Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wharfedale Linton 85th anniversary
#1
U jeku kovid ludila, na zimu 2020-te godine, moj kum i ja pod maskama zapucali do Plejera. Čuli smo da su dobili, u tom trenutku vruće ispod čekića Kef LS50 meta zvučnike te da su izloženi i Blade II u istom prostoru. Kako sam imao Kef LS50 i vrlo mu dobro poznajem zvuk, zanimalo me je kako se čuje nova Meta iteracija. U salonu stoje Blejdi, LS50 meta i Wharfedale Lintoni sa iste strane. Viđao sam te zvučnike tu i tamo po oglasima i internetu ali sam ih uvek otpisivao kao neku nostalgičarsku notu za gramofonsku generaciju. Pustili smo Blejde da sviraju i opet (po ko zna koji put do sada) neki razboriti slušni utisak je izostao. Prostorija je ogromna ali i pored toga je delovalo da nije dovoljno velika za te zvučnike. Za njima smo poslušali Kef LS50 meta. Izuzetno linearne i detaljne zvučne kutije. U tako velikoj prostoriji nisu se mogle pohvaliti basem (ne verujem da bi mogle i u manjoj) ali je sve ostalo bilo kao nacrtano laserom. No, i pored hajpa oko meta materijala za upijanje zvučnog talasa sa zadnje strane kalote visokotonca, nisam uspeo da čujem ništa više niti bolje od mojih bivših Kef LS50-ica kojima sam sređivao skretnicu, slušao neko vreme pa vratio na fabrička podešavanja i prodao. Digresija - moji bivši LS50 sada veselo sviraju kod izvesnog Srboljuba koji je ubrzo potom napravio svoj Youtube kanal pod imenom iiWi Reviews - generalno dobro osmišljen kanal za ocenu zvuka audio uređaja. Da ne skrećem mnogo sa teme, ne znam kako je došlo do toga da pustimo Lintone - da li je prodavac to predložio ili smo mi bili radoznali. Pojačalo mislim da je bio neki Denon - ništa vredno pomena. Već u prvih desetak sekundi slušanja sam popustio sa podrugljivim stavom, nakon par minuta sam cupkao nogom, a posle dvadesetak mi je bilo (bolno) jasno da mi se mnogo više sviđa kako se čuje Wharfedale Linton u odnosu na Kef LS50 meta. Kako je to uopšte moguće ? Visoki su u odnosu na Kefove delovali malo povučeno (ili su Kefu malo štrčali - zavisi šta je kome referenca) ali su bili vrlo zadovoljavajući - bez oštrine, smetanja i rezanja po ušima. Srednji za neverovati - krotak i dovoljno definisasn zvuk. Bas voluminozan i odsečan istovremeno. U odnosu na Kef LS50 meta poseduje ono što zovem/o autoritetom u zvuku. Iako sam svestan da se manje detalja čuje nego iz Kefa, više mi se svideo Linton. Kako je moguće da mi se savremeni zvučnik sa zaobljenom prednjom stranicom, CLD dampingom zidova, koaksijalnim drajverom manje sviđa od drvene kocke koja kao da je ispala iz vremeplova ? Kada smo napuštali Plejer obojica smo se složili da je zvučnik toliko prijatno slušati da bismo bez sramote smeli da ga predložimo nekom bliskom (a normalnom, definitivno ne nekom kao što smo nas dvojica) kao odličan izbor za "kupi i zaboravi" zvučnik.

