo C. Iskustva koja imam sa prvim Batom su pokazala da je zapravo C sasvim dovoljno.  Kada bi radio i treći BatoMM amp, ova dva C koja sam sada stavio zamijenio bi sa većim brojem kondova manjeg kapaciteta i ništa drugo. Nakon prekida mrežnog napona oba kanala rade još 4,5 sekunde prije potpunog gašenja.

Na dodatnoj pločici lijevo od napajanja vidi se da sam ugradio jedan manji trafo. Isti mi služi za upravljanje relejima za uključenje mrežnog napona, a vidi se i da sam jednu granu od 12V stabilizirao sa LM-om. Taj napon mi služi za upravljanje gospodom Omron, tj. relejima kojima biram ulaz 1 ili ulaz 2.

Iskoristio sam hladnjake koje sam imao (reciklaža) i zapravo što se tiče tehnikalija nemam više što dodati. Onako odokativno….  što igle što konca za izradu ovog ampa otišlo je oko 300 EUR-a materijala, naravno u tu cijenu ulazi i kupovina kućišta koje me je došlo oko 70 EUR, točno onoliko koliko su me došli i power trafoi. Znači ostatak komponenti sa priključcima staju u ostalih 160 EURa-a, globalno gledajući to je to što se troškova tiče. Uvijek se ponešto nađe po ladicama (fiokama).

U pravilu kada složim amp, uvijek organiziram i hard test istoga prije konačnog zatvaranja kućišta. Tako je bio i ovaj vikend. Susjedi su me zasigurno slali u 3PM u čistom real timeu tj.  present continuousu tijekom čitavog perioda testa, no nije bilo kucanja na vrata radionice. Natjerao sam amp da solidno ugrije svoja hladila, ono kada se osjeti „miris vrućeg aluminija“. Za test sam odabrao nekakve stare Heco zvučnike iz ranih osamdesetih, Interior serija, velim ako i izađe bijeli dim iz njih nije tolika šteta.  Za divno čudo zvučnici su hajdučki sve to izdržali i pozitivno me iznenadili kako zapravo jako lijepo rade. Definitivno „unglaubliche lautsprecher“. Bato je to tjerao sa iznimnim autoritetom, što je bilo glasnije to je bilo bolje, membrane bass drivera iznimno dobro kontrolirane. Test sam odradio sa Dead Can Dance, album „Spiritchaser“ zbog nevjerojatno dobrog snimka, te sa starim dobrim Watersom, album „Is this the life we really want?“  (rekli bi Bosanci „niđeveze“), no svako ima nekakve svoje rituale pa tako i ja Smile.

Sve u svemu dobro sam se  zabavio, pojačalo radi izvrsno, stabilno, kao da nema kraja snazi i sve to zvukom izvanredno. Nakon ovog testa može u svakodnevnu uporabu. Ostaje mi još na prednju stranu ampa staviti naziv istog, te označiti koju funkciju imaju ona dva prekidača. To je već šminkanje, no bez toga meni uređaje izgleda nedovršeno, to je jače od mene Smile


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Svaka cast , majstorski odradjeno   Smile
Reply
Lepo pojačalce.
Reply
(01-13-2020, 12:54 PM)Dackotronic Wrote: Svaka cast , majstorski odradjeno   Smile

Hvala na pohvali, no uvijek se može bolje. Recimo da je odabir hladila koje sam imao ovdje bio nekakav kompromis, pa sam se morao tomu prilagoditi ali da se dogodi verzija treća, onda bi zasigurno odabrao drugo kućište tj. nešto iz serije "dissipante".

Ovaj je bio u igri ali sam odustao zbog cijene, sada mi je žao:
https://modushop.biz/site/index.php?rout...uct_id=191

Ovakvo kućište ostavlja sasvim dovoljno mjesta za raskošan dual mono power supply, CLC, ma milina.
Reply
Bravissimo, pescatore, e tanti auguri!
Reply
I ovo kućište koje si kupio dovoljno je veliko za sve nabrojano iz zadnjeg posta.

