Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ultrazvucna kada EI NIS
#1
Stigla mi je na popravku jedna starija ultrazvucna kada domace proizvodnje, izgoreli su joj tranzistori i polomilo se feritno jezro na kalemu sto podseca na vn trafo i posle zamene i sanacije kvara dobio sam neko zujanje na buzeru ili zvucniku kako god, ali imam drugi problem taj buzzer se odlepio sa kadice i kolko ja vidim lepljen je kao nekim tecnim metalom e sad ja imam pitanje sa cime bi to bilo najbolje ponovo zalepiti, i znali neko otprilike koji zazor bi trebao biti na ovom feritnom jezgru ja sam citao neke teme po forumima i tu valjda treba da se podesava snaga vibracija ili sta vec ja sam to stavio za sad otprilike na nekih 3mm kolko sam uspeo da ocenim koliko je bio stari zazor ali to je bilo raspadnuto pa mozda nije sto posto tacno utvrdjena mera.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
To možeš ovim da zalepiš/zalemiš, ne znam šta je ali ja sam zakrpio kućište menjača od Golf 2 Smile

https://a.aliexpress.com/_mLuhQKy
Reply
#3
Ok, nesto gledam ocene za taj proizvod sa aliexpresa bez obzira sto si ti uspesno zavrsio posao vidim da ima i dosta koski Smile ,ja sam ga za sad zalepio tecnim metalom i jos cu dodatno da ga podsprajcujem odozdo kad zatvorim kutiju pa cemo videti u radu kako se ponasa u medju vremenu jos tragam na raznim mestima o informacijama kako se to pravilno pricvrscuje , jel ako taj ultrazvuk razbija kamenac i slicne stvari najverovatnije vremenom ima da razbuca i taj tecni metal.
Reply
#4
Raspitaj se na ovom sajtu
http://www.spaske.net/ultrazvucnekade/delovi/index.htm
Reply
#5
(05-30-2023, 06:29 AM)gorso69 Wrote: Raspitaj se na ovom sajtu
http://www.spaske.net/ultrazvucnekade/delovi/index.htm

Kontaktirao sam ih , i oni preporucuju neki najkvalitetnijji tecni metal koji moze da se nadje i da se samo povrsine za lepljenje dobro ociste, ja sam tako nesto vec i odradio pa cemo videti koliko ce da izdrzati.
Reply
#6
Nego sad imam drugi problem, kad hocu da pustim kadu u pogon i u nju za pocetak sipam najobicniju vodu pocne da se cuje cvrcanje (zujanje) i posle 5sekundi izgori osigurac od 2,5A koji ide na 220V ali nestrada nista osim osiguraca tako sam probao 3-4 puta, probao sam da menjam zazor na trafou i induktivitet na onoj vertikalnoj prigusnici ali se menja samo zvuk i jacina cvrcanja ali uredjaj i dalje vuce veliki struju, plasim se da stavim veci osigurac od 2,5A da nebi stradali opet tranzistori ili nesto drugo, na kadi pise da je potrosnja 70W znaci trebalo bi teoretski da radi i sa osiguracom od 1A.
Reply
#7
Sam piezo ne sme da bude fizicki spojen na kadu, u mojoj jeftinoj su stavljali lepak mrezicu za komarce , lepak pa piezo preko. Na drugoj ide kada-epoksi smola-piezo. Bitno je da kada bude napunjena tecnoscu minimum 2/3. To su neke smernice, srećno.
Reply
#8
Ok, ja sam ga zalepio tecnim metalom i dobro pritisnuo tako da je muski spojen Smile nema izlocije, a sad mi kroz glavu prolazi kada sam cistio stari lepak video sam neke kockice na lepku bas kao da je bila neka mrezica ili neka vlakna, a minus od pieza je prespojen (zalemnjen) jednom zicom direktno za kadicu ali vidi se da to nije fabricki ,popravljana je ona izgleda vise puta.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)