Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simple +/-18V Shunt PSU for Preamps
#61
Ronovar,
gdje si pronašao tu shemicu?
-Q5 i Q3 tvore "Darlington" i biasirani su sa R11, propustni su element PSUja
-Q1 strujni limitator nadgledava max ulaznu struju u PSU sa Imax = Ube_sat/R13
što je približno Imax=0,65V/22R=30mA
-zenerke su klasičan shunt naponski regulator
-bez dodatnog opterečenja (samo LED bleeder) zenerke disipiraju cca 1/2W (obe) Pdiss=24V*20mA=0,48W
-a Q5 disipira sa 24VAC trafojem oko {32VDC-24VDC}*30mA=1/4W=0,25W

Bleeder LED na 24V biasirana je sa cca 10mA, ostaje 20mA regulacijskog prozora,
ako pustimo barem 5mA minimum biasa zenerki, ostaje nam na raspolazi tek 15mA za regulacijsko napajanje opterečenja.

Dali se odradila nekakva analiza PSUja, koliko se očekuje PSRR/freq, koliki je cca izlazni naponski šum, izlazna impedancija/freq
kako se snalazi sa dinamičkim opterečenjem ...?
LP
Dragan
Reply
#62
Shema je od APEX-a i uzet je TU.

Ja sam samo po prijedlogu iz druge teme od forumaša za dobijanje 24VDC napona spojio dvije zener diode od 12V/1.3W kako bi se dobio približan napon od +/-24VDC i struju sam računao da za preamp treba 50mA + 10mA potroši LED dioda i po par mA ostatak sklopa SHUNT-a dakle potrošnja je cca 70mA. Znači potrebna zener dioda od 12V/1.3W + 12V/1.3W daje 24V i serijski spoj zenerice će dati tih 70mA ukupne potrošnje.

Otpornik 22R u CCS-u je limitiran na tih 30mA i za veće struje potrebno ga je smanjiti na 10R (70mA) ili najbolje od 6R8 do 10R. On se proračunava prema potrošnji preampa i točno je da sa 22R nemože da da tih 50mA koliko je potrebno za preamp. Zato je i ovo Simple SHUNT PSU.

Disipacija izlaznog tranzistora (on je tu umjesto ogromnog 5W otpornika) strujni limiter zajedno sa 22R i na njemu će disipacija biti:

Ptot = (34VDC - 24VDC) * 70mA = 0,7W

Hladnjak je odabrani za termičku otpornost od 24,4C/W što znači:

Temp = (0,7W * 24,4C/W) + 25C = cca 42C

Znači temperatura hladnjaka (tranzistora) će biti ugodnih 42C zato sam i stavio pomanji hladnjak, a ima i mjesta za malo šiti na PCB.

Radio sam PSRR analizu i na 120Hz (ona zeznuta frekvenija koja dolazi iz mrežnog utikača puna smetnji, svega i svačega) mi je u TINA-TI PSRR na odličnih -71dB...što je jako dobro s obzirom na LM317 koji tu ima PSRR oko -62dB..za ovako jednostavan shunt karakteristika je odlična...izlaznu impendanciju nisam mjerio jer neznam (Zout = Uout/Iout?)

Znam samo da po simulaciji startup je jako brz i on iznosi 0,6s da dostigne punih +/-24VDC....

U prilogu postavljam još jednu APEX shemu za koju crtam PCB (da ih imamo svi forumaši jer uvijek zatreba PSU pa da se ima sve na jednom mjestu), pa će filovi i za LDO Regulated PSU for Preamp biti ovdje objavljeni čim završim PCB. Hladnjak će biti SK104-25,4 sa 15C/W jer ako ko bude spuštao napon sa 24VDC na recimo 15VDC izlazni BD će se grijati pa im treba hladnjak..ovako sa toroidom od 2x18VAC lako se dobije +/-18VDC bez hladnjaka...jer je Low Drop PSU za preampove..a i serijski je pa će biti dobar za mixete i ostale nisko naponske sklopove kojima zatreba silna struja.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#63
Dragan je s pravom pomenuo šum.

U principu, Zener diode važe za šumne komponente, a nivo šuma zavisi od nominalnog napona diode i struje koja kroz nju teče.
Proizvođači ne daju detaljne podatke, ali se zna da je šum minimalan između 6 i 7V, i da raste sa smanjenjem struje kroz diodu.
Prema tome, što više struje ide u potrošač, tim je veći udeo šuma u naponu na potrošaču.
Nešto više o tome se može pročitati ovde:
https://groupdiy.com/index.php?topic=520...#msg662514

To su neki opšti odnosi, a u kojoj meri su od značaja za konkretni potrošač predstavlja posebnu temu.

Pozdrav
Reply
#64
[Image: attachment.php?aid=33838]
Attached Files Thumbnail(s)


.brd   APEX LDO PSU.brd (Size: 414,25 KB / Downloads: 1)
.sch   APEX LDO PSU.sch (Size: 375,77 KB / Downloads: 1)
.pdf   APEX LDO PSU - Schematic.pdf (Size: 25,91 KB / Downloads: 20)
.pdf   APEX LDO PSU - Layout.pdf (Size: 92,29 KB / Downloads: 5)
.lay6   APEX LDO PSU.lay6 (Size: 537,78 KB / Downloads: 3)
Reply
#65
Nađoh na internetu nešto slično, ima li kakvih mišljenje o ovome. Hteo sam da uradim napajanje za line level pretpojačalo, a da ne bude klasika sa 3-pin regulatorima ili Borbelly super shunt, znači nešto između.

https://audioxpress.com/article/shunt-or...-regulator


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#66
Moje misljenje je uzet Salas SSLV1.3 UltraBiB shunt regulator jer ima manje dijelova od gore navedene sheme a i treba samo ostavit za CCS 100mA za potrosnju sklopa +mA za potrosac...i to su velike disipacije..za dual mono ako zelis shunt psu ima ovdje na forumu sipi shunt psu ali do max 50mA, a ako se hoce vrhunski shunt ima u drugoj temi vrhunski apex a class psu koji svi hvale.

Koliki napon i struju trebas za line level pretpojacalo? Ako je vise od 50mA bolje uradit serijski regulator jer shunt tj paralelni bi dosta disipirao topline.

Imas i u temi AutoAdaptivr Shunt sa svim trikovima pametnog shunta kojeg je @Dragan konstruirao vrhunski...ima se shema pcb i simulacija i najvaznije podrska ovdje na forumi...jedino pcb je 2layer pa se mora narucit kod kineza ....
Reply
#67
Treba mi za ovo pošto jako dobro zvuči ovako sklepano, da se uradi bolja varijanta sa pravim trafoom u normalnoj kutiji.  Plan je da struja kroz IRF510 bude barem 70mA, sve zajedno recimo 80mA puta 2 to je 160mA. Grejanje ću lako da rešim imam dosta tih malih hladnjaka. Radio bih jedno napajanje, ne kao dual mono jer već imam par komada OPA1612, da ne kupujem OPA1611.

https://forum.yu3ma.net/thread-2325.html...ht=opa1612
Reply
#68
Serijski regulator sa dodatnim naponom za ven
tilator, releje...
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#69
video sam ovo i mnogo mi se dopalo, moraću precrtati!
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#70
I meni se svidja  Smile samo ja bih ucrtao za elektrolite veceg kapaciteta npr 4 x 4700uF  naravno (+ gnd -) izvode za napajanje izlaznih stepenova , a sa regulacije bih iisao na preamp i milina  Wink
Mada vec postoje takva resenja ovde na forumu ...
Reply
#71
malo je 4x 4700 , ja ne bih isao ispod 4 x 20000uF , i da ne zaboravim, obavezno precrtati jer "ne ide" koristiti vec uradjeno Big Grin
Reply
#72
si dobro? ako imaš lay ili pdf skrati mi muke i vremena,pa postavi da imamo svi.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#73
Ova vrucina nas je naprzila Big Grin
Reply
#74
hehe, cek ono apexaudio samo zagolicao mastu, nema na izvolte sch+pcb ?
Ako je tako onda mora crtanje, nema druge. U prvom momentu sam mislio da je poslao bar pdf sa pcb za izradu pa mi zato bilo cudno, cemu precrtavanje necega sto je neko odradio i postavio ovde, ali sad vidim da sem jpg nema drugo.
Sto se tice prvog dela komentara, cemu preterivanje u kolicini i kapacitetu kondenzatora, ako moze pojasnjenje ali da ne bude ono u varijanti razradjenih kablova za zvucnike i pozlacenih konektora za 220 gde se "na uvo" cuje da je bolje. Ja koliko pratim temu i naslov, radi se o napajanju za PREAMP, a ne o napajanju za izlazni stepen da bi se razmisljalo na temu budzenja kapaciteta u toj meri. Hvala unapred na odgovorima Smile
Reply
#75
Ranije je na Komitart moglo besplatno da se skine, ali koliko vidim više ne može...
https://www.komitart.ru/1078-apex-psu-24...ifier.html
Reply
#76
slike su sa diyaudio.com foruma, tema Ultimate Fidelity Amplifier. nacrtao je jedan Rus ali nije postavio pdf ni lay dokumente.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#77
Ovaj Rus što sam ja poslao, vidiš da na PCB piše Komitart. Smile
Ali izgleda da više nema free, ne mogu da održavaju sajt...
Reply
#78
sve se slažem.

https://www.diyaudio.com/forums/solid-st...83791.html
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)