Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BoltoN AMP?
Drugar iz SLO me jako zainteresovao za jedan amp iz AUS pričom da fenomenalno dobro svira, nije izbirljiv po pitanju tereta. On je fino naslušan svega i svačega, mnogo toga je i sam pravio, te da mu verujem Smile

Do sheme je naravno nemoguće doći, niti bilo čega drugog sem slike popunjene pločice.

Par dana sam se zanimao oko toga i provalio o čemu se zapravo radi. Amp je kombinovana shema originalnog Crescenda i Crescenda ME. Sa slike se mogao uočiti dupli LTP, potpuna simetrija dizajna, fino opterećen VAS stepen te se dobrano na pločici i hladi, lateralni izlazi... i odmah asocijacija na nekadašnje Elektor projekte [Image: smile.gif]

Dizajnu je dodat balansirani ulaz i nešto više petljanja oko DC Serva zbog toga, pretpostavljam. Takođe je korišćen mosfet u VAS pa ga je morao dodatno smirivati nekim SMD kondićima.
U prethodnoj verziji je korišćen CCS sa dva T za LTP, ali je u zadnjoj iteraciji to promenjeno za LED i T.

Zapravo, amp se jako lepo ponaša u simu i mišljenja sam da neće biti bačeno vreme baviti se ovim u narednom periodu i probati kako radi (već imam neki template pločice za dva para lateralaca na izlazu, kao i napajanja i kutiju za probu)...

Ubacih Current Mirror na oba LTP-a, na VAS postavio dobre nam low Cob KSC/KSA i to bi bilo to. Ostavljena CCS i VAS referenca sa LED, lepo se ponašaju.

I to je to, ime mu je BoltoN [Image: biggrin.gif]

Attached Files
.tsc   BoltoN.TSC (Size: 417,19 KB / Downloads: 3)
Reply
Nakon što sam vidio šemu, skužio sam da sam takvo pojačalo radio prije nekih 15tak godina,naravno bez onih CCSova,diff ulaza i DC servoa. Šema iz Erwo elektronike. Samo tamo je napon napajanja manji jer se radi o 20W u A klasi. Svi tranzistori osim izlaznih su BC550/560, a izlazni su 2sk133/2sj48. Pojačalo proradilo iz prve i DC offset nakon prvog uključenja je bio nekih 5 i 15mV, a niti jedan dio nije bio uparen.
Reply
To su bila vremena Smile
Reply
Dragan je već radio nešto slično, do koske sređeno Smile

https://forum.yu3ma.net/thread-1893-post...l#pid84498
Reply
Hvala Boban na podsetniku!  :-)

Ulaz bi odradio duplim signalnim Toshiba, kao u ovoj shemi:

[Image: attachment.php?aid=26680]

A izlaz možeš sa Lateralcima, ali odabrao bi DrivenDiamondBuffer, kao u ovoj shemi:

[Image: attachment.php?aid=26639]

Vidimo, da je CCS Diamond Buffera Cascodiran i dodatno ga AC drivuje VAS, pa imamo brži sveukupni SR.
Polarizacija-bias ima CCS direkto iz VASa, pa je manje elementiča,
razdvajanje sa 22R, od napajanja 22R+100uF, signalnih i bias putanja...

Lateralci imaju POS Ugs Tempco, pa kad se ugriju, otpada nam mirna struja izlaznih mosfeta, 
pa nam ispade, da nam je Vbe multi samo trimmpot//Cmulti

Evo, takav BoltoN AMP bi ti predložio, predložku za Input Board imaš takodjer več odradjeno tu:

[Image: attachment.php?aid=26701]
[Image: attachment.php?aid=26699]
gdje može takva ista i za PreAMP iste topologije.

DCservo, ako zatreba, možemo staviti/predvidjeti na PCB izlaznog stupnja OPS, ta PCB bila bi i noseča, 
Input Board samo ubodemo preko Headera visine 30mm (zbog TH kondova) na noseči PCB.

Detalno u temi:
https://forum.yu3ma.net/thread-1893-post...l#pid84693
gdje je i izbor tih večih kondova...
Druga strana striktno Shilding GND Plane,
ako se ide u 4 layera, onda može i drugačije, jer su i Railovi niskoimpedantni i mogu poslužiti za Shilding!

Konsultacije u ovoj temi:
može naravno, Koper SLO, četvrtkom 15.00  -  17.00 uz kavicu/sladkim, rakijicu..., inače
PM ili e-mailom...
:-)
LP
Dragan
Reply
Nakon pomenutih uspešnih konsultacija, ovo je neka osnovna verzija ampa prema kojoj će se krenuti sa radom na PCB-u. Dodao bih svakako mogućnost snap-in DC Servo pločice, kao opcije izbora.

Attached Files
.tsc   BoltoN_Dr_4.TSC (Size: 1,13 MB / Downloads: 0)
Reply
T7,8,9,10 {2xNPN+2xPNP} trebaju biti "uquadrani" izmedjusobno po Ube i h_fe (kao 2x "upareni"  :-) )
Takodjer da su svi četvoro term spregnuti, za što manji inicialni DCoffset, DC_term_drift,
SMD sa AL pločicom zalepljenom preko pakunga,
TO92 postavljeni u krug, preko njih cevka Cu ili AL Fi10...12mm i term silikonom popunjena
ostali BJTji Caskode i Curr.Mirrora upareni (T3 sa T4, onda T5-T6...itd slično u NEG polju)
Upareni takodjer VAS T15 sa T18

Za još viši OLG i posledično niži THD, 
T15 i T18 možemo odraditi kao Darlington ili Compaund (Sziklai) par
ali čemo to najverovatnije pustiti za predpojačalo ili Pojačalo za slušalice.
LP
Dragan
Reply
(12-22-2022, 03:03 PM)Dragan100 Wrote: Za još viši OLG i posledično niži THD, 
T15 i T18 možemo odraditi kao Darlington ili Compaund (Sziklai) par
ali čemo to najverovatnije pustiti za predpojačalo ili Pojačalo za slušalice.

Vako?

Attached Files
.tsc   BoltoN_Dr_4 - Copy.TSC (Size: 1,13 MB / Downloads: 1)
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)