Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Superreg J/D
#1
Pripremam porudžbinu za Superreg J/D pa me baš interesuje zašto su vrednosti otpornika baš te koje jesu tj. konkretno
R1=249R,R4=499R,R5=4k99.To mi komplikuje porudžbinu pa ne vidim razlog zašto nebi radilo sa R1=240R,R4=510R i R5=5k1.Dali je neko pravio ovaj regulator i kakva iskustva ima? 

.pdf   superreg V2.3.pdf (Size: 1,94 MB / Downloads: 51)
Reply
#2
Znas kako se kaze, gde ima masla i guza se maze ... Tako i ovde.
Te vrednosti otpotnika su standardne u nizu E48 i E96. One nisu
u ovim sirotinjskim nizovima E12 i E24 koje uglavnom mi koristimo.
Prema tome slobodno ubacuj te tebi dostupne vrednosi.

http://www.logwell.com/tech/components/r...alues.html
https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php

Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#3
Tako će i biti Branko jer ove vrednosti po šemi nema niko u Srbiji na lageru.
Reply
#4
Pre nešto manje od 10 godina napravio sam J/D regulator na pločici V2.0, sa predregulatorom prema Fig. 4 Jung-ovog članka iz Audio Electronics:
https://refsnregs.waltjung.org/Improved_PN_Regs.pdf
Plan je bio da se za RIAA preamp koji sam tada takođe gradio napravi kompletan ispravljač u posebnoj kutiji, odvojenoj od preampa.
Obzirom da J/D ima povratnu spregu čija parica mora da bude oklopljena, za vezu sa preampom sam uzeo Ethernet kabel Cat. 6 (4 individualno oklopljene parice, spoljašnji oklop od Al-folije i žičanog opleta) i 9-polni konektor. Na pločici nije bio predviđen HF filter u kolu pov. sprege - njega sam ugradio naknadno u skladu sa preporukama u:
https://refsnregs.waltjung.org/Regs_for_...udio_4.pdf

Sklop je odmah proradio i u zvuku preampa nije bilo čujnih smetnji. Detaljnu proveru izl. napona tada nisam uradio jer nisam imao osciloskop.
Međutim, kada sam kasnije počeo da ga koristim za napajanje Groner-ovog LNA pojavile su se neke čudne smetnje i tada sam otkrio da oba polariteta osciluju na 2,2 do 2,8MHz i to sa amplitudom od preko 100mV. Oscilacije prestaju kada se pov. sprega kratko spoji sa odg. izlazom na konektoru pločice.
Didden je na margini drugopomenutog članka upozorio da linija napajanja ne treba da bude duža od 4 do 5" (cola), ali sam ja to u brzini interpretirao kao 4 do 5' (stopa) pa mi je kabel imao dužinu od oko 80cm.
Izgleda da je u primeni regulatora posle početka prodaje na diyaudio.com i u nekim drugim situacijama došlo do oscilacija jer trenutna verzija pločice (V2.3) već unapred sadrži lemno mesto za HF filter u liniji povratne sprege.

Prema tome, J/D regulator treba da se nalazi u istoj kutiji sa sklopom koji napaja, a osciloskopska kontrola izl. napona je obavezna.

Pozdrav
Reply
#5
Ja sam napravio nekoliko tih regulatora sa standardnim otpornicima i svi su radili savršemo. Stavljao sam i razne opampove (OPA227, NE5532, TLE2071, OPA134. LM4562 itd.) i Panasonic FC i FM kondezatore i to ponekad 100uF umjesto 120 i sve je uvijek bilo OK. Pločlice na kojima sam radio su bile od člana foruma aparatusonitusa.
Naravno obavezno je da su veze kratke i da se "sense" uzima blizu trošila i da nakon regulatora nema dodanih elektrolita inače "sense" nema smisla...

https://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.ph...ono#p41352
Reply
#6
Drugari hvala na komentarima i sad vidim da sam požurio sa izradom PCB-a ,mogao sam preporuke iz priloga što ste priložili integrisati.
Svakako hvala još jednom.
Reply
#7
Novi rezultati s mojim J/D regulatorom - našao sam uzrok oscilacija.
Izvadio sam ga iz kutije i ispitao od početka. Negativni je radio normalno, a pozitivni je oscilovao na 2 do 5 MHz, zavisno od opampa koji je trenutno bio korišćen.
Da skratim priču, uzrok oscilacija je bio defektan elektrolit na izlaznom naponu. Postao mi je sumnjiv jer mu je gornja površina pod lupom izgledala malo zaobljena.
Nazad u kutiji i u sklopu sa plivajućim predregulatorom po šemi iz Audio Electronics 4/2000 i bez filtera na "sense" liniji radio je i dalje bez problema.
Finalni test je izvršen sa povratnom spregom po šemi, dužina kabla 1 metar, napajao je Gronerov oscilator prve generacije (optokupler u pov. sprezi).
Do potrošača idu dva nezavisna napajanja (poz. i neg.) čije se mase spajaju tek na ulazu u potrošač.

U prilogu je oscilogram šuma pozitivnog regulatora: u suštini vidimo granicu mogućnosti osciloskopa, odn. šum iz regulatora i lokalne smetnje (od konektora na kablu do potrošača ide osam neoklopljenih žica dužine oko 20cm, potrošač je takođe neoklopljen).

Izgleda da ovaj Superreg radi i sa kablom dužim od 4" (Didden-ova preporuka za dužinu kabla).

Pozdrav
Reply
#8
Didden ima veliki stepen sigurnosti na dužinu kablova Big Grin
Reply
#9
Kakva su iskustva i dali je ko napravio Shunt reg od Walt Junga? I kakva je usporedba s salas shuntom?

Koji je "zvucno" bolji shunt reg jung ili salas? Topologije su im razlicite sto se tice opamp i reference i cascada error amp sa jfet ccs, pa me zanima koja je razlika izmedju ta dva regulatora i koji je po vama bolji.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)