Ogromna digresija - fast forward u 2022-u godinu. Početak godine je krenuo oštro i nije prestalo do pre neku nedelju. Kupio sam plac u Barajevu pa me je čekala golgota sa administracijom dok nisam pripremio papire za gradnju, nakon toga projekat, pa dozvola i najzad lomljava sa majstorima koji su grube radove završili te poslednji crep na krov postavili 11-og avgusta. Tokom te životne gnjavaže (da ne pominjem izmene cena građevinskog materijala na dnevnom nivou) jedini ventil mi je bio hifi. Započeo sam nekoliko projekata i gurao ih istovremeno. U junu ove godine mi se iskristalisalo nešto o čemu sam počeo davno da razmišljam. Naime, reč je o konceptu u mom daljem bavljenju hobijem, ukoliko uopšte želim da nastavim da se bavim istim, koji sam nazvao "Umoran sam - sistem" ( #umoransam , #umoransamsistem Smile ). Konceptualno bi to bili pasivni zvučnici i uređaj koji će u jednoj kutiji sadržati fono sekciju, pojačalo i pretpojačalo, DAK, strimer i DIRAC. Kada dođem kući umoran, apsolutno mi ne treba da klikćem na 5 prekidača određenim redosledom samo da bih pustio neki ton. U redu je da imam sve odvojene komponente i da to radim kada sam odmoran i imam vremena za pickanje uređaja ali mi treba dobro zvučeći sistem na tri klika. Dalje, klinci i žena treba da puste muziku nekada, a nije mi cilj da ih komplikovanjem sistema odvraćam od toga i time guram ka BT zvučnicima koji su na klik od tonova ili puštanju muzike sa telefona, već treba da im bude što je moguće jednostavnije da koriste dobro zvučeći hifi.

Posle slušanja ovih Wharfedale Lintona u Plejeru počeo sam da tražim sve o njima što sam mogao da nađem. Tada sam dobio odgovore na neke stvari vezane za moj utisak o zvuku. Kutije su pravljene sendvič zidovima - sloj iverice između dva sloja MDF-a. Dva materijala rezoniraju različitim frekvencijama pa se rezonancije međusobno ne pojačavaju i time je kutija umrtvljena. Inžinjer odgovoran za ove zvučnike je Piter Komo (Peter Comeau). Membrane 5" srednjetonca i 8" basa su od kevlara - razlog je dobar unutrašnji damping materijala i neverovatna konzistencija. Meni generalno igraju svi materijali membrane osim plastike. Visokotonac je tekstilni, kalotni sa ferofluidom. Prvi put sam slušam tekstilni visokotonac sa ferofluidom, a da mi nema predampiran ton. Kasnije će se ispostaviti da je to zbot toga što se FF nalazi samo sa unutrašnje strane kalema - između formera i jezgra magneta visokotonca. Konačno, Erin Hardison je svojim Klippel NFS uređajem uradio set detaljnih merenja za Lintone i time potvrdio ono što sam uživo čuo. Merenje na linku:

https://www.erinsaudiocorner.com/loudspe...linton_85/

Istini za volju, iako sam razmišljao o kupovini Lintona posle seanse u Plejeru, nisam smeo da povučem okidač. Za pola sata sa zvučnicima teško da se mogu proći svi žanrovi muzike za koje sam zainteresovan, te ako postoji problem sa nekom vrstom muzike - može biti da to nisam uspeo da pustim u Plejeru, a ne bih voleo da saznam za neku inherentnu manu koju možda posle neću moći da ispravim. Nešto nemam poverenja u fabričke zvučnike koji se masovno proizvode. Više volim kada sam Projektujem zbog čega su mi Prve ljubavi bile referentne kutijice do skoro. Elem, Erinovo merenje je otklonilo sumnje u loš inžinjering. Zvučnici su bili dovoljno linearni, niskih izobličenja pri visokim glasnoćama i bez rezonancija.

Nepunih nedelju dana posle Erinove objave merenja odlučujem da povučem oroz i pazarim Wharfedale Linton. Pošto sam svoje Kef LS50-ice prodao, kako sam ranije napisao, trebao mi je novi par zvučnika. Uvek moram imati jedan ispravan par zvučnika za koje znam da su linearni i poznajem im zvuk - to je jedini način da procenim šta sam uradio sa zvukom kutija koje modifikujem ili pravim. Dakle treba mi referentna tačka. Slušao sam ih, svidelo mi se, a vidim da imaju potencijala. Slušaću ih neko vreme pa ću onda modifikovati skretnicu ukoliko se za to ukaže potreba jer su drajveri i kutija prilično dobri - da ne kažem odlični.