Skutijati ću ja Batu, ali imam 101 projekt prije toga u izradi. Osim toga treba mi netko sa CNCom da mi napravi prednju ploču onako kako sam ja to zamislio. Što se tiče "glavne" amplifikacije, za zvučnike od 100dB koji su u izradi dovoljno je i par wati snage. U planu koji se već spominje barem 5+ godina je Air 807 pojačalce od Harkonena kojeg ću staviti u kućište u koje je Harkonen slagao svoja pojačala koja je prodavao. Radi se o kućištu za Santana pojačala. Trebam Branka podbosti da napokon namota izlazne trafoe za 807cu pa ako sve bude po planu i uspijem ovo proljeće kupiti neki prostor za radionu hrpa projekata za koje imam dijelove bi moglo krenuti u izradu.

Edit:
Inače prije nekih mjesec dana uspio sam kupiti još nekoliko Harkonenovih kućišta za preampove. Kada ih dopremim iz Zga staviti ću par slika na forum da vide kolege što je naš pokojni CNC majstor radio.
Reply
(01-13-2020, 02:26 PM)Khadgar2007 Wrote: I ovo kućište koje si kupio dovoljno je veliko za sve nabrojano iz zadnjeg posta.

Skutijati ću ja Batu, ali imam 101 projekt prije toga u izradi. Osim toga treba mi netko sa CNCom da mi napravi prednju ploču onako kako sam ja to zamislio. Što se tiče "glavne" amplifikacije, za zvučnike od 100dB koji su u izradi dovoljno je i par wati snage. U planu koji se već spominje barem 5+ godina je Air 807 pojačalce od Harkonena kojeg ću staviti u kućište u koje je Harkonen slagao svoja pojačala koja je prodavao. Radi se o kućištu za Santana pojačala. Trebam Branka podbosti da napokon namota izlazne trafoe za 807cu pa ako sve bude po planu i uspijem ovo proljeće kupiti neki prostor za radionu hrpa projekata za koje imam dijelove bi moglo krenuti u izradu.

Edit:
Inače prije nekih mjesec dana uspio sam kupiti još nekoliko Harkonenovih kućišta za preampove. Kada ih dopremim iz Zga staviti ću par slika na forum da vide kolege što je naš pokojni CNC majstor radio.

ako sam dobro razumija Leonardo je mestar od CNC-a
Reply
Meštar iz Zagreba.
Reply
(01-14-2020, 04:46 PM)danibosn Wrote:
(01-13-2020, 02:26 PM)Khadgar2007 Wrote: I ovo kućište koje si kupio dovoljno je veliko za sve nabrojano iz zadnjeg posta.

Skutijati ću ja Batu, ali imam 101 projekt prije toga u izradi. Osim toga treba mi netko sa CNCom da mi napravi prednju ploču onako kako sam ja to zamislio. Što se tiče "glavne" amplifikacije, za zvučnike od 100dB koji su u izradi dovoljno je i par wati snage. U planu koji se već spominje barem 5+ godina je Air 807 pojačalce od Harkonena kojeg ću staviti u kućište u koje je Harkonen slagao svoja pojačala koja je prodavao. Radi se o kućištu za Santana pojačala. Trebam Branka podbosti da napokon namota izlazne trafoe za 807cu pa ako sve bude po planu i uspijem ovo proljeće kupiti neki prostor za radionu hrpa projekata za koje imam dijelove bi moglo krenuti u izradu.

Edit:
Inače prije nekih mjesec dana uspio sam kupiti još nekoliko Harkonenovih kućišta za preampove. Kada ih dopremim iz Zga staviti ću par slika na forum da vide kolege što je naš pokojni CNC majstor radio.

ako sam dobro razumija Leonardo je mestar od CNC-a

munZe-konZa! 😀
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)