Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kondenzatori prema materijalu
#81
Ne znam koja bi bila priroda tog šuma, ali se prikazala sličnom šumu 1/f (koleno na oko 150Hz), a takvog šuma nije trebalo da bude u toj verziji ulaznog kola (naponski ulaz, komplementarni par ZTX851/951).
Ako imaš registraciju na diyaudio.com, možeš na linku koji sam postavio da vidiš sve detalje.
Reply
#82
Vidim detalje na linku, i cudi me da Hans Polak nije sebi postavio takvo pitanje.
Naravno da mi nismo duzni ovde da obrazlazemo Polakove opservacije, posto mene prvo cudi da je koristio te "suve" elektrolite sa velikom strujom curenja za prenos audio signala, nije im to namena, pa na kraju isprazna konstatacija da su krivi za mrezni 3f sum...
To su kondovi za ispravljace i naporne uslove... a ne za sklopove sa 60+dB pojacanja superfinih signala
Reply
#83
TI je pre par dana objavio rezultate svojih ispitivanja kondenzatora pri primeni na putu signala u audio uređajima:
https://www.ti.com/lit/an/slyt796/slyt79...1389441251

Ako se neko pita otkud još jedna studija na inače dobro ispitanoj temi, ovde je naglasak bio na SMD kondenzatorima - zbog njihove široke primene u prenosivoj elektronici.
Merenje je obavljeno pragmatično, direktnim korišćenjem platforme koja simulira tipične primene tih kondenzatora. U konkretnom slučaju to su bili evaluacioni moduli za njihove A/D konvertore TLV320ADC5140, odn. TLV320ADC6140. Međutim, tim izborom je ograničen merni opseg jer ti konvertori imaju prag THD+N na -110dB (za najbolje kondenzatore potreban je bar za 20dB niži prag merenja).

Ima interesantnih rezultata: na Fig. 1 se vidi jaka zavisnost THD+N od ulazne impredanse narednog stepena - THD+N se poboljšava s porastom ulazne impedanse, a pri konstantnoj ulaznoj impedansi, izobličenja se smanjuju s porastom kapaciteta. Ovo poslednje nije ništa novo jer je D. Self to već odavno ustanovio.
Meni je najinteresantniji Fig. 4 (nekeramički kondenzatori) i kondenzator s najnižim THD+N, koga navode kao "1uF Film" u kućištu 1206. Nisu naveli konkretan tip, ali sam skoro potpuno siguran da se radi o kondenzatoru Cornell Dubilier FCA, za koji po prvi put vidim izmerena izobličenja. Merio sam ga i sam i dobio dobar rezultat, možda sam i postavio rezultat na forum.

Međutim, za mene i dalje ostaje na snazi stav da ako se žele najniža izobličenja, keramički kondenzatori nemaju šta da traže na putu signala (uz izuzetak C0G/NP0).

Pozdrav
Reply
#84
Jedno interesantno merenje kondenzatora pri upotrebi za dekuplažu, a rezultati važe i za primenu u ispravljačima:
http://www.hoffmann-hochfrequenz.de/down...citors.pdf

Obratiti pažnju na rezultate kombinacije elko od 1000uF (low ESR) + 100uF MLCC + 10uF MLCC i komentar "Adding more small ceramics helps nothing".
Da podsetim, cilj je imati što veće slabljenje u celom opsegu frekvencija, što je ovde postignuto.
Interesantno je da se kratkim spojem na 10uF rezultati poboljšavaju, što zapravo govori da pločica na kojoj je testirani sklop ima svoju granicu.
Pogledati takođe i rezultat merenja kapaciteta kondenzatora povezanog s LCR meračem žicama dužine 30mm na različitim frekvencijama - između 100Hz i 100kHz rezultat se menja za faktor 2.

Pozdrav
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)