Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SPDIF to I2S pa na DAC
#1
Jel možda neko probao ovakvu pločicu?

Suština je što osim dipleja ima: 2 x SPDIF ulaz, 1x Optički ulaz i 1x I2S ulaz. Na I2S ulaz dolazi signal sa JLsounds I2S over USB pločice. Onda sve to zajedno sa I2S izlaza ide u bilo koji DAC koji ima I2S ulaz.

Ako uzmem ovo, ne moram da pravim switch za I2S (recimo sa 74HC224) niti da kupujem posebnu pločicu SPDIF/I2S, a imam i displej da bude šareno.  Big Grinhttps://www.ebay.com/itm/284205365237?_t...BM9tGq25Vg
Reply
#2
Probao sam ja neke slične, neke sa AK4113 čipom, imam neke u planu itd.

Mislim da ćeš biti zadovoljan.
Reply
#3
Možeš ubaciti i Raspberry u priču i imaš streamer od 5000 USD. https://bryston.com/digital-audio/bda-314/
Reply
#4
Razmišljam, u principu namera je bila čisto USB DAC napraviti, najjednostavniji. Ovo bi bilo onako lepo proširenje mogućnosti, pod uslovom da mi ne pokvari zvuk. Raspberry neću.
Reply
#5
(05-10-2022, 02:55 PM)NIXIE Wrote: Razmišljam, u principu namera je bila čisto USB DAC napraviti, najjednostavniji. Ovo bi bilo onako lepo proširenje mogućnosti, pod uslovom da mi ne pokvari zvuk. Raspberry neću.

Best DAC is NO DAC...  Uzmes USB to I2S i stavis filter na izlazu, pustas samo DSD  i uzivas...  Smile Nema jednostavnije od toga... Lepo je SirOliver to pricao... Samo ga niko nije shvatio ozbiljno... Smile

https://www.diyaudio.com/community/threa...ac.273474/
Reply
#6
Sve I2S plocice koje imaju klasicne 2.54 pitch pinove nije dobro zbog smetnji jer se takvi pinovi ponasaju kao antene i tu ces da dobijes smetnje na I2S. Potrazi plocice koje imaju u-fl konektore, recimo IAN Canada pravi kvalitetne plocice za digitaliju. Mozes da resis ovaj problem dodavanjem nekog koaksijalnog kabla ali to ti je onda budzenje, ja sam recimo umotavao zice u celofan da smanjim smetnje
Reply
#7
Celofan? Nisam znao da to smanjuje smetnje. Ovo je jeftin projekat, čuo sam za tog Kanađanina ba Big DIY ali mislim da za ovaj projekat on izlazi iz budžeta.
Reply
#8
Alu folija za kuvanje, to sam mislio kao celofan. Videces i sam, ako budes imao zvizdanje, zujanje, brujanje, onda ces morati da shildujes te i2s vodove, odlemis pinove i ides sa nekim mini koaksijalnim kablicima a shild zalemis na gnd, sto manja povrsina srednje zice da bude izlozena smetnjama, ili ceofan pa motanje oko zice ako nemas koaksijalac Smile
Reply
#9
A ne, dobio sam dak od drugara, USB kartica JLsounds Bugarska u NOS dak sa AD1865. Nema ništa od smetnji radi ko sat. Ova koncepcija mi je vrlo povoljna, možda bih je samo proširio sa ovom pločicom Kineskom. Ako pokvari zvuk, onda bez toga idem.
Reply
#10
[quote pid="120703" dateline="1652192889"]


Best DAC is NO DAC...  Uzmes USB to I2S i stavis filter na izlazu, pustas samo DSD  i uzivas...  Smile Nema jednostavnije od toga... Lepo je SirOliver to pricao... Samo ga niko nije shvatio ozbiljno... Smile

https://www.diyaudio.com/community/threa...ac.273474/
[/quote]

Siroma je mnogo napredan. Ja hoću blast from the past, NOS, R2R, samo malo osvežen ovim novim spravicama.  Big Grin
Reply
#11
(05-10-2022, 07:20 PM)savan Wrote: Alu folija za kuvanje, to sam mislio kao celofan. Videces i sam, ako budes imao zvizdanje, zujanje, brujanje, onda ces morati da shildujes te i2s vodove, odlemis pinove i ides sa nekim mini koaksijalnim kablicima a shild zalemis na gnd, sto manja povrsina srednje zice da bude izlozena smetnjama, ili ceofan pa motanje oko zice ako nemas koaksijalac Smile

Napravio sam najmanje deset (možda i dvadeset) dacova sa takvim i2s konektorima i nikad nisam imao smetnje niti u tragovima. I2S kabele svejedno treba predvidjeti kratke do najviše desetak centimetara duljine.

Npr.

Reply
#12
Eto vidis ja sam na prvom sto sam napravio imao problema sa smetnjama, bile su to probne plocice i neke kombinacije sa Amanero, sklop nije bio u kutiji nego na mdf ploci da se ima pristup za development... smetnji sigurno ima sa takvim pinovima samo je verovatno kod nekog to necujno, u mom slucaju to je bilo cujno, recimo reagovalo je na okolne klima uredjaje tako da kada se upali spoljna jedinica klima uredjaja smetnja se cula na mom uredjaju, i to bas na i2s pinovima, zakljucio sam da su u pitanju i2s kada sam zice uvio u al foliju problem se izgubio, sto se toga tice lekcija je naucena pa se posebna paznja posvetila i2s vodovima i shildovanju na next ploci, sve je u-fl i problema vise nema
Reply
#13
(05-10-2022, 09:30 PM)zbotic Wrote: Napravio sam najmanje deset (možda i dvadeset) dacova sa takvim i2s konektorima i nikad nisam imao smetnje niti u tragovima. I2S kabele svejedno treba predvidjeti kratke do najviše desetak centimetara duljine.

Npr.

Šta je unutra ako nije tajna?

U mom trenutno aktivnom daku (DDDAC1794)  I2S kabal je izveden sa paricama. Svaki signal je umotan sa GND žicom. Pretpostavljam da to utiče barem malo na smanjenje potencijalnih  smetnji. Kabl je 10-tak cm dugačak. U sličnom daku  koristio sam i znatno duži flat kabl (oko 30cm) bez nekih velikih posledica. Tu je svaka druga žica bila GND.
Reply
#14
U ovome koji je na slici ako se dobro sjećam DAC je ES9023, digitalni receiver je AK4118 sa dva koaksijalna i jednim optičkim ulazom, USB receiver je CM6631A i mislim da je unutra još jedan I2S preklopnik. Napajanja su regulirana sa LT1963A.
Prodan za oko 200 eura, od čega je samo kutija vrijedna 60-ak eura. Danas bi to bilo puno skuplje.
Reply
#15
To za prodaju pravljenih stvari, tu zarade nema. To sam ustanovio još krajem prošlog veka. Mora biti firma, pa još da se uloži u marketing i pozitivne testove po magazinima.

Ovu pločicu ću da kupim, cena je niska, 32$. Ako negativno utiče na zvuk sa tim I2S preklapanjem i dodatnim kablovima, pa se odlučim samo na USB DAC, dovešću SPDIF signal na ovo sa USB kartice, pa će sve da radi kao diplej samo. A I2S sa USB neka ide pravo u DAC ako tako zvuči superiorno. USB ulaz mi je primarni interes, i kvalitet zvuka.
Reply
#16
Pošto sam krivac Nixiju i SirOliveru da se umešam. NoDac traži DSD signal, da li je DSD fajl ili se konvertuje u letu ilalo je svoje probleme i to je odavno prevaziđeno (ima li fajlova i dovoljno jak CPU da kovertuje). Može to dobro da zvuči ali ima i probleme. Puckanje pri svakoj promeni bitrejta originalnog fajla je ono što me je odbilo od NoDaca. Možda je to sad rešeno ali odavno ne pratim. Niksi je svestan da I2S veza mora da bude kraća i ako se ispoštuje nema problema. Nisam probao čoperska napajanja i DC/DC regulatore u DACu, možda smetaju. SPDIF, ko što ti rekoh, nije skupo da se doda ali koj će ti kad muzku slušaš preko USB kabla a JL karticu si naručio.
Reply
#17
Imam i DVD plejer, zatim Bluetooth risiver, Televizor, taman da popunim sve SPDIF ulaze, a ima i displej da vidim šta se događa. Ako ništa drugo, biće zanimljivo.  Rolleyes
Reply
#18
Zaboravih da napišem, AK4113 receiver board odavno nabavljena i radi odlično. Ima displej, ima SPDIF i TOSLINK ulaze , ima I2S ulaz koji koristim za JLS I2S over USB karticu, i sve to ide na AD1865 NOS DAC ili bilo koji sa I2S ulazom.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)