TI je pre par dana objavio rezultate svojih ispitivanja kondenzatora pri primeni na putu signala u audio uređajima:
https://www.ti.com/lit/an/slyt796/slyt79...1389441251
Ako se neko pita otkud još jedna studija na inače dobro ispitanoj temi, ovde je naglasak bio na SMD kondenzatorima - zbog njihove široke primene u prenosivoj elektronici.
Merenje je obavljeno pragmatično, direktnim korišćenjem platforme koja simulira tipične primene tih kondenzatora. U konkretnom slučaju to su bili evaluacioni moduli za njihove A/D konvertore TLV320ADC5140, odn. TLV320ADC6140. Međutim, tim izborom je ograničen merni opseg jer ti konvertori imaju prag THD+N na -110dB (za najbolje kondenzatore potreban je bar za 20dB niži prag merenja).
Ima interesantnih rezultata: na Fig. 1 se vidi jaka zavisnost THD+N od ulazne impredanse narednog stepena - THD+N se poboljšava s porastom ulazne impedanse, a pri konstantnoj ulaznoj impedansi, izobličenja se smanjuju s porastom kapaciteta. Ovo poslednje nije ništa novo jer je D. Self to već odavno ustanovio.
Meni je najinteresantniji Fig. 4 (nekeramički kondenzatori) i kondenzator s najnižim THD+N, koga navode kao "1uF Film" u kućištu 1206. Nisu naveli konkretan tip, ali sam skoro potpuno siguran da se radi o kondenzatoru Cornell Dubilier FCA, za koji po prvi put vidim izmerena izobličenja. Merio sam ga i sam i dobio dobar rezultat, možda sam i postavio rezultat na forum.
Međutim, za mene i dalje ostaje na snazi stav da ako se žele najniža izobličenja, keramički kondenzatori nemaju šta da traže na putu signala (uz izuzetak C0G/NP0).
Pozdrav