Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Šta bi vi od ovog skockali
#1
Music 
I ovo polako se primiče na izradu, i malko nas muče mere budućih kutija... 

Snaga je taman za otresanje peska i kamena iz bubrega i naginjemo da to bude nekako širokopojasna, pošto imam i neke org skretnice, plus nabavljeni piezo visoki, sveukupno za "prangijanja" iliti smanjenja stresa... Smile 

Predlog ima fabrički je za dve kutije, zatvorenu i otvorenu, više naginjemo ka otvorenom tipu, sa bas refleks tunelom... 

Koliko je kritičan smeštaj visokotonaca u odnosu na bas? 

Koje mere bi valjalo ispoštovati?


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   ciare_cw326.pdf (Size: 449,27 KB / Downloads: 4)
Reply
#2
Obrati paznju na piezo, moze pojacali da je vidi kao kratak spoj, pa da bude dim. Stavi na red sa piezo 4 ohma otpornik .
Reply
#3
Ako visokotonac ima refleksije od same kutije može zvučati glasnije i ne baš po zamišljenoj krivulji. Zato se kod HI-FI kutija ostavlja vrlo malo prostora do ruba, pa kutije imaju najrazličitije piramidalne oblike i slično. Nekada se to nije radilo pa je isto dobro zvučalo. Kod zvučnika za prangijanje to je u stvarnosti nebitno, a korekcija glasnoće može se lako dobiti na skretnici.

Volumen kutije definira bas, a ako se i promaši pravi volumen, na bas refleks cijevi može se odraditi korekcija. Obično je to područje u kojem je teško slušno razabrati frekvencije pa je važno da bas buba ili ne buba Smile pa je zato praktično da je bas refleks u obliku cijevi koja se može skraćivati po želji.
Reply
#4
Te tri komponente, midbass, visokotonac i ta skretnica ne idu zajedno.  Treba ti još neki srednjotonac i sasvim druga skretnica. Midbass nema dovoljno širok opseg i ima taj pik na oko 1800 Hz. Ja njega ne preporučujem za rad iznad nekih 500-600Hz sa skretnicom 2reda, možda mu zatreba i noč filter na 1800Hz. Što se kutije tiče, TS parametri kažu bassreflex, horna ili TQWT.
Reply
#5
Evo Strassacker kalkulator šta kaže za bassreflex kutiju. Otpor kalema ispred basa je usvojen da bude recimo DC otpornosti 0,25 oma.


Attached Files
.pdf   CW326.pdf (Size: 66,74 KB / Downloads: 4)
Reply
#6
Ako se uzme malo veći DC otpor kalema ispred basa (ovde je 0,5oma), dobije se malo dublji bas i malo veća kutija. Teoretski je bolje, a praktično tada verovatno gore zvuči sa većim otporom. Radeći godinama sa zvučnicima mogu da kažem da bolje zvuči bas što je deblja žica i manji DC otpor tog induktiviteta na red sa basom. Najbolje bi bilo da ga nema.


Attached Files
.pdf   CW326a.pdf (Size: 66,75 KB / Downloads: 4)
Reply
#7
Hvala, drugar, nekako mi se čini, da će se ići na manju kutiju, jedino, nisam ništa dobar sa nekim merama kalema a pogotovo kabineta Sad
Doduše, ima se nešto žice u laku ili svili, prečnika 2mm, pa, ako može u tom pogledu neke smernice?
Reply
#8
Na žalost ne mogu ništa da kažem, razrada skretnice je veliki poso. Prvo kutija, pa merenje, pa onda ostalo. Kao što rekoh, teško se može uklopiti sa piezo visokotoncem, jednostavno nema opseg za to. Možda sa neki full range driverom, ili nekom povećom hornom koja može da radi od 1200Hz barem. Cul žica 2mm za kalem do 4mH bez problema ide. Ja sam za 5mH uzeo 2,2mm, ispao je DC otpor oko 0,4oma.
Reply
#9
(05-04-2022, 09:13 AM)Bocko Wrote: Hvala, drugar, nekako mi se čini, da će se ići na manju kutiju, jedino, nisam ništa dobar sa nekim merama kalema a pogotovo kabineta Sad
Doduše, ima se nešto žice u laku ili svili, prečnika 2mm, pa, ako može u tom pogledu neke smernice?

http://www.mh-audio.nl/Calculator.html
Reply
#10
Od teoretskih skretnica nema vajde, nije uključen baffle step loss, frekventna kriva i impedansa zvučnika.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)