(02-17-2022, 10:10 PM)ddanijel Wrote: Jel moze neko da objasni u kracim crtama zasto se napajanje sa pocetka teme naziva floating ? Ono sto znam je da floating napajanja se uglavnom odnosi na dc-dc pretvarace koji nemaju trafo kao pretvaracki element nego samo diode i kondenzatore, i sa kondenzatorima u obe grane se prakticno odvoji od primarnog dela i to se naziva floating output. Kada pretvarac ima trafo on je sam po sebi izolovan od primarnog dela i samim tim je hteli ne hteli floating ali tu vec gubi smisao nazivanje takvog pretvaraca floating kada ima razdvojni trafo i konstruktivno je primarni deo izolovan od sekundarnog. Moguce da ja nesto i gresim u sagledavanju cele ove price pa mi ne zamerite, nemam losu nameru svakako.
edit: ok u medjuvremenu shvatio da se floating ne odnosi na output nego na input deo i redni kondenzator. Ostavljam ovo iznad mozda ce nekome znaciti.
Pitanje za Macolu vezano za podesavanje blizu zvs, koliko bi ovaj tip pretvaraca bio stabilan pri promeni opterecenja da ostane u sigurnoj zoni i ne prevagne na drugu stranu?
(02-14-2022, 07:11 PM)gorso69 Wrote: Evo jednog interesantnog floating napajanja made in Macola.Napajanje je urađeno sa L6599D , veoma je jednostavno i može se dodati proizvoljan broj jezgara R10-16 N30.
Proizvoljan broj jezgara bi podrazumevao da sva jezgra budu identicna i sa istim brojem navojaka u primaru ?
Što ga je Gorso69 nazvao "floating" - već je objasnio.
L6599 je LLC rezonantni kontroler, vrlo sposoban i kvalitetan za ulogu kojoj je namenjen.
Ovde ga ja prilično "grešno" koristim kao najprostiji samooscilujući HS i LS drajver, recimo nešto poput IRS21531.
U to vreme kad mi je trebao taj matrix drajver, u datom slučaju upotrebljen za tiristorski šestopulsni most, nije mi bilo dostupno IRS21531.
Trebalo mi je nešto brzo sa integrisanim drajverima mosfeta, da dohvati do 500KHz, da ima dead-time reda 0.3-0.4us i da mi okolo ne treba neka gužva komponenti.
Sada se za istu stvar može upotrebiti na primer pomenuti IRS21531.
U suštini je to običan generator četvrtke sa faktorom popune od skoro 50%, sa fiksnim dead-time reda 0.3us, čija se frekvencija može podesiti u vrlo širokom rasponu, od nekoliko KHz pa sve do max. 500KHz.
Sa takvim generatorom se svašta može napraviti, u smislu topologija, bez izmene na generatoru, a samo u zavisnosti šta okačim na izlaz polumosta (sa fiksnom frekvencijom i DT):
- sinhroni buck,
- klasični HB forward,
- AHB flyback,
- nekoliko vrsta rezonantnih i kvazirezonantnih pretvarača i td...
- čak se može okačiti više različitih potrošača u isti mah i da budu svi različitih topologija, od ovih iznad pomenutih,
- kada je trafo okačen na HB, onda se naizmenični naponi na sekundarima mogu namestiti: od čistog sinusa pa do vrlo prljavih odzvonjavajućih pojava.
Oko tvog pitanja i prevage na drugu stranu:
- UI karakteristika sekundara se može namestiti na više načina: spregom namotaja, položajem radne frekvencije u odnosu na rezonantne osobine transformatora, Q faktorom celog lanca i sa još sijaset sitnica.
- ZVS ili ZCS se mogu namestiti u širem opsegu opterećenja viškom reaktivne energije u sistemu, odnosno većim Q faktorom lanca, na račun sprege primar sekundar, tj. bliže "mekšoj" UI karakteristici sekundara, onda izborom da li je iznad ili ispod rezonanse i td, ne previše teško sa fiksnom frekvencijom i DT..
- takođe se ZVS ili ZCS mogu namestiti eksternim LC kolom, a bez smanjenja sprege prenosnog trafoa.
- na primer može i ovako, ako staviš dovoljno veliki serijski C sa primarom i imaš tvrdo spregnut trafo sa malenim Llk, dobićeš hard switching HB i UI karakteristiku sekundara nalik karakteristici običnog mrežnog trafoa, odnosno "tvrdu" karakteristiku.
U igri je mnogo parametara i svi su uzajamno zavisni.
Suština se montira kompozicijom LC struktura, spregom namotaja i tipom ispravljača.
U konkretnom slučaju mi je trebalo nešto sa umereno tvrdom spregom i ne velikim Llk, da dobijem sve sekundare sa sa naponima koji su srazmerni naponu primara, a pošto mi se opterećenje ne menja u širim granicama, onda i da namestim ZVS sa rezonansom Llk glavnog trafoa i sa njegovim serijskim C, velika frekvencija da bih malo motao obučenom žicom, zbog HV izolacije, istovremeno malecka jezgra sa solidnim prenosom snage, a da sve može biti razbacano na širem prostoru...
Pri ruci mi je bilo L6599 u popriličnim količinama i eto.
Pomoćni triger transformatori za matrix konvertor su maleni i imaju moćne izolacione osobine i video si kako ih aktiviram na jednostavan način: kada je tranzistor u ULN2003 neaktivan, u jednom polutalasu kontradioda napuni serijski C i tu više ne teče struja. Kad se tranzistor aktivira onda ta ista kontradioda zatvara punotalasno provođenje i eto kontrole svakog trigera proizvoljno i sa preciznošću od jednog plutalasa pretvarača, po vremenu (u konkretnom slučaju oko 1.3us, što je ekstra fino za fazni zasek).
Svakako, i ti pomoćni transformatorčići se mogu dimenzionisati da ih generator vidi sa ZCS u konkretnom slučaju.
Dosta često mi trebaju neka lebdeća napajanja za visoke napone pa imam ko zna koliko rešenja tih pomoćnih pretvaračića.
Nadam se da sam objasnio dovoljno. Ako imaš pitanje oko nekog detalja samo izvoli.