Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bato MM-Amp (LM-most by macolakg)
I kad smo već kod toga, evo još par rješenja za virtual ground, moglo bi biti zanimljivo to izvesti sa op-ampom (ovo pod "Getting more complicated" naslovom, op-amp + buffer, gdje jedan op-amp u pakovanju služi kao buffer).

https://tangentsoft.net/elec/vgrounds.html

Mislio sam to isprobati ali imam samo NE5532 i LM358 op-ampove koji ne trpe voltažu koja je potrebna za Batu.
Reply
http://kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=19265
Reply
Pozdrav još jednom, evo da nakon godinu dana prčkanja (!) napokon i kod mene zasvira Bato, pa makar na dasci. Bilo je nekih problema ali sve je sređeno, sada uredno svira i zbilja dobro zvuči. Uspoređujem ga sa "gaincloneom" koji me već godinama dobro služi, no Bato je očito viša kategorija Smile

Svaki trafo je 2 x 16V, kondenzatori su Nichicon FW po 6800uF u C-R-CC konfiguraciji, virtual ground sam napravio sa 2 x 1k/5W.
Premostio sam ulazni kondenzator, što nije najpametnije jer mi ni DAC nema kondenzatore na izlazu, ali nije mi dao vrag mira jer znam da bolje zvuči bez toga Rolleyes
Reply
Da li mi se to dobro čini ili si povezao i povratnu spregu na zvučne kutije Smile
Da umesto tih pantljičara od zvužničkih staviš paljenu žicu za vezivanje, sa povratnom spregom ima da zvuči kao sa pantljičarama.

Uživaj u zvuku tog pojačala. Moj Bato je 2. ili 3. koji je skockan, prvo na dasci a kasnije je dobio kutiju i nema toliki hladnjak kao što je kod tebe.
Kada ga budem otvorio za neko čačkanje, a biće, nadam se, uskoro, postavim slike iznutrica.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
Dobro ti to izgleda i tako na dasci, uredno skockano. Razmisli još jednom za taj sprežni kondenzator.
https://www.ebay.com/itm/1-pair-2pcs-of-...2343385600
Reply
@ZASto, ne kontam ovo sa povratnom spregom, pa zar nije remote sense jedna od bitnijih stvari čitavog koncepta? Ovo i nisu neki kupovni kabeli, sve je to samogradnja.
@NIXIE hvala za link, znam da su Mundorfi odlični, morat ću jednom probati s tim.
Reply
Zašto virtual ground kad trafo ima srednji izvod?
Inače lep rad.
Reply
ZASto ti je rekao nešto drugo...

https://m.youtube.com/watch?v=YaVux2K1Cq8

https://m.youtube.com/watch?v=1dNL5fl7csM

pogledaj žice od pojačala ka zvučnicima i poslušaj razliku sa i bez RS...
poslušaj pa ćeš i preko YouTube čuti razliku sa i bez RS i to upravo preko najobičnije gvozdene žice koju kupuješ u gvožđari za vezanje građevinske armature. na snimku su crveno\plavo-bele parice sa matorim DIN priključkom zapravo RS,a one žute su te gvozdene,izolovane sa molerskom papirnom trakom. ni sam nisam verovao da razlika u zvuku može biti čujna meni prosečnom slušaocu pa sam sa tim testom otezao baš dugo,dok me Macola nije napokon nagovorio. ako se čuje preko kamere prosečnog mobilnog,prenetog na YouTube pa opet sa njega preko...do tvojih ušiju- to je direktan dokaz da stvar radi kako je zamišljena a to je da pored prednosti koje nosi bridge amplifier, još i potpuno anulira uticaj zvučničkih kablova,bez obzira da li su skupi,baš skupi ili žica za armaturu.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
(10-01-2019, 10:04 PM)gorso69 Wrote: Zašto virtual ground kad trafo ima srednji izvod?
Inače lep rad.

good point, pažljivo posmatrane slike i pitanje na mestu...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Svaka čast HMAP na YT video zapisima.
Slušno predstavljanje Remote Sense.

@nahero: i bez Remote Sense Bati nismo mogli da izmerimo THD, nema u Srbiji tako ozbiljne opreme.

Inače Remote Sense ovde eliminiše sve nesavršenosti "savršenih" i "manje savršenih" zvučničkih kablova.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
to su bili prvi snimci (re)akcije Macoline zamisli po pitanju ovog pojačala. zahvale idu Macoli koji je celu "priču" osmislio,a onda i progurao sa svim IC kolima i transformatorima u napajanju o njegovom trošku. to ne treba i ne sme da se zaboravi! nakon te druge TH verzije krenula je ova tema...i stigla dokle je stigla. zbog Macole - zasluženo. jedino što još nisam probao a Macola me uslužio i savetovao je,proba sa kapacitetima paralelno sa primarima transformatora u napajnju-dao mi ih je,imam ih,imam i mesta u kutiji sa tim prvim primerkom sa yt snimka-ali ni dan danas nisam probao... kako kaže moja majka : "lenjost je teža nego žalost..." za sad, barem....
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
(10-01-2019, 09:05 PM)nahero Wrote: @NIXIE hvala za link, znam da su Mundorfi odlični, morat ću jednom probati s tim.

Solidni su, recimo neka srednja klasa, nisu preskupi. Ja sam ih koristio do sada za skretnicu zvučnika i buffer sa 6N6P. 
Mislim da su bolji za tranzistorske uređaje u odnosu na recimo duplo skuplje Jantzen silver Z koji su malo svetlijeg zvuka i više leže lampašima dok ovi Mundorfi imaju malkice "topliji" zvuk i bolji su od recimo Wima MKP/FKP i slično. Takođe nisu fizički preveliki, treba to negde i udenuti na PCB.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Odličan rad, nahero, stoji na mestu primedba o napajanju, plus, skidaj te kondove sa ispravljačkih dioda, i stavljaj snabere, dok te Braca nije snimio Smile
Reply
HMAP i mene zanima ovo sa kondovima na primaru, što se postiže s time? Nešto slično kao sa filterom?
@Bocko snaber će ići kad ovo skutijam, htio bi mjeriti trafo pa staviti prave vrijednosti. Ali zašto skidati bypasse sa ispravljačkih dioda, nije li još i barba Pass pisao da se tako smanjuje šum kod ovih brzih dioda?

Za virtual ground nisam bio siguran kada imam centralni izvod, eto stavio sam za svaki slučaj.
A što se tiče remote sense nisam još propisno testirao kakva se razlika čuje sa i bez, napisat ću report sa puno boja, topline, i pridjeva, znam da to svi vole čitati Smile
Reply
Još jedno pitanje - na videu mi se u jednom trenu čini da on spaja remote sense dok je pojačalo upaljeno, samo smanji ton. Ne mogu sad naći točan post ali sam uvjeren da je Macola pisao da se remote sense ne smije otkačiti dok pojačalo radi jer će nešto pregoriti?
Reply
(10-02-2019, 05:32 PM)nahero Wrote: Još jedno pitanje - na videu mi se u jednom trenu čini da on spaja remote sense dok je pojačalo upaljeno, samo smanji ton.
Ne mogu sad naći točan post ali sam uvjeren da je Macola pisao da se remote sense ne smije otkačiti dok pojačalo radi jer će nešto pregoriti?

Remote sense nesmeš izmjedusobno pomešati (+Remote sense sa +Remote sense, i obrnuto) jer bi to bilo onda Positive feedback
i pojačalo možda nebi preživjelo (iako ima LM3886 bezbroj internih protekcija, ali radije ne experimentirati u tom smjeru... :-)  )

Remote sense možeš spajiti/odspajati ON-line (možeš staviti preko prekidača) i tako sa slušaocima obaviti "Blind test"
kad je RS uključen a kad ne, dal se čuje razlika priključnih kablova...itd
Za test stavi neki slabiji kabal malog presjeka, poduži...
LP
Dragan
Reply
taj on sam ja,snimak je moj. jesam utišavao jer sam tad kontao da treba, međutim Macola mi je objasnio da nema nikakvog rizika da se spaja i odspaja RS u toku rada. ono što se ne sme je upravo to što je Dragan100 već objasnio,i ne sme se odspajati zvučnik dok je spojen RS inače stradaju otpornici u povratnoj sprezi RS. desilo mi se...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Hvala na pojašnjenju, eto bio sam skroz krivo zapamtio!
Reply
Tongue 
Još jedan Bata "kuca na varata". Trebalo je i ranije, ali nikad dovoljno vremena za sebe i započete projekte. No kako već biva, nađu se prijatelji dobre volje i malo slobodnog vremena i pripomognu. Ovaj put je to bio Vlada, dobro poznati konstruktor -Vladinog ampa CMA-, čiji amp inače imam već par godina i prezadovoljan sam njime. Pomogao je u fazi završnog lemljenja elemenata na pločice iz grupne nabavke, ožičenje, i puštanje u rad. Sve je odradio profi, bez ekscesa, tako da je Bato prosvirao od prve i sasvim zadovoljavajuće. Trenutno je vidljiva "siva faza". Osnovna montažna ploča na kojoj su montirana dva connexelectronic SMPS300RE napajanja, gde svako napaja jedan kanal, Fischer hladnjaci na kojima su LM-ovi pritegnuti bakarnim klampovima, ostali sitniji elementi i Neutrik NL4FX speakON SPX Series 4-Pole Cable Connecto. U radu su i završni radovi na ostatku kućišta koje će biti nešto mnogo lepo i vrlo originalno. Videćete uskoro.   69

   
Reply
Da nisi malo preterao sa bakrom? Mada, ko glocka drugima metale ...
S obzirom na napon napajanja, sami fišeri, bez bakra, su i više nego dovoljni.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)