Evo ih peti mesec kod mene. Slušam ih sa CMA pojačalom razmaknute, odmaknute od zadnjeg zida i ćoškova barem po 75cm odnosno 50cm. Bas refleks im je sa zadnje strane pa im se mora ugoditi da ne bi pobuđivale modove sobe previše - uostalom kao i svim drugim zvučnicima. Čuju se odsečno, prijatno, sveže i neumarajuće. Za ovih skoro 5 meseci slušanja i tiho i glasno, nisam se ni jednom namršio niti su mi i jednom zasmetale, a šetao sam sa žanrovima od klasične muzike do elektronike. Da se razumemo, ovo nisu najdetaljnije zvučne kutije koje sam posedovao. Kef LS50 i Kef R300 pružaju mnogo dublji uvid u snimak koji se sluša. Ipak, niti Kef R300 niti Kef LS50 u ove sitne sate ne pune moju sobu muzikom večeras. Pustio sam muziku oko 20:00 sati i evo me 5 sati kasnije, ne ide mi se na spavanje. Ovi zvučnici će definitivno napraviti više podela potencijalnim slušaocima. Poveži ih sa mutavim pojalčalom (i dalje mi je u glavi Naim iz Plejera koji je toliko skup, a toliko loše zvuči), gurni ih do zida ili sedi do zida da ih slušaš - bez sumnje ti se neće svideti. Ako si uživalac monitorskog zvuka i hiperdetaljnosti u muzici, ovo nisu zvučnici za tebe. S druge strane, ako te zanima makrodinamika i muzikalnost, ovo može biti trajno i izuzetno pitko zvučeće rešenje. Sistem mi je uključen skoro ceo dan. PReko njih ide ton sa TV-a, klinci slušaju svoje pesmice, ja svoju muziku kad njih smestim u krevet. Što se izgleda tiče, meni su prelepi dok će se neko zgražavati nad vintidž šmekom. Ono što iz prve ruke mogu da kažem o izradi je da joj ne mogu naći grešku. Pravi orahov furnir biran tako da kutije budu jedna drugoj kao u ogledalu. Ako je šara na jednoj kutiji, nalazi se i na drugoj kao u ogledalu.

Jedino što ću menjati na zvučnicima je redni kalem na srednjetoncu koji je sa laminiranim jezgrom i redni kondiš. Nije neophodno ali znam da uvek utiče na izobličenje za razliku od vazdušnog kalema. Ako se neko zezne i kupi Lintone pa poželi da menja, pravi novu skretnicu ili šta god, neka mi šibne PP. Dobit će sve na tacni. Imam šemu, premerio sam sve kondiše i kalemove na fabričkoj skretnici.

Nekom greškom univerzuma, a u našu korist, ovi zvučnici su jeftiniji kod nas nego u inostranstvu - i to sa sve besplatnom dostavom. Što se mene tiče, našao sam "Umoran sam" zvučnike. Sad mi ostaje da nalovim neko "Umoran sam" pojačalo. U obzir su dolazili Sonus AMP (loš analogni ulaz), Bluesound Powernode N330 (nema DIRAC) međutim polako izranja NAD C3050LE kao vrlo vizuelno zanimljiva komponenta, a ima bukvalno sve što mi treba. Nikako ga ne bih kupovao sada ali za koju godinu ako izleti povoljno polovan - ko zna Smile

Eto, nisam duže vreme dosađivao pa sam sad malo opustio ruku po tastaturi. Živi bili.
Reply
#2
Meni je prijalo da čitam, što se mene tiče, slobodno "dosađuj" Smile
Reply
#3
Hajde molim te daj misljenje kako bi se slagao sa Bato M , i neki komentar o ceni , cini mi se oko 1K
Hvala
Reply
#4
Kod nas koštaju oko 1260€.
Reply
#5
Ovde su 900 evra.

https://rolandplanet.rs/index.php?q=kat1...&arti=5432

Jeftinije od toga nisam našao u UK ni u DE. Polovne se na KP mogu naći sa stalcima za te novce.

Ne vidim zašto se ne bi slagali sa BatomM. Impedansa im je prilično benigna i iznad 3,5 oma. Ovako se mere leva i desna. Izgleda bukvalno kao da sam pustio dva sweep-a na jednom zvučniku. Jako dobra konzistencija.

Reply
#6
Mda, zaboravih... Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na serijske brojeve kutija. Naši prodavci umeju da uzmu prve dve kutije iz magacina iako su ih dobijali u parovima. Ništa se u zvuku neće provaliti ali onda se pozdravi sa mirror šarom na furniru. Orahov furnir može imati drastično različite šare pa se kutije mogu vizuelno razlikovati. Dakle oba zvučnika moraju nositi isti serijski broj.
Reply
#7
Zvu, već kad si se dohvatio DIRAC-a mogao bi malo o tome da nam pričaš. Ja ga od skoro koristim uz Marantz-a i dobre rezultate imam u sobi ali mi je malo previše FLAT. Inače soba ima mod na 50Hz i to je toliko izraženo da je neverovatno, imam blizu 18dB pojačanja na toj frekvenciji. Dirac je to sve sredio ali voleo bih da znam koje još krive (dirac) koriste ljudi.
Poz.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#8
Mora da se uradi merenje prostorije MMM metodom (Moving Mic Measurements) u onom delu gde će biti slušni reon. Može i nekoliko desetina merenja u gridu po širini, dužini i visini da se odradi (opet na mestu gde je kauč) pa se uradi usrednjavanje kriva (averaging) u REW-u.

Problemi koji ostanu vidljivi na toj krivi su oni koji moraju biti tretirani. Oni koji se nalaze samo na pojedinim krivama dok na drugim nestaju su lokalni i ne utiču preterano na opšti dojam o zvuku. DIRAC generalno ne bih koristio preko 200Hz. Pre bih našao pasivne zvučnike koji se mere baš dobro, pozicionirao ih dobro u prostoriji (dalje od zadnjeg i bočnih zidova), a onda ono što ostane od problema u vidu pikova rešio DIRAC-om. Problem sa srednjima i visokima uglavnom bude proizvod reverberacije, a to se bolje tretira akustičkim panelima.

Može se to rešavati i na drugi način - trenutno se igram preko ROON-a na tu temu - ali opet, ta opcija nije toliko user friendly koliko bi bio "Umoran sam" pojačavač koji već ima DIRAC u sebi. Koliko je različitih soba, toliko je različitih kriva tako da je sve moguće. Ja sam imao oko 10dB pik na 50Hz u staroj sobi.
Reply
#9
Sviđaju mi se Lintoni otkako su izašli. U to vrijeme sam imao LS50. Nisam Lintone uzeo samo iz razloga što ih ne mogu izvući od prednjeg zida više od 50cm. No možda bi i moglo proći. U SH ih se da naći za dobru cijenu, a i da se skretnica malo tweaknuti Smile.
Reply
#10
Ja slušam u sobi od 18ak m2. Imajući u vidu da je kupovina Lintona bila čak i pomalo impulsivna, susreo sam se sa istim problemom kao i ti. To sam rešio kupovinom 8 rotacionih točkića. Sa zvučničkih stalaka sam skinuo šiljke i na njihovo mesto montirao točkiće. Po želji, zvučnici stoje tik do zida (preko dana) ili na mestu gde se najbolje čuju u odnosu na kauč (noću dok slušam). 

Malo sam se kolebao da li će biti bitne razlike u zvuku sa točkićima u odnosu na šiljke. Za mene su razlike u domenu "možda se čuje malo preciznije" sa šiljcima ali samo u direktnom poređenju sa zvukom na tom istom mestu sa točkićima. S druge strane, kada su mi zvučnici na točkićima mogu da ih dovozam na poziciju gde mi se najbolje čuju, a kada završim slušanje da ih odvozam do zida (što sa šiljcima nikako nije opcija). Najblaže rečeno, progledao sam. Uvek do sada su zvučnici ili stajali na mestu gde se najbolje čuju (a ostatak dana smetali svima) ili stajali tamo gde ne smetaju nikome (a čuli se kao kanta). Žao mi je što ovo nisam uradio ranije.

Da se razumemo, za neobavezno slušanje mogu da stoje gde god. U tim trenucima mogu da pustim i tranzistor i nije mi bitno. Ali kada želim ozbiljno da slušam muziku, hoću da je čujem kako treba, a to ne može ako su nabijeni zvučnici do zida ili u ćoškove.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)