Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
Još jedna zanimljivost što se tiče osciloskopa. Baš sam prije mjesec dana farbao dio stana i micao namještaj iz svoje sobe/radne sobe i osciloskop je išao van. Vratim ja njega, upalim ga tek nedavno a ono nešto mi čudno na njemu, bolje pogledam a ono zelena crta nije vodoravna već se malo nakosila. Štimalicu u ruke i podesim ja trace rotation. Nisam mogao vjerovati da tako nešto sitno poput micanja može da raštela skop.
Reply
(10 hours ago)Khadgar2007 Wrote: Još jedna zanimljivost što se tiče osciloskopa. Baš sam prije mjesec dana farbao dio stana i micao namještaj iz svoje sobe/radne sobe i osciloskop je išao van. Vratim ja njega, upalim ga tek nedavno a ono nešto mi čudno na njemu, bolje pogledam a ono zelena crta nije vodoravna već se malo nakosila. Štimalicu u ruke i podesim ja trace rotation. Nisam mogao vjerovati da tako nešto sitno poput micanja može da raštela skop.
Ili si prosao pored nekog zvucnika ili je uticaj zemljinog magnetizma. Desava se to.
"Nije sve tako crno, samo su ti oci vezane".....rece dzelat.
Reply
Nisam nikad probao to na osciloskopu sa magnetom ali zar osciloskop ne radi na elektricno polje a ne magnetno kao sto radi tv? odnosno nema klasicnu otklonsku vec ploce kao elektrostatic zvucnici
Reply
Elektronski mlaz je podložan skretanju pod uticajem magnetskog polja kao i električnog.

Osciloskopima jeste cev većim delom oklopljena mi metalom, ali ne sasvim jer negde mora stati podnožje katodne cevi, a negde i moramo gledati.
Te onda, kad se pomeri skop linija se takođe pomeri.

Takođe se oba polja mogu prostirati kroz predmete. Oba kroz izolatore (električno influencijom), dok magnetsko prolazi i kroz metale. Doduše kako kroz koje metale, ali definitivno prolazi u nekoj meri i kroz feromagnetski oklop. Pitanje koliko ostaje merjlive vrednosti magn. polja, u oklopu, je zavisno od debljine oklopa.
Reply
E sad, možeš samo da zamisliš kakvi su međusobni uticaji susednih: vodova, pcb, izolatora preko vodova i naravno kroz prostor elektromagnetskim putem.

U stvari, svi ti uticaji i mešanja neprestano postoje, samo je pitanje koji je naš domašaj da ih izmerimo ili zapazimo.

Ponekad u audiu više zasmeta 1cm pogrešno rutovane žice nego razlika između kabla za peglu i zvučničkog o 1Kevra/m...
Reply
Znam za tv i stare monitore. Pre 20 godina smo na 15 inchnom monitoru zakretali sliku za 30 stepeni sa kablom udaljenim metar od njega. Testirali smo 2000A praznjac. Ali nisam mislio da moze da utice na osciloskop pa sam upravo probao sa jednim bas zvucnikom i mogu cak i da savijem liniju a ne samo da je ukrivim
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: Makso, nole15, 3 Guest(